Tadej Pogacar rondt weergaloze solo van 50 kilometer af in Strade Bianche

  Strade Bianche
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  10°Cdistance 184 km
  location 11:51: Siena - 16:35: Siena
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120150184

   Tadej Pogacar heeft met de Strade Bianche zijn sowieso al indrukwekkende erelijst nog wat opgesmukt. De Sloveense Tourwinnaar koos op 50 kilometer van de finish in Siena al in zijn eentje het hazenpad. Heel wat andere favorieten, zoals Alaphilippe en Benoot, waren door een spectaculaire valpartij min of meer uitgeschakeld.

   De 16e Strade Bianche in een notendop:

   • Sleutelmoment (1): Valpartijen en pech horen bij de Strade Bianche als mayonaise bij frieten, maar de smak op 100 kilometer van de finish was huiveringwekkend. Lichtgewichten als Julian Alaphilippe en Tiesj Benoot waren kansloos. Hun koers werd daar - al dan niet deels - naar de vaantjes geholpen.

   • Sleutelmoment (2): Ook Tadej Pogacar bestudeerde het Toscaanse grind van dichtbij, maar het Sloveense zondagskind liet de tuimeling van zich afglijden. Meer nog: op 50 kilometer van de aankomst was het "arrivederci" en boeken toe. Meesterlijk!

   • Oudje van de dag: Op Alejandro Valverde komt maar geen sleet. Op zijn 41e boekte hij zijn beste resultaat in Siena. Toch nog even nadenken over dat pensioen?

   Een val om schrik van te krijgen

   Hoe was jouw dag op het werk? Een salto op 100 kilometer van de finish, een aanval 50 kilometer later en het zegegebaar in Siena nog eens 50 kilometer verder. 

    

   De Toscaanse zaterdag van Tadej Pogacar was geenszins dagelijkse kost, maar de Sloveen bewees dan ook nog maar eens dat hij geen koekenbakker is. 

    

   Pogacar ontsnapte niet aan een spectaculaire val op 100 kilometer van de triomfboog. 

    

   Julian Alaphilippe en een omvangrijke tros werden gewurgd door een hevige windstoot, maar de wereldkampioen kon na een inhaaljacht toch weer aansluiten.

    

   Voor Tiesj Benoot, Victor Campenaerts en Gianni Vermeersch was er geen goed nieuws: hun Strade Bianche was toen al voorbij.

   Een aanval die pas echt angst inboezemt

   Op adrenaline en gramschap ging Alaphilippe de rest op de loodzware 8e strook even uit hun tent lokken, maar iedereen was sprakeloos toen Pogacar op 50 km van de finish zijn duivels al ontbond. 

    

   De Sloveense kamikazepiloot versnelde in een afdaling en raapte al zijn moed bij elkaar voor een solo van liefst 50 kilometer. 

    

   In geen tijd keken de geslagenen al aan tegen een achterstand van 1'40". Alaphilippe schikte zich in een dienende rol, met de moed der wanhoop probeerde de rest er nog iets van te maken. 

   Een overwinning die alleen maar respect verdient

   Op de 9e van 11 stroken werd de stijl van Pogacar toch wat krampachtiger, maar de tegenstoot van Kasper Asgreen, Alejandro Valverde, Tim Wellens en Quinn Simmons leverde alleen wat kunstmatige spanning op. 

    

   Het verval was logisch, maar geenszins spectaculair. Met zijn gewaagde solo bevestigde Pogacar nog eens dat hij in een andere competitie fietst en schreef hij voor de zoveelste keer zijn eigen wielerwetten.

    

   De Sloveen zet zijn stempel in de geschiedenis en verdient meer dan zijn plekje in de galerij der groten. 

    

   De ereplaatsen van Valverde (2e), Asgreen (3e) en Wellens (8e) stonden helaas voor hen dan ook volledig in de schaduw. 

