Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
2
Aryna Sabalenka
8138
3
Coco Gauff
7638
4
Elena Rybakina
5673
5
Jessica Pegula
4550
6
Markéta Vondroušová
4035
71
Maria Sakkari
3980
81
Zheng Qinwen
3945
9
Ons Jabeur
3748
10
Jelena Ostapenko
3318

IOC heeft 2e keer contact met Peng Shuai: "Stille diplomatie, ontmoeting in januari"

 do 2 december 2021 12:29
" "
Dit is een beeld van het eerste IOC-gesprek een 10-tal dagen geleden.

De zaak-Peng Shuai blijft niet alleen de tenniswereld beroeren. Gisteren schortte de vrouwentennisbond WTA alle toernooien in China en Hongkong op, China reageerde met een statement tegen "politisering van sport", het Internationaal Olympisch Comité (IOC) pleit voor stille diplomatie. "In januari hebben we een persoonlijke ontmoeting."

 Het IOC had gisteren een tweede videocall met de Chinese tennister, die enkele weken geleden een toppoliticus van misbruik beschuldigde. Peng Shuai is uit het openbare leven verdwenen. Er waren wel wat tekenen van leven, maar die leken eerder georchestreerd.

Vrijuit praten en bewegen lijken uit den boze voor Peng, vandaar de straffe beslissing gisteren van de WTA om alle toernooien - nochtans lucratief - in China en Hongkong voorlopig niet meer te laten doorgaan. WTA-topman Steve Simon is bezorgd over de risico's van spelers en staf en wil garanties over het welzijn van Peng en een onderzoek naar het misbruik.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken van China reageerde niet rechtstreeks op het nieuws, maar verklaarde wel tegen een "politisering van de sport" te zijn.

 

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roerde zich vandaag ook weer in de discussie. "We delen dezelfde bezorgheid als vele mensen en organisaties over het welzijn en de veiligheid van Peng Shuai. Daarom hadden we gisteren een nieuwe videocall met haar."

"Persoonlijke ontmoeting in januari"

"Wij hebben haar brede steun aangeboden, zullen regelmatig contact met haar houden en hebben al een afspraak gemaakt voor een persoonlijke ontmoeting in januari", meldde het IOC donderdag.


Het IOC stelt dat er "verschillende manieren" zijn om Peng te helpen en hoopt met "stille diplomatie" iets te bereiken. "Op basis van ervaringen van regeringen en andere organisaties is dat de meest veelbelovende manier om in dergelijke humanitaire aangelegenheden doeltreffend te werk te gaan", aldus het IOC.

Eerder had IOC-voorzitter Thomas Bach al een videogesprek met Peng, waarin ze zei dat ze veilig was. De WTA was toen niet bevredigd over de uitkomst daarvan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.