Club Brugge stuurt voorstel rond: 1A met 18 clubs zonder play-offs

  Club Brugge is al jaren een tegenstander van de play-offs.

  Vrijdag moet de Algemene Vergadering van de Pro League eindelijk beslissen over de afloop van de huidige competitie en als het van Club Brugge afhangt ook van het format voor 2020-2021. De competitieleider stuurde een mail naar de profliga én alle andere profclubs met een voorstel van een eerste klasse A met 18 ploegen en zonder play-offs.

  Omdat door de coronacrisis het profvoetbal in ons land plots stopte, zonder zekerheid over de degradant uit 1A en de promovendus vanuit 1B, buigt een werkgroep van de Pro League zich over de sportieve gevolgen. 

   

  De raad van bestuur van de Pro League stelde voor om het klassement na 29 speeldagen als afsluiting te hanteren, dus met Club kampioen en Waasland-Beveren als rode lantaarn. Maar Waasland-Beveren, dat nog over Oostende zou kunnen springen, legt zich niet zomaar neer bij de degradatie.

   

  En Beerschot en OHL, die onder elkaar in de promotiefinale van 1B moesten uitmaken wie steeg, willen als er niet meer gevoetbald wordt allebei naar 1 A.

   

  Club Brugge vraagt snel duidelijkheid en heeft nu gevraagd om een voorstel van 18 ploegen zonder play-offs op de agenda te zetten. Dat voorstel is ook bij alle andere profclubs beland, bevestigt de club.

   

  Club Brugge gaat er in zijn voorstel vanuit dat ook KV Oostende eerstdaags goed nieuws krijgt van het BAS), nadat ook Standard en Moeskroen groen licht hadden gekregen om in 1A te blijven. Blauw-zwart pleit voor gezond verstand. Het voorstel van 18 ploegen lijkt op dit moment het breedst gedragen en bovendien de weg van de minste weerstand.

   

  Het voorstel is niet nieuw. Verschillende vooraanstaande voetbalvolgers vinden het de juiste oplossing in deze abnormale coronatijden, onder meer in onze Extra Time van vorige week.

   

  Omdat er volgend jaar een EK plaatsvindt en het door de coronacrisis nog onzeker is wanneer het seizoen 2020-2021 kan starten, zijn play-offs onwenselijk, klinkt het verder. Een reguliere competitie met 34 speeldagen kan dan soelaas brengen.

   

  Nog dit: in alle discussies over het competitieformat de voorbije jaren toonde Club zich een felle tegenstander van de play-offs. Vorig jaar diende het zelfs een format in met 20 ploegen zonder play-offs. Dat werd toen nipt weggestemd.

  Club wil ook praten over geld van UEFA en FIFA

  Het blijft niet alleen bij het competitieformat voor volgend seizoen, Club Brugge wil ook het geld dat de UEFA en de FIFA ter beschikking stellen van de verschillende nationale federaties (lees: de Belgische bond) om de coronacrisis het hoofd te bieden aanspreken.

   

  Club heeft zijn bedenkingen bij de door Anderlecht gevraagde financiële solidariteitssteun door Europees spelende clubs. Als deelnemer aan de Champions League doet Club dat al, zegt CEO Vincent Mannaert.

   

  Daarom wil de club dat de Pro League zich vrijdag ook buigt over de bijna 5 miljoen euro van UEFA en FIFA om te kijken hoe dat geld mogelijk ook voor hen kan dienen. 

  CEO Vincent Mannaert (l) en voorzitter Bart Verhaeghe.

  Bekerfinale begin augustus, licentiecontrole hervormen

  En er stonden nog 2 zaken in de mail van Club: ten eerste is het geen tegenstander om de bekerfinale op 1 of 2 augustus af te werken met de vernieuwde selecties, indien de volksgezondheid dit toelaat.

   

  Tot slot zal Club Brugge na de verrassende uitspraak van het BAS over Moeskroen ook vragen de licentiecontrole van de KBVB door te laten lichten door een extern auditbureau, zodat die kan worden hervormd.

   

  Elk lid van er Pro League beschikt over de bevoegdheid per schrijven bepaalde punten aan de agenda toe te voegen. Het staat dus vast dat de Algemene Vergadering vrijdag, wanneer de stemming over een competitiestop in 1A en 1B plaatsvindt, ook zal debatteren over de voorstellen van Club Brugge.

   

  Om het daarover tot een stemming te laten komen, volstaat een eenvoudige meerderheid van 50 procent. Voor een competitieformat met 18 ploegen is vervolgens een meerderheid van 2/3e nodig.