Peter Vandenbempt: "Het was geen goed weekend voor de VAR"

  Peter Vandenbempt

  In zijn wekelijkse analyse van het vaderlandse voetbal laat Peter Vandenbempt zijn licht schijnen over de 24e speeldag. Onder meer Genk-Anderlecht, de Antwerpse derby en de VAR-perikelen in Gent-Eupen passeren de revue.

  Peter Vandenbempt in een notendop:

  • "Ik ga niet opnieuw de definitieve start van Anderlecht aankondigen."
  • "Het wordt met de wedstrijd voor de rabiaatste onder de tegenstanders van Lamkel Zé wel moeilijker om het vol te houden."
  • "Het was geen goed weekend voor de VAR."
  • "Marc Brys heeft die onnozele spelletjes niet nodig."

  "Ga me niet wagen aan de definitieve start van Anderlecht"

  De lof voor Anderlecht is terecht, want de bijzonder mooie overwinning was geheel de verdienste van paars-wit. Hoe belangrijk die winst was? Misschien inderdaad in het kader van "the process": de winst en de manier waarop voor de club.

   

  Dat kon je nog het best afleiden uit de olijke Vincent Kompany op de persconferentie, die grapjes maakte met de journalisten in afwachting van de komst van John van den Brom.

   

  En oke, Racing Genk was onherkenbaar slecht, met en zonder bal. Zorgwekkend. Een eerlijke coach John van den Brom was zich duidelijk zeer bewust van de ernst van de situatie aan de vooravond van een bekerduel met Sint-Truiden en een verplaatsing naar het beresterke KV Oostende,  een rechtstreekse concurrent.

  Ik heb hier al een paar keer de definitieve start van Anderlecht aangekondigd. Daar ga ik mij nu niet meer aan wagen.

  Peter Vandenbempt

  5 op 21, veel te veel slappe wedstrijden na de winterstop. Zoals gisteren, zoals in Kortrijk, zoals in Moeskroen, deels door het veld en deels ook in Mechelen. Dus alles staat op scherp deze week in Limburg, denk ik.

  En Anderlecht, dat floreerde met een zeer goede pressing. Met onder meer een zeer complementair middenveld dat werklust en grote klasse demonstreert en combineert, met Cullen in dienst van Sambi Lokonga en Ait El Hadj: jonge jongens. Defensieve discipline, frivoliteiten voorin. Ja, zo goed kan dit elftal dus voetballen als je het een beetje ruimte geeft.

  Maar goed, in de onvoorspelbare wereld van Anderlecht garandeert dat geen enkele zekere herhaling of winst, bijvoorbeeld volgende week bij staartploeg Cercle Brugge of donderdag in de derby voor de beker op het veld van Union. Ik heb hier al een paar keer de definitieve start van Anderlecht aangekondigd. Daar ga ik mij nu niet meer aan wagen.

  "Misschien moeten Antwerp-fans Lamkel Zé toch nog één allerlaatste kans geven"

  Het lijkt erop dat Lamkel Zé intussen weer wat vrienden heeft bij Antwerp. Zelfs Ritchie De Laet, dat was toch de strengste in de veroordeling. Een volbloed Antwerp-speler die over zijn hart strijkt. Spelers komen nu toch al een beetje schoorvoetend Lamkel Zé feliciteren met zijn doelpunt.

   

  En het is natuurlijk wel wat. Als je nu een scenario zou schrijven voor een film over een voetballer in Antwerpen en je komt hiermee af, dan zouden we toch zeggen dat het een slecht scenario is, wegens voorspelbaar en ongeloofwaardig: een uitgespuwde speler maakt ineens - vanop een positie die overigens helemaal de zijne niet is - vijf doelpunten in een paar wedstrijden, goed voor 7 extra punten.

   

  Dat is een scenario van een betere B-film, maar het is de realiteit. Frank Vercauteren heeft een paar weken geleden, mede door de blessure van Mbokani, gegokt en gewonnen.

  Het wordt met de wedstrijd voor de rabiaatste onder de tegenstanders van Lamkel Zé wel moeilijker om het vol te houden.

  Peter Vandenbempt

  Ook wel een beetje met dank aan corona en de lege stadions, want met tienduizend boze, fluitende Antwerp-supporters tegen Lamkel Zé op de tribunes zou het misschien wel een ander verhaal geweest zijn.


  Maar oké, de club is ook niet geplooid voor de fans en het wordt met de wedstrijd voor de rabiaatste onder de tegenstanders van Lamkel Zé wel moeilijker om het vol te houden.


  Blijkbaar is het de allereerste derbyzege van Antwerp op Beerschot in 30 jaar, mét een goal van Lamkel Zé. Misschien moeten ze hem toch nog één allerlaatste keer een kans geven, ik zou zeggen tot aan de volgende rel. En het grote voordeel van deze figuur is dat we daarmee vergeten zijn wat voor een verschrikkelijke draak de derby was.