Ga naar de inhoud

Anderlecht krijgt zijn motor ook tegen Eupen niet aan de praat

 1. 39' - Doelpunt - Benito Raman (0 - 1)
 1. 82' - Verv. Majeed Ashimeru door Isaac Thelin
39'goalBenito Raman0 - 1

Een week na de thuisnederlaag tegen Union heeft Anderlecht op het veld van Eupen geen beterschap getoond. Paars-wit klom wel op voorsprong, maar slikte de gelijkmaker net voor de rust. In de tweede helft had Eupen de beste kansen, maar het trof meermaals het doelhout: 1-1. Eupen begint dus aan zijn seizoen met draws tegen Club Brugge en Anderlecht.  

Eupen - Anderlecht in een notendop

 • Sleutelmoment: Rond het uur doen die van Eupen het doelhout drie keer daveren, maar de bal wil er niet in. Nadien vallen er nog amper doelrijpe kansen te noteren, dus blijft het bij 1-1 aan de Kehrweg.
 • Man van de Match: Op het einde deemsterde Smail Prevljak wat weg, maar de Bosniër was voorin bijzonder nuttig voor Eupen. Zorgde voor gevaar, was steeds aanspeelbaar en deed ook in de pressing zijn werk.
 • Opvallend: Eupen blijft, zoals ze dat in het Duits zo mooi zeggen, een Angstgegner voor Anderlecht. Het kon in de Oostkantons nog maar één keertje winnen, en had daar dan nog twee owngoals voor nodig.

Bekijk de goals uit Eupen – Anderlecht (1-1):

Anderlecht laat gevleide voorsprong nog glippen

Op zoek naar automatismen en het juiste ritme voerde Kompany twee wijzigingen door. Delcroix, opnieuw fit, en Murillo kwamen in de plaats van Thelin en Sardella. Dat betekende ook een omschakeling naar een 3-4-3. Bij Eupen bleef het personeel hetzelfde, maar coach Krämer opperde dat zijn ploeg vandaag veel aanvallender voor de dag zou komen.

 

Al na een minuut werd dat bevestigd met een opportunistisch schot van Prevljak, waarop Van Crombrugge moest ingrijpen. Anderlecht eiste dan wel snel het balbezit op, kansen versieren tegen het stugge blok van de thuisploeg bleek een haast onmogelijke opgave. Eupen bleef tussendoor prikjes uitdelen met Kayembe, Ngoy en Peeters.

 

Anderlecht werd geplaagd door misverstanden, maar vijf minuten voor de rust zat het een keertje mee. Doelman Nurudeen liet een flauw schot van Amuzu onder zijn hand glippen en Raman tikte de bal voor de zekerheid over de lijn. Toch hadden de Eupense Panda's het laatste woord voor de rust. Prevljak kopte helemaal vrij op Van Crombrugge, Cools dook de rebound binnen.

Indrukwekkende minuut stilte in Eupen voor de slachtoffers van de watersnood:

Eupen raakt tot driemaal toe het kader

De tweede helft begon met een verschroeiende versnelling van Anderlecht. De bezoekers kwamen dicht bij een nieuwe voorsprong toen een wilde knal van Murillo afweek op de scheen van Amuzu. Even later knikte Harwood-Bellis een hoekschop tegen de paal. Paars-wit leek eindelijk gelanceerd.

 

Dat was echter buiten de veerkracht van Eupen gerekend. Enkele minuten later nagelde N'Dri zijn knal tegen de onderkant van de lat en mikte Ngoy vanuit de draai op de buitenkant van de paal. Van Crombrugge stond plots in een schietkraam, want ook een geschampte kopbal van Beck vloog tegen het doelkader.

 

Na nog een vervaarlijke schuiver van Ngoy verzandde de wedstrijd weer, tot invaller Refaelov weer een beetje schwung bracht. Het spel van Anderlecht werd zichtbaar vlotter, maar de overtuiging om door te stoten naar de overwinning ontbrak. Kompany blijft met een magere 1 op 6 en veel vragen zitten, Eupen mag zich op de borst kloppen met gelijke spelen tegen twee toppers.

Vlak na de rust gaat de bal vier keer tegen het doelkader: 3x Eupen en 1x Anderlecht:

Cools: "Iedereen toch een beetje verrast"

Jens Cools pakte met Eupen opnieuw een punt. "Hadden we voordien kunnen tekenen voor 1-1, dan hadden we dat gedaan. Gezien de wedstrijdomstandigheden vind ik het billijk, maar wij hadden de iets betere kansen. Als je twee keer de lat of de paal raakt, zat er misschien meer in."

 

"We waren er vooraf op ingesteld dat Anderlecht balbezit zou hebben", legde de middenvelder van Eupen uit. "Wij stonden zoals vorige week goed in de organisatie en we hebben geprobeerd om tegen te prikken wanneer het kon."

 

"We zijn toch blij met die 2 op 6 tegen Anderlecht en Club Brugge. Ik denk dat niemand daar een stuiver voor had gegeven", lachte Cools. "We hebben iedereen toch wel een beetje verrast. We moeten gewoon verdergaan op dit elan, met dezelfde mentaliteit en organisatie."

 

Kramer, de nieuwe coach, is wel een speciale figuur. "Het is echt een fijne man. Hij brengt heel veel energie en probeert het allemaal niet te moeilijk te maken. Dat heeft hij meegenomen uit Duitsland en dat ligt ons spel wel. Onder Beñat (San José) deden we het ook niet slecht, maar de club heeft besloten om een andere weg in te slaan. Dat loont momenteel."

 

Wat zijn de ambities van Eupen? "Naar mijn mening moeten we zo snel mogelijk in de veilige zone proberen te geraken. Van daaruit zien we wel weer verder. Als dat lukt, kunnen we nog mooie dingen laten zien."

Raman: "Niet nog meer stress nodig"

Benito Raman wist ook waar het paarse schoentje knelde. "Ik denk dat wij gewoon heel de wedstrijd hebben gecontroleerd, maar we creëren te weinig kansen. En dan hebben we nog geluk dat de bal twee keer tegen de lat ging voor hen. Het is een werkpunt voor ons om offensief meer te creëren."

 

"Voor mij is het helemaal nieuw en voor de andere spelers is het nieuw om met mij te spelen. We hebben tijd nodig, maar we gaan er heel hard aan werken", verzekerde de nieuwkomer bij Anderlecht. "Op dit moment telt alleen het resultaat."

 

Anderlecht kan een nieuwe targetspits goed gebruiken. "Op dit moment is het zonder. Het is een beetje zoeken, maar ik ben er zeker van dat we dit gaan rechttrekken. Het is jammer om zo te beginnen, maar we hebben een betere reactie getoond dan vorige week. Nu is het aan ons om meer te scoren."

 

Raman maakte alvast zijn eerste voor Anderlecht. "Ik wist niet of de bal binnenging, dus heb ik hem voor de zekerheid een tikje bijgegeven. Ik ben er helemaal niet blij mee, want die laatste kans die ik krijg.... Ik loop heel veel om die kans te krijgen. Om juist dan die kramp te krijgen, is heel frustrerend. Ik ga geen excuses zoeken, maar het is van maart vorig jaar geleden dat ik meer dan 60 minuten heb gespeeld. Dat lopen is normaal een van mijn kwaliteiten. Binnen een paar weken zal dat vanzelf gaan."

 

Neemt de druk op staf en spelers nu nog toe? "We moeten kijken wat er binnenskamers gebeurt. Wat daarbuiten gezegd wordt, daar trekt de spelersgroep zich niks van aan. Wat de rest te zeggen heeft, dat gaat het ene oor in en het andere uit. We hebben niet nog meer stress nodig."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 94. Einde. Anderlecht kan ook zijn tweede match van het seizoen niet winnen. Eupen mocht zelfs aanspraak maken op de zege, want het trof liefst drie keer het kader. .
 3. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 4. tweede helft, minuut 89. De sterke Ngoy krijgt applaus bij zijn wissel, Embalo komt erin. Voor Anderlecht staat El Hadj al klaar om Verschaeren af te lossen. .
 5. tweede helft, minuut 87. Tijd dringt. De gelijke stand staat nog altijd op het bord. Vorige week indachtig kan daar natuurlijk nog op het allerlaatste nippertje verandering in komen. .
 6. tweede helft, minuut 84. Anderlecht brengt met Olsson en Thelin zijn Zweedse tandem. Die laatste krijgt meteen een kansje wanneer hij overneemt van de gevallen Verschaeren. .
 7. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Anderlecht, Isaac Thelin erin, Majeed Ashimeru eruit
 8. tweede helft, minuut 81. Anderlecht komt weer wat vaker in de zestien van Eupen, maar Nurudeen op de proef stellen is er niet bij. Telkens gooit een verdediger zich ertussen. .
 9. tweede helft, minuut 78. De wedstrijd is opnieuw aan het verzanden. .
 10. tweede helft, minuut 76. Het spel ligt even stil, want Héris en Gomez blijven liggen. .
 11. tweede helft, minuut 75. Krijgen we nog een winnaar? Nicolas De Brabander (Sporza Radio).
 12. tweede helft, minuut 72. Ngoy blijft geregeld voor onrust zorgen bij de verdedigers van Anderlecht. Ze moeten met z'n tweetjes komen blussen om een kans te voorkomen. .
 13. tweede helft, minuut 70. Even ademhalen. Nu is het Eupen dat de bal achterin rondspeelt. Beide ploegen kunnen een adempauze gebruiken na dat bruuske openingskwartier van de tweede helft. .
 14. tweede helft, minuut 67. Refaelov trekt zijn hesje uit, en dat werd hoog tijd. De Israëliër moet weer meer lijn krijgen in de aanvallen van Anderlecht. .
 15. tweede helft, minuut 66. Raman probeert een voorzet achter zijn steunbeen binnen te werken, maar legt de bal eigenlijk alleen maar stil. .
 16. tweede helft, minuut 64. De thuisploeg heeft het heft in handen genomen. Ngoy brengt zichzelf in schietpositie, Van Crombrugge pakt uit met een beenveeg. .
 17. En weer de lat! Peeters schildert zijn vrije trap heerlijk voor doel, waar Beck hem met zijn voorhoofd tegen de lat schampt. Het zit Eupen echt niet mee! . tweede helft, minuut 61.
 18. tweede helft, minuut 60. We hebben in de openingsfase van de tweede helft in elk geval al heel wat spektakel te zien gekregen. .