Na de felle kritiek: excuses van Serie A na campagne met apen tegen racisme

  Met dit beeld wil het Italiaanse voetbal de strijd aangaan tegen racisme in de stadions.

  De Serie A heeft een aantal maatregelen gelanceerd in de strijd tegen racisme in het Italiaanse voetbal, maar de boodschap werd helemaal ondergesneeuwd door drie schilderijen met apen. "Een slechte grap", klinkt het in de reacties. Vanavond bood de Serie A zijn verontschuldigingen aan.

  Om het racisme in de Italiaanse voetbalstadions te counteren heeft de Lega Serie A, de organisator van de hoogste voetbalafdeling in Italië, onder meer 3 schilderijen van de kunstenaar Simone Fugazzotto voorgesteld. Daarop staat telkens een chimpansee afgebeeld met een gekleurd masker.

   

  De kunstenaar noemt de aap een metafoor voor de mens. "Uiteindelijk zijn we allemaal apen. Het is een concept van gelijkheid en broederschap", luidt zijn uitleg. "Met deze schilderijen probeer ik te laten zien dat we allemaal complexe en fascinerende wezens zijn."

   

  Fugazzotto staat bekend om zijn creaties van chimpansees. "Uiteindelijk bepaalt de kleur van je huid nooit wie je bent. Daarom schilder ik een westerse, een Aziatische en een zwarte aap. Op deze manier vechten we terug tegen de racisten", stelt de kunstenaar.

   

  De Serie A staat achter de kunstwerken. Volgens de Italiaanse Liga beoogt het werk "de waarden van integratie, multiculturaliteit en broederschap te verdedigen".

   

  Zo klonk het in een eerste reactie, want dinsdagavond werden er dan toch excuses aangeboden. "We realiseren ons dat het ongepast is en we betuigen spijt aan iedereen die zich beledigd voelt", zei directeur Luigi de Siervo.

  De kunstenaar aan het werk:

  De schilderijen zullen opgehangen worden in de Italiaanse voetbalstadions. Het hoofdkantoor van de Serie A in Milaan kreeg gisteren de primeur.

  "Sprakeloos"

  De boodschap werd slecht ontvangen door het publiek. AS Roma en FARE (Football Against Racism in Europe), een organisatie die racisme aanvecht in voetbalstadions, reageren vol onbegrip.

   

  "We zijn zeer verrast vandaag op sociale media geschilderde apen te zien in wat een campagne tegen racisme moet voorstellen. We weten dat de profliga de strijd tegen racisme wil aangaan, maar we geloven niet dat dit het juiste voorbeeld is om dat te doen", klinkt het bij Roma.

   

  Organisatie FARE heeft het over "een slechte grap". "Eens te meer laat het Italiaanse voetbal de rest van de wereld sprakeloos achter."

  Het Italiaanse voetbal heeft al lange tijd te maken met racisme. Rode Duivel en Inter-spits Romelu Lukaku kreeg in het begin van dit seizoen oerwoudgeluiden te horen in Cagliari. Napoli-collega Kalidou Koulibaly (ex-Genk) werd eerder al het slachtoffer van racistische spreekkoren.