   Rituitslag Strade BiancheRituitslag Strade Bianche

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD4:47:49
   2Alejandro ValverdeMOV+37
   3Kasper AsgreenQST+46
   4Attila ValterGFC+1:07
   5Pello BilbaoTBV+1:09
   6Jhonatan NarváezIGD+1:09
   7Quinn SimmonsTFS+1:21
   8Tim WellensLTS+1:25
   9Simone PetilliIWG+1:35
   10Sergio HiguitaBOH+1:53

   Fase per fase

   1. 16 uur 36. Top 8. Pogacar, Valverde, Asgreen, Valter, Narvaez, Bilbao, Simmons en Wellens. De Tier is 12e. .
   2. 16 uur 35. Een dolgelukkige Valverde wordt 2e, Asgreen is 3e. .
   3. 16 uur 35. Wauw! Pogacar rondt solo van 50 km af en wint de Strade Bianche.

    Wauw! Pogacar rondt solo van 50 km af en wint de Strade Bianche

   4. 16 uur 34. Tadej Pogacar! Hij had al een plekje in de galerij van de groten, maar na vandaag zet hij nog wat meer zijn stempel in de wielergeschiedenis. Tadej Pogacar wint de Strade Bianche na een solo van 50 kilometer. .
   5. 16 uur 33. De laatste snokjes: alle hoogtemeters zijn voorbij. Een enthousiaste menigte schreeuwt hem naar de streep. .
   6. 16 uur 33. Hij maakt er zelfs een ereronde van. Hij deelt nog een high five uit aan een supporter met een Sloveense vlag. .
   7. 16 uur 33. Pogacar deelt zelfs een high five uit aan een Sloveense fan.

    Pogacar deelt zelfs een high five uit aan een Sloveense fan

   8. Laatste km. Ultimo chilometro. Of wat had u gedacht? Tadej Pogacar zal zo meteen zijn monsterlijke solo van 50 kilometer glansrijk afronden.  . 16 uur 32.
   9. 16 uur 30. De felicitaties stromen nu al binnen voor Pogacar. Hij moet die zware Via Santa Caterina nog verteren, maar dat wordt ook voor hem kippenvel.  .
   10. 16 uur 28. Wellens, Narvaez en Simmons hebben het gezelschap gekregen van Valter en Bilbao, maar de dichtste ereplaatsen lijken weg.  .
   11. 16 uur 25. Nog 6 kilometer en de stijl van Pogacar is er eentje van een arbeider geworden. Dat is geen schande. Ook al loopt de chrono terug - zo'n 50 seconden -, het is al lang boeken toe. .
   12. 16 uur 21. Simmons, Wellens en Narvaez grijpen voorlopig naast de podiumpremies. Het wordt niet simpel om de brokken met Asgreen en Valverde nog te lijmen.  .
   13. 16 uur 20. En overmorgen begint Tirreno-Adriatico al voor Tadej Pogacar ... Karl Vannieuwkerke.
   14. 16 uur 19. Valverde en Asgreen kijken niet om. The best of the rest, het heeft ook wel iets. Eén iemand stak er alvast met kop en schouders bovenuit.  .
   15. 16 uur 17. Valverde is naar Asgreen gesprongen. Liggen de mannen voor het podium hiermee vast? .
   16. 11/11. De verschillen op de top van Le Tolfe, waar Van der Poel vorig jaar verwoestend uithaalde. Pogacar Asgreen op 56" Wellens, Valverde, Simmons en Narvaez op 1'10" peloton op 1'32" . 16 uur 17.
   17. 16 uur 13. 37 kilometer geleden begon Pogacar aan zijn solo. Zo meteen begint hij aan de laatste strook van de dag: Le Tolfe.  .
   18. 16 uur 10. Een motor maakt Pogacar ei zo na het leven zuur, maar Pogacar overleeft ook die hindernis. Nog 15 kilometer: ook de Sloveen smacht wellicht naar het einde.  .
   19. 16 uur 09. Er is wat verval bij Pogacar. Dat is ook logisch, maar het is nog altijd niet spectaculair genoeg.  .
   20. Nog 18 kilometer. Pogacar Asgreen op 1'05" Wellens, Narvaez, Simmons en Valverde op 1'10" peloton op 1'33" . 16 uur 07.