Spring naar de inhoud

Centen van UEFA en FIFA blijven bij Belgische voetbalbond

meest recent

Centen van UEFA en FIFA blijven bij Belgische voetbalbond
 zo 10 mei 2020 21:39
Peter Bossaert (rechts) is de CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.
Peter Bossaert (rechts) is de CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

De profclubs hoeven niet te rekenen op (een deel van) het geld dat UEFA en FIFA aan de Belgische Voetbalbond zal overmaken, om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat zegt de CEO van de Bond, Peter Bossaert aan Sporza: "Om de eenvoudige reden dat dit geen extra middelen zijn, maar geld dat bestemd is voor investeringen in infrastructuur en opleiding en vorming. En het bedrag is bij ons ook al toegewezen, lang voor de coronacrisis uitbrak. Onder meer aan de bouw van het nieuwe bondsgebouw in Tubeke.’’

Het geld dat de Belgische voetbalbond krijgt, bedraagt een kleine 4,7 miljoen euro, waarvan het grootste deel (4,3 miljoen) van UEFA komt.

 

Club Brugge had in zijn mail aan de Pro League voorgesteld dat de Algemene Vergadering vrijdag het management zou mandateren om met de Bond gesprekken aan te gaan over de besteding van dat geld.

 

Club meent dat dat kan aangewend worden om het profvoetbal mee doorheen de coronacrisis te helpen. Maar dat zal dus niet gebeuren.

 

De indruk was dat UEFA en FIFA extra fondsen hadden vrijgemaakt om de nationale federaties te steunen in coronatijden en dat die bonden dat geld ook vrij konden gebruiken.

 

"Maar dat is een misverstand", zo zegt Bossaert nog, "Dat geld komt uit het HatTrick fonds van UEFA dat sinds 2004 federaties ondersteunt bij investeringen in (vooral) infrastructuur."

 

"Normaal worden deze fondsen pas toegewezen nadat een heel traject is doorlopen, waarbij de (infrastructuur)projecten moeten worden voorgesteld en goedgekeurd door UEFA."


"UEFA laat de federaties nu uitzonderlijk ook toe dat deze fondsen ingezet kunnen worden om de coronacrisis het hoofd te bieden. Maar bij heel wat federaties zijn deze fondsen al lang voor de coronacrisis bestemd. Zo ook bij ons." 

Dat geld komt uit het HatTrick fonds van UEFA dat sinds 2004 federaties ondersteunt bij investeringen in (vooral) infrastructuur.

Peter Bossaert (CEO KBVB)

Rode cijfers KBVB

De Voetbalbond bëeindigde 2019 overigens in de rode cijfers met een verlies van 6,3 miljoen euro. Maar dat was nog altijd netjes binnen het vooropgestelde budget. En dat verlies zou dit jaar ruimschoots gecompenseerd worden door de inkomsten van het EK 2020.

 

Door het uitstel van dat EK naar volgend jaar en door het mislopen van ongeveer 2 miljoen euro omdat de stage in Qatar niet kon doorgaan, zal wellicht ook 2020 afgesloten worden met rode cijfers.

 

De twee jaren nadien zal de Bond dan weer kunnen oogsten met na het EK volgend jaar (in principe) ook nog de Wereldbeker van 2022 in Qatar. 

Financiële oefening Pro League

Het njet van de Voetbalbond maakt de (financiële) oefening die de werkgroep van de Pro League ter voorbereiding van de Algemene Vergadering van 15 mei moet maken er niet makkelijker op.

 

Clubs als Racing Genk, Antwerp en Anderlecht vragen compensatie voor het mislopen van een (beter) Europees ticket door het vroegtijdig beëindigen van de competitie. En er wordt ook solidariteit gevraagd met de kleinere clubs.

 

Van Club Brugge wordt veruit de grootste inspanning gevraagd en Club lijkt niet geneigd om zomaar op die vraag in te gaan. Met ook nog de discussie rond het aantal clubs in 1A en het format voor volgend seizoen zal er de komende dagen nog druk overlegd moeten worden.