Machtige De Gendt knalt naar winst in de schaduw van de Montjuic

  Ronde van Catalonië: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 133 km
  location 11:00: Barcelona - 14:06: Montjuïc
  trophy Thomas De Gendt
  einde
  startfinish
  020406080100133

   Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) heeft een prestigezege geboekt in de Ronde van Catalonië. De 34-jarige ronderenner won in Barcelona de laatste etappe. Op de Montjuic rekende hij in de slotronde af met zijn medevluchter en kanonskogel Matej Mohoric. Voor De Gendt is het zijn eerste zege sinds zijn kabinetstuk in de Tour van 2019. Adam Yates is eindwinnaar.

   Grote groep krijgt vrijgeleide in slotetappe

   Het parcours van de slotrit in de Ronde van Catalonië kronkelde 133km lang rond Barcelona. De geaccidenteerde aanloop, met een klim van 3e categorie als opwarmer, zou het peloton tot aan de voet van de befaamde Montjuic leiden. Daar volgden dan 6 lokale ronden, met telkens een beklimming.


   In het algemeen klassement leek door de Ineos-dominantie van de voorbije dagen de strijd bij voorbaat al gestreden. Het was dan ook aan de baroudeurs om het strijdtoneel in Barcelona te betreden. Op het plateau na de Coll de la Creu d'Ordal trok een groep van zo'n 30 renners eropuit.


   In het peloton zagen ze er geen graten in, dus werd al snel duidelijk dat er vooraan om de dagzege gestreden zou worden. Bij het opdraaien van de lokale rondes opende Herman Pernsteiner vooraan de dans, maar toen De Gendt en Mohoric versnelden kon niemand mee. 

   De Gendt en Mohoric trokken er samen op uit op zo'n 40 kilometer van de meet.

   De Gendt schudt kanonskogel Mohoric los en wint

   Het stel hardrijders werkte erg goed samen en reed al snel een kleine minuut bij elkaar. Bij de achtervolgers bleek de organisatie zoek, de vogels waren gaan vliegen. Tijdens de beklimmingen nam De Gendt het kopwerk voor zijn rekening, maar in de afdalingen van de Montjuic etaleerde kanonskogel Mohoric keer op keer zijn dalerscapaciteiten.


   Het was afwachten tot de laatste beklimming van de Montjuic toen De Gendt zijn kaarten op tafel gooide. Met een krachtige versnelling op het steilste stuk sloeg hij meteen een kloof, Mohoric was eraan voor de moeite en kreeg in de afdaling het gat niet meer gedicht.


   De Gendt werkte de laatste 5 kilometer solo af en boekt zo in de straten van Barcelona zijn eerste zege sinds zijn memorabele overwinning in Saint-Etienne in de Tour van 2019. 

    

   In de groep der favorieten controleerde Ineos op het gemakje, de eindzege van Yates kwam niet meer in het gedrang. Ploegmaats Porte en Thomas zorgen voor een donkerblauw Ineos-gekleurd eindpodium.

   De Gendt: "Ik houd van deze wedstrijd"

   Thomas De Gendt won al voor de 5e keer een etappe in de Ronde van Catalonië. 8 jaar geleden begon hij zijn reeks, ook in Barcelona."Ik vind het prachtig om in zo'n stad te winnen", zei De Gendt meteen na de aankomst. 

    

   "Ik houd van deze wedstrijd, ik koers hier echt graag. Daarom vond ik het ook zo jammer dat de ronde vorig jaar niet doorging." 

    

   De Gendt wist dat hij Matej Mohoric overboord moest gooien. "In de afdaling sloeg hij telkens een gat. Dat moest ik dus voorkomen in de slotronde. Toen ik voelde dat hij wat snelheid minderde, heb ik hem aangevallen", vertelde de Lotto-renner die nu doorsteekt naar Baskenland. 

   VIDEO: De Gendt bolt solo binnen in Barcelona

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Thomas De GendtLTS3:06:10
   2Matej MohoricTBV+22
   3Attila ValterGFC+1:42
   4Sébastien ReichenbachGFC+1:46
   5Alejandro ValverdeMOV+1:46
   6Michael WoodsISN+1:46
   7Marc HirschiUAD+1:46
   8João AlmeidaDQT+1:46
   9Adam YatesIGD+1:46
   10Clément ChampoussinACT+1:46

   Fase per fase

   1. 14 uur 10. Yates is eindwinnaar. De verwachte aanvalspogingen van Movistar waren minder scherp dan verwacht. Leider Yates en zijn Ineos-kompanen hadden zo al bij al een rustige dag. Adam Yates wordt eindwinnaar. Met Richie Porte en Geraint Thomas kleurt het eindpodium volledig in het donkerblauw van de Ineos Grenadiers. .
   2. 14 uur 07. In de achtergrond is Valter nog uit de greep van de favorietengroep gebleven. Hij wordt derde, Reichenbach is vierde en Valverde vijfde.  .
   3. 14 uur 06. Machtige De Gendt wint in de schaduw van de Montjuic. Het is binnen. Thomas De Gendt wint op straffe wijze de slotrit in de Ronde van Catalonië. Mohoric is een knappe tweede op zo'n 15 seconden.  .
   4. Laatste km. Nog 1000 meter voor De Gendt.  . 14 uur 05.
   5. 14 uur 05. Ook Ineos domineert . In de groep-Yates gaat Ineos nog eens de puntjes op de i zetten. Thomas, met de leider in het spoor, zet zich op kop en jaagt het tempo nog eens de hoogte in. Met Yates, Porte en Thomas wordt het een volledig Ineos-gekleurd eindpodium. .
   6. 14 uur 03. De Ronde van Catalonië en Thomas De Gendt, het is een geslaagd huwelijk. Voor De Gendt wordt het zijn 5e ritzege in de Spaanse rittenkoers. Ondertussen komt de groep der favorieten wel nog terug tot op 1'30, maar De Gendt hoeft zich geen zorgen te maken. .
   7. 14 uur 01. Op de grote plateau snelt hij voor overgave naar beneden. Zijn eerste zege sinds de Tourrit in Saint-Etiennen in 2019 zit eraan te komen. .
   8. 14 uur . Aanval De Gendt! Daar gaat ie! Op het steilste stuk springt Thomas De Gendt weg van Mohoric. Hij slaat meteen een stevige kloof. Als hij een foutloze afdaling rijdt, is de zege binnen. .
   9. 13 uur 56. In de achtervolging wordt Bouwman opnieuw bijna gegrepen door het groepje-Champoussin. In de groep der favorieten is het nog steeds Movistar dat tempo maakt, maar Yates zit op vinkentouw. .
   10. 13 uur 55.
   11. Laatste keer Montjuic. De Gendt en Mohoric beginnen aan hun laatste beklimming van de Montjuic. Het lijkt erop dat het nu zal moeten gebeuren voor De Gendt, of rekent hij op zijn sprint? . 13 uur 55.
   12. 13 uur 54. Laatste ronde. Nog 8 kilometer, nog 1 keer de Montjuic op en nog 1 keer de Montjuic af. Kan De Gendt het klaarspelen, of moet hij zijn meerdere erkennen in Mohoric? .
   13. 13 uur 52. Bij de voorlaatste afdaling toonde Mohoric zonet nog eens waarom De Gendt beter op zijn hoede is. De Sloveen daalt als een bezetene en zet er onze landgenoot telkens zwaar mee onder druk. .
   14. 13 uur 49. Het duo vooraan heeft samen al 4 keer over de Montjuic gereden, telkens kwam De Gendt als eerste boven. Onze landgenoot zal bergop het verschil moeten maken. Wanneer kiest hij zijn moment? .
   15. 13 uur 46. Koen Bouwman, die de bergtrui om zijn schouders heeft, toont zijn goede benen en springt weg uit de groep der achtervolgers. Voor de dagzege komt hij te laat, maar hij kan wel nog enkele puntjes sprokkelen voor het bergklassement.  .
   16. Tijdsverschil. De Gendt en Mohoric gaan het onder elkaar moeten uitvechten, want de voorsprong van de twee loopt nu al op tot 1'30. Het worden nog 15 spannende kilometers. . 13 uur 45.
   17. 13 uur 40. Movistar schiet wakker. In de peloton krijgen we opnieuw actie. Movistar, met Mas en Valverde, probeert voor afscheiding te zorgen. Leider Yates oogt nog fris en reageert op alles dat beweegt. Van een peloton is ondertussen geen sprake meer, want de groep met de favorieten is nog maar zo'n 20 man groot. .
   18. 13 uur 39. Onze woorden zijn nog niet koud of Mohoric gooit zich als een steen naar beneden. De Gendt moet een gaatje laten van 20 meter en zet alle zeilen bij om terug in het wiel te geraken van de Sloveen. De Gendt zal straks moeten anticiperen om na de laatste beklimming zo'n scenario te voorkomen. .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdCalella - Calella178,4 kmKronKron
   2individuele tijdritBanyoles - Banyoles18,5 kmDennisAlmeida
   3wegwedstrijdCastelldefels - Vallter 2000195,6 kmYatesYates
   4wegwedstrijdRipoll - Port Ainé166,5 kmChavesYates
   5wegwedstrijdLa Pobla de Segur - Manresa201,1 kmKämnaYates
   6wegwedstrijdTarragona - Mataró193,8 kmSaganYates
   7wegwedstrijdBarcelona - Montjuïc133 kmDe GendtYates