Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
33
2
1
0
1
2
1
2
RWDM
27
2
1
0
1
3
1
3
KAS Eupen
25
2
0
1
1
2
4
4
KV Kortrijk
25
2
0
1
1
2
3
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
1
1
0
0
1
0
0
2
RWDM
3
1
1
0
0
3
1
3
KAS Eupen
1
1
0
0
1
1
1
4
KV Kortrijk
0
1
0
1
0
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
3
1
1
0
0
2
1
2
RWDM
1
1
0
0
1
0
0
3
KAS Eupen
0
1
0
1
0
1
3
4
KV Kortrijk
1
1
0
0
1
1
1

De succesformule van koploper Eupen? "Het team is op z'n Duits gaan voetballen"

 do 14 oktober 2021 10:00
Stefan Krämer
De Duitse coach Stefan Krämer krijgt de schwung erin.

Komend weekend trekt de voetbalcompetitie zich weer op gang met een club uit de Oostkantons op kop van het klassement. Mike Notermans van de Duitstalige krant Grenz Echo ziet 2 verklaringen voor de verrassende resultaten van KAS Eupen.

De Duitse coach

"Toen de club de nieuwe trainer voorstelde, heerste er twijfel bij de supporters", opent Mike Notermans. "De Duitser Stefan Krämer ging de eerste keer aan de slag in België, de eerste keer in het buitenland, de eerste keer in de eerste afdeling."


"Maar kijk, de twijfel heeft snel plaatsgemaakt voor enthousiasme. Omdat Krämer erg snel een groep gevormd heeft. Hij staat ook erg dicht bij zijn spelers."


Niet alleen de teamsfeer is veranderd in Eupen, ook de aanpak. "Krämer heeft het Duitse systeem geïntroduceerd in Eupen", legt Notermans uit. "Hij laat Eupen veel dynamischer voetballen."


"Onder San José zag je spelers stilvallen bij balverlies. Nu zie je veel meer inzet op het veld. Krämer prent zijn spelers in dat de eerste seconden na balverlies bijzonder belangrijk zijn."

Onder San José zag je sommige spelers stilvallen bij balverlies. Krämer prent zijn spelers in dat de eerste seconden na balverlies bijzonder belangrijk zijn.

Mike Notermans (Grenz Echo)

"Mentaal is het team ook gegroeid onder de coach", merkt Notermans op. "Ik heb de spelers de moed niet meer zien verliezen."

 

"Integendeel, ze blijven strijden tot het laatste fluitsignaal. Zelfs in ondertal zoals tegen Genk. Dat is een groot verschil met de voorbije seizoenen."


"Onder Krämer bloeien ook jonge spelers zoals N'Dri, Nuhu en Lambert open. Dat is ook een must voor de club nu de geldstroom vanuit Qatar opdroogt."

BEKIJK: Eupen-coach brult clublied mee met de fans na de zege tegen Genk (3-2)

De gerodeerde ploeg

Naast de ploeg ziet Mike Notermans nog een belangrijke succesfactor: de ploeg. Die is bij mekaar gebleven. "De spelers zijn op mekaar ingespeeld. Een belangrijk wapen", ziet Mike Notermans.

 

"Sterkhouders zoals Stef Peeters, Smail Prevljak en Andreas Beck zijn aan boord gebleven. Dat is de verdienste van Christoph Henkel (ook een Duitser, red). Hij behoedt Eupen van een leegloop nu de Qatarese eigenaars minder investeren in de club."


De reporter van Grenz Echo geeft een voorbeeld. "Stef Peeters kon voor Standard gaan voetballen, maar dat heeft Henkel niet laten gebeuren."

 

"Hij moet nu met beperktere middelen werken, de club blijft de spelers wel netjes betalen. Van financiële problemen is geen sprake in Eupen", weet Notermans.


"Dat Prevljak nog in Eupen speelt, verbaast me enigszins ook, maar hij voelt zich goed aan de Kehrweg. Hij beseft dat hij beter hier zit dan op de bank van een groter team."

Stef Peeters
Stef Peeters speelt een belangrijke rol op het middenveld van Eupen.

"Bundesliga blijft grootste concurrent van Eupen"

Op kop van de Jupiler Pro League, mooie resultaten tegen topclubs, dynamischer voetbal... de ingrediënten voor een kolkend stadionnetje. Toch blijven er plaatsen leeg in Eupen.

 

"De coach vindt dat erg jammer", weet Mike Notermans. "Op dit moment zou Eupen toch 7 à 8.000 toeschouwers moeten verwelkomen."


"Het coronacertificaat speelt misschien een rol, maar de concurrentie van het Duitse voetbal zal nog altijd een grotere rol spelen", weet de verslaggever van Grenz Echo. "Op minder dan een uur rijden, zit je in het stadion van Keulen, Dortmund, Schalke of Mönchengladbach.

 

"En een match om 21 uur 's avonds op een zondagavond nodigt ook niet uit."

bekijk ook: