Ga naar de inhoud

Over and out voor groen? Jury declasseert Peter Sagan na duw aan Wout van Aert

 wo 9 september 2020 18:09
Sagan duwt Van Aert in volle sprint.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft zijn 2e plaats in de 11e etappe van de Tour de France moeten afstaan. Sagan beukte te nadrukkelijk in op Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de massasprint en werd gestraft door de jury. Sagan verliest naast zijn ereplaats ook cruciale punten in de strijd om de groene trui.

Wout van Aert lanceerde in Poitiers zijn sprint van erg ver. Langs zijn rechterflank werd Van Aert bijgebeend door Peter Sagan, die de risico’s niet schuwde en zich langs een klein gat tussen Van Aert en de dranghekken naar voren probeerde te manoeuvreren. 

 

Sagan creëerde extra ruimte voor zichzelf door nadrukkelijk tegen de schouder van Van Aert te beuken. Die laatste verloor het momentum en zag zijn (steeds kleiner wordende) kans op de ritzege in rook opgaan.

 

Van Aert maakte zich meteen boos op Sagan, die van krommenaas gebaarde en op zijn beurt Van Aert op een verbale uithaal trakteerde.

 

Sagan bleef een tijdje op de 2e plaats staan in de daguitslag, maar de jury greep toch in: de Slovaak valt terug naar de 85e positie en mag een 8e groene trui meer dan waarschijnlijk vergeten.

 

Sam Bennett, tweede na ritwinnaar Caleb Ewan, neemt zo een flinke optie op het groen in Parijs.

Bekijk de sprint:

Bennett: "Ik wil de trui op een eerlijke manier winnen"

Sam Bennett doet dus een uitstekende zaak voor de groene trui. De Ier telt nu al 68 punten meer dan Peter Sagan. "Ik heb de sprint nog niet gezien, ik weet niet wat er gebeurd is of hoe ernstig het was."

 

Bennett heeft wel zijn bedenkingen bij hoe er tegenwoordig gesprint mag worden. "De mensen zullen het misschien niet met me eens zijn, maar op een bepaald moment in de voorbije jaren zijn de regels voor het sprinten te strikt geworden. Ze kunnen ons dan even goed in banen zetten (zoals in atletiek)."

 

"Ik ben er nu wel mee geholpen, maar de volgende keer misschien niet. Ik wil het groen winnen door te strijden in de koers, niet omdat iemand punten afgetrokken wordt. Ik wil de trui op een eerlijke manier pakken. Ik heb er niks goeds of kwaads over te zeggen, het is wat het is."

 

Over zijn eigen sprint was Bennett wél uitgesproken. "Ik zat veel te snel vooraan. Ik ben zo gewend geraakt aan de luxe van mijn leadout, maar vandaag raakte ik geïsoleerd."

 

"Ik moest dan de klik maken in mijn hoofd en zelf mijn weg zoeken. Het duurde even voor ik die klik gemaakt had en toen ik aanging, was het nog te vroeg. Er was tegenwind en het liep licht omhoog. Het was een boeltje. Ik weet niet wat er gebeurde, ik probeerde gewoon het verlies te beperken."

Bennett: "De regels voor het sprinten zijn te strikt geworden"

Poitschke: "Gevecht voor groen wordt elke dag zwaarder"

Peter Sagan reageerde nog niet op het voorval, wel zijn ploegleider Enrico Poitschke, die de beelden had bekeken met de jury: “Het was een zeer nipte sprint. Peter probeerde aan de zijkant zijn weg te vinden. Hij raakte daarbij Van Aert of schoof hem misschien een beetje opzij. De jury oordeelde dat dit een sanctie verdiende.”

 

Is de strijd om het groen nu voorbij? “Het wordt alleszins van dag tot dag zwaarder. Vandaag verloren we veel punten, hoewel Peter zijn beste spurt van deze Tour gereden heeft. Hij was dicht bij de winst. Hij wordt sterker en we zullen blijven strijden.”

 

De actie van Sagan wordt niet goed onthaald in de buitenwereld. Poitschke countert: “In elke sprint gebeuren er acties die op de limiet zijn. De laatste weken hebben we heel wat zware valpartijen gezien. Dat is natuurlijk niet mooi. Elke sportman zou zich zo fair mogelijk moeten gedragen. Maar ook in de toekomst zal er altijd nog beroering zijn in de massaspurts.” 

Poitschke: "Peter reed zijn beste spurt van deze Tour"

Bora-hansgrohe aanvaardt de beslissing van de wedstrijdjury:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tour de France klassement

naampuntenploeg
1
Sam Bennett
380
Deceuninck - Quick-StepDQT
2
Peter Sagan
284
BORA - hansgroheBOH
3
Matteo Trentin
260
CCC TeamCCC
4
Bryan Coquard
181
B&B Hotels - Vital ConceptBVC
5
Wout van Aert
174
Jumbo - VismaTJV
6
Caleb Ewan
170
Lotto - SoudalLTS
7
Julian Alaphilippe
150
Deceuninck - Quick-StepDQT
8
Tadej Pogacar
143
UAE Team EmiratesUAD
9
Søren Kragh
138
Team SunwebSUN
10
Michael Mørkøv
138
Deceuninck - Quick-StepDQT