Ga naar de inhoud
Gent-Wevelgem
Wout van Aert wint Gent-Wevelgem.

Gent - Wevelgem klassement

naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
5:45:11
Jumbo - VismaTJV
2
Giacomo Nizzolo
+0
Team Qhubeka - ASSOSTQA
3
Matteo Trentin
+0
UAE Team EmiratesUAD
4
Sonny Colbrelli
+0
Bahrain VictoriousTBV
5
Michael Matthews
+0
Team BikeExchangeBEX
6
Stefan Küng
+0
Groupama - FDJGFC
7
Nathan Van Hooydonck
+3
Jumbo - VismaTJV
8
Dylan van Baarle
+52
INEOS GrenadiersIGD
9
Anthony Turgis
+54
Total Direct EnergieTDE
10
Gianni Vermeersch
+1:25
Alpecin - FenixAFC
teams en deelnemers

Sterk, sterker, beresterk: Wout van Aert schittert in wervelende Gent-Wevelgem

 zo 28 maart 2021 15:58
Gent - Wevelgem
Wegwedstrijd
12 °C
250 km
10:13 Ieper - 15:58 Wevelgem
Wout van Aert
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 250

  Wout van Aert heeft de 83e editie van Gent-Wevelgem op zijn palmares geschreven. Na een strijd om duimen en vingers bij af te likken schudde de Jumbo-Visma-Belg de snelste sprint van een groepje van 7 uit de benen. Het was het restant van een groep die al na 70 kilometer was weggereden, dwars door de wind.

  Bekijk de sprint in Gent-Wevelgem:

  Vroege vlucht... houdt stand!

  In een opbod om de wedstrijd in de klassiekers steeds vroeger open te breken, begonnen de grote namen op 180 (!) kilometer van de finish al oorlog te maken. BikeExchange trok het nog voor de beruchte Moeren in stukken. Van Aert was bij de pinken en had met Van Hooydonck een ploegmaat mee, wat later cruciaal zou blijken.

   

  De groep van 21 renners viel iets na De Moeren, na een onophoudelijke windslag, de 4 vroege vluchters op de hals. Samen begonnen ze aan de bergjes, met 3 beklimmingen van de Kemmelberg als scharnierpunten.

   

  Alpecin-Fenix (zonder de afwezige Van der Poel vandaag, maar wel met Merlier en Philipsen) en AG2R-Citroën (Van Avermaet en Naesen) hadden de boot compleet gemist, terwijl ze bij Deceuninck-Quick Step op 2 gedachten hinkten, met de snelle Bennett in de kopgroep.

  Bennett geeft (zich) over, Van Aert klasse apart in de sprint

  In een zenuwslopend spektakel bleven de achtervolgers voortdurend op een kleine minuut hangen. Zouden ze nog terugkomen of niet? Die vraag bleef een hele middag boven Wevelgem en omstreken zweven.

   

  Na de laatste beklimming van de Kemmelberg bleven nog 9 - bijna uitsluitend snelle - mannen over in de kopgroep. Van Aert had met Van Hooydonck als enige nog een soldaat aan zijn zijde, maar ook de aalvlugge Bennett had zichzelf overtroffen door zijn karretje aan te haken.

   

  Bennett moest voor die inspanning wel een prijs betalen. Na de Kemmelberg moest hij eerst overgeven en daarna bij de eerste de beste versnelling zichzelf overgeven. Ook Van Poppel ging er zo uit.

   

  7 renners trokken naar de finish. De trage Küng moest nog iets proberen, maar er zat geen snee meer op de demarrage van het Zwitserse zakmes. Van Hooydonck hield de boel bij elkaar en kon vanuit de achtergrond al vroeg juichen toen hij zijn kopman op machtige wijze de sprint zag winnen, voor 3 Italianen: Europees kampioen Nizzolo, Trentin en Colbrelli. Matthews vervolledigde de top 5.

  Lees ook:

  Naesen: "Hele dag achter de feiten aan"

  • Giacomo Nizzolo (tweede): "Ik zou de sprint vanuit de lucht nog wel eens willen terugzien om te zien of ik het goed aangepakt heb. Maar ik ben niet ontgoocheld. De sterkste heeft gewonnen."
   
  • Matteo Trentin (derde): "Het is geen schande om door zo'n kampioen geklopt te worden. Maar we koersen om te winnen, dus ik ben maar voor 50% tevreden. Het is niet zo omdat ik nu 3e word dat ik plots meer kans maak om de Ronde te winnen. Was het maar zo! Maar dit zijn twee totaal verschillende koersen."
   
  • Oliver Naesen (16e): "We liepen een hele dag achter de feiten aan. Toen die groep, na een valpartij, wegreed, besefte ik meteen dat we hen wellicht niet meer zouden terugzien. We kwamen nog wel dicht, maar bleven altijd net wat hangen."
   
  • Tim Merlier (34e): "Ik was mee met die eerste waaier, maar reed bijna meteen lek. Ik dacht er zelfs aan in Ploegsteert af te draaien, maar ik ben uiteindelijk toch nog in de koers gekomen, al had ik daar wel een cartouche door afgeschoten. Even dacht ik dat