Spring naar de inhoud

De Belgische bestuurskamer: mannelijk en blank, "maar we werken eraan"

De Belgische bestuurskamer: mannelijk en blank, "maar we werken eraan"
 di 11 mei 2021 06:39

Gisteren kon u de tweede aflevering van de driedelige documentaire FC United bekijken op Canvas. De minireeks kaart racisme en het gebrek aan diversiteit in het Belgische voetbal aan. Onder anderen scheidsrechter Jonathan Lardot en bondscoach Roberto Martinez kwamen in de tweede aflevering aan het woord.

Herrinnert u zich nog de wedstrijd tussen KV Mechelen en Charleroi vorig seizoen? Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra barstte in tranen uit na racistische uitlatingen op de tribune. Scheidsrechter met dienst Jonathan Lardot bestrafte die hevige reactie met geel.

 

Ondertussen beseft Lardot dat hij toen fout zat. "Soms is het moeilijk om je tijd te nemen", zegt de scheidsrechter. "Maar ik had 2 seconden moeten rusten, zodat ik klaar was om te luisteren. Die reactie heb ik jammer genoeg niet gehad."

 

"Tijdens de wedstrijd had ik al een discussie gehad met Marco", beschrijft Lardot nog eens de wedstrijd. "Hij vertelde me dat er supporters op de tribune aan het roepen waren. Maar ik kon niks doen. Als ik iets wil doen, moet ik het zelf gezien of gehoord hebben."

 

"In de kleedkamer na de wedstrijd, toen Ilaimaharitra minder emotioneel was, heeft hij een duidelijke uitleg gegeven over het gebaar dat hij gezien had in de tribune."

"Ik had het zelf kunnen oplossen"

Lardot en zijn team waren na afloop de gebeten hond. "We wisten meteen: "Dit komt niet goed"", zegt Lardot. "Want deze keer had ik het zelf kunnen oplossen en dat heb ik niet gedaan."


Lardot gaf Ilaimaharitra een gele kaart voor zijn reactie. "Door die te geven heb ik eigenlijk gezegd dat ik achter de actie van die supporter stond. Maar dat was niet de bedoeling. We zijn toch geen supporter van racisme?"

 

"Ik vind het echt jammer voor Marco en wil nogmaals mijn excuses aanbieden. Het is niet dat ik de volledige verantwoordelijkheid wil nemen, maar ik had anders moeten handelen. Absoluut."

Ik wil nogmaals mijn excuses aanbieden aan Marco.

Jonathan Lardot

Pro League: "Bestuurskamer heel mannelijk en blank"

Niet alleen op het veld is er werk aan de winkel. Ook in de bestuurskamers is diversiteit ver te zoeken. De plak wordt er voornamelijk gezwaaid door "de witte, oude man". 

 

Van de 24 leden van de Pro League heeft er slechts 1 een migratieachtergrond. Voorzitter Peter Croonen beseft dat dat een probleem is. 

 

"Dat is zeker een van de werkpunten", zegt Croonen. "Ik denk dat er de laatste jaren belangrijke stappen zijn gezet op het vlak van regelgeving, bewustwording en sanctionering. Maar de realiteit is inderdaad dat de bestuurskamer heel exclusief mannelijk en blank is."

 

"It takes one to know one. Ik denk dat je echt pas kan aanvoelen wat de problemen zijn als je ze zelf ook meemaakt. En wij maken dat niet mee."

 

"We werken eraan om die problemen weg te nemen, maar het is nog altijd anders als je zelf het slachtoffer bent geweest van bepaalde gedragingen. Die subtiliteit is er niet in de beleidskringen."

"Gouden generatie" als coach of technisch directeur?

Naast de spelers en de bestuurders is er nog een derde belangrijke factor in het voetbal: de trainer. Coaches met een migratieachtergrond vinden moeilijk hun weg naar het profvoetbal, zo blijkt. 

 

Bondscoach Roberto Martinez gelooft dat er op dat vlak beterschap op komst is.

 

"Ik wil geloven dat wij als federatie heel inclusief en ruimdenkend zijn", zegt Martinez.

 

"In het voetbal heb je bijvoorbeeld de trainer die zijn spelers moet begrijpen. Als je veel spelers van een bepaalde achtergrond hebt, en je hebt een coach met diezelfde achtergrond, dan zal dat helpen. Dat is gewoon zo."

"Soms moet je wat geduld hebben"

"Er zijn momenteel al veel mensen uit minderheidsgroepen die in andere departementen werken zoals scouting, analyse of de medische staf", gaat Martinez verder. 


"Ik denk dat er de komende jaren ook bij de trainers veel zal veranderen, zodat je meer kandidaten hebt die België als land weerspiegelen."

 

"Jongens als Axel Witsel, Vincent Kompany (die al coach is), Romelu Lukaku, Mousa Dembélé en Marouane Fellaini kunnen coaches worden met de kracht om beslissingen te nemen. Of ze worden technisch directeur."

 

"Het komt wel. Misschien iets trager, maar met meer kracht. Je krijgt mensen die ertoe doen op posities die iets kunnen veranderen. Je moet soms wat geduldig zijn."

FC United: ook maandag 17 mei om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.

 

Bekijk de volledige aflevering van gisteren op VRT NU.

Lees ook: