Ewan benut laatste sprintkans voor Parijs, Van Aert vloekt op Sagan

  Tour de France: Rit 11
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 166.5 km
  location 13:44: Châtelaillon-Plage - 17:44: Poitiers
  trophy Caleb Ewan
  einde
  startfinish
  0306090120166.5

   Caleb Ewan heeft zijn 2e zege in deze Tour gepakt. Bij de laatste echte sprintkans voor Parijs maakte Wout van Aert zich in Poitiers los van de rest en leek op weg naar zijn 3e succes, maar de Belg viel net te vroeg stil na een stevige duw van Peter Sagan. Caleb Ewan ging er nog over, voor Sagan en groene trui Sam Bennett. Sagan werd na de finish door de jury gestraft.

   Van Aert krijgt gemene duw van Sagan in volle sprint, Caleb Ewan wint

   De 11e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Caleb Ewan was vorig jaar de sprintkoning van de Tour met 3 ritzeges. Hij zette vandaag zijn teller op 2 en beent Wout van Aert bij. Volgt de hattrick net als vorig jaar in Parijs?
   • Verliezer van de dag (1): Peter Sagan rook zijn kans om te knabbelen aan zijn achterstand op groene trui Sam Bennett, maar was te roekeloos. Voor zijn duwwerk bestond maar één terechte sanctie: de declassering.
   • Verliezer van de dag (2): Ook zonder de aai van Peter Sagan zou Wout van Aert deze etappe wellicht niet gewonnen hebben, maar het is toch een gemiste kans. Op de licht hellende finish zette Van Aert net iets te vlug aan en de tegenwind was ook al geen bondgenoot.

   Een Franse solist, stroomstoot van 3 Belgen

   “Niet met mij”, leek Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) het peloton toe te roepen. De 35-jarige Fransman viel meteen aan, maar kreeg geen reisgezel.

    

   Een solo met de tegenwind als vijand in een van de laatste kansen voor de sprinters, dat betekende zoveel als mission impossible.

    

   Ladagnous zette zich recht, maar het peloton wandelde zowaar nog trager dan de Fransman. Met veel tegenzin stond hij er dus toch alleen voor.

    

   Het dommelende peloton werd niet veel later toch uit de siësta gehaald door een tegenstoot van 6 renners met Oliver Naesen (AG2R), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Tom Van Asbroeck (Israel Start-Up Nation) aan boord.

    

   Deceuninck-Quick Step zag snel in dat er veel muziek in dat groepje hardrijders zat en sloot het zestal na een pittige achtervolging weer op in hun kot.

   Sagan bikkelt met Van Aert, Ewan heeft het laatste woord

   Na dat aantrekkelijke intermezzo zat de koers weer uren op slot en was het aftellen tot de massasprint.

    

   Ladagnous was al een hele poos ingerekend toen Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) de sprint in de slotkilometers wilde ontregelen.

    

   De Oostenrijker werd bijgebeend door Bob Jungels en Kasper Asgreen, een tandem van Deceuninck-Quick Step, maar het trio was er op 2 kilometer van de finish ook al aan voor de moeite.

    

   In de chaos opende Wout van Aert (Jumbo-Visma) het festival. Een 3e ritzege hing in de lucht, maar Van Aert opende – achteraf bekeken – van iets te ver en werd ook gehinderd door een worstelende Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Weg was het momentum. 

    

   Langs de andere schouder van Van Aert staken Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) en Caleb Ewan (Lotto-Soudal) hun hand uiteindelijk uit naar de dagzege.

    

   De rollen van gisteren werden omgedraaid: met een ultieme jump won de Australiër de millimetersprint, goed voor zijn 2e ritzege. 

   Jury bestraft Sagan

   Wout van Aert zocht meteen na de finish verhaal bij Peter Sagan. De Slovaak manifesteerde zich eindelijk nog eens in een sprint, maar zijn acties waren niet katholiek.

    

   Sagan kroop door een klein gaatje en schonk zichzelf nog wat extra ruimte door Van Aert een forse beuk te verkopen. De Slovaak finishte nog als tweede en liep in op groene trui Bennett, maar de jury zette hem terug in de daguitslag. 

   Bekijk het journaalverslag:

   Ewan: "Het was heel hectisch"

   Rituitslag Stage 11Rituitslag Stage 11

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS4:00:01
   2Sam BennettDQT+0
   3Wout van AertTJV+0
   4Bryan CoquardBVC+0
   5Clément VenturiniALM+0
   6Mads PedersenTFS+0
   7Luka MezgecMTS+0
   8Hugo HofstetterISN+0
   9Oliver NaesenALM+0
   10Ryan GibbonsNTT+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 47. Ik ben benieuwd wat de jury doet met die reflex van Sagan: hij maakt zich breed en brengt Van Aert toch wat uit evenwicht. . Michel Wuyts .
   2. 17 uur 46. Van Aert krijgt gemene duw van Sagan in volle sprint, Caleb Ewan wint .

    Van Aert krijgt gemene duw van Sagan in volle sprint, Caleb Ewan wint

   3. 17 uur 45. Hoe verliep de sprint? Een 3e ritzege zat er echt wel in voor Van Aert, die weliswaar iets te vroeg opende. Hij hield erg lang stand, maar werd dan wat gehinderd door Sagan.  Langs de andere schouder van Van Aert kwamen Bennett en Ewan nog aandringen en de Australiër had finaal de beste sprong. Sagan wordt voorlopig op 2 gezet, maar zijn sprint was niet helemaal zuiver op de graat.  .
   4. 17 uur 44. Ewan! Met een ultieme jump zwiept Ewan zijn wiel als eerste over de streep. De Australiër wint de millimetersprint. Met z'n vieren op een rij finishten ze: Ewan, Bennett, Sagan en Van Aert. .
   5. 17 uur 43. Met het blote oog is het niet te zien. Ewan of toch Van Aert? .
   6. 17 uur 42. Coquard wordt gebracht en Bennett schuift gretig mee.  .
   7. Laatste km. Tijd voor de vod. Van Avermaet piloteert Trentin. Bennett zit wat geïsoleerd. . 17 uur 42.
   8. 17 uur 42. Ewan zit uitstekend, net als Van Aert en het trio van Trek. Ook Bennett schuift op. .
   9. 17 uur 41. Nog 2 kilometer. Daar zijn de beren. Het duo is gegrepen. Wie houdt het hoofd koel in deze chaos? .
   10. 17 uur 40. Van Aert zit goed in positie. Hij gaat meedoen. We zitten nu op een knikje en dat doet pijn.  .
   11. 17 uur 40. Asgreen zet zich op kant. Jungels en Pöstlberger blijven over. De Oostenrijker zit in een zetel. Hij gokt en blijft in het wiel.  .
   12. 17 uur 39. Cofidis en Lotto-Soudal moeten vol aan de bak. Het trio heeft 8 seconden. Asgreen lijkt zich op te offeren voor Jungels.  .
   13. 17 uur 39. Nog 4 kilometer . Een duo van Deceuninck en een schakel van Bora: geen duel tussen Bennett en Sagan, maar wel een ontknoping tussen hun werkpaardjes? .
   14. 17 uur 38. In het peloton wordt nu uiteraard gekeken naar Lotto-Soudal. Dit zal het boeltje wel verstoren. Er wordt geaarzeld. .
   15. 17 uur 37. Jungels en Asgreen rijden het gaatje dicht. Wat nu? Krijgen we een zeer bizarre ontknoping? .
   16. 17 uur 37. Bij Bora-Hansgrohe willen ze de sprint ontregelen. Pöstlberger valt aan, Asgreen reageert. .
   17. 17 uur 36. Nu zit Van Aert in het spoor van Roglic... José De Cauwer.
   18. 17 uur 35. Bennett beschikt nog over Jungels, Asgreen en Morkov. Bernal komt ook piepen. Nog 7 kilometer. .
   19. 17 uur 33. Ewan en Roglic zitten door het werk van hun luitenanten uitstekend in een stukje afdaling. Hier kunnen ze even ademen, terwijl de anderen weer een extra gevecht moeten leveren.  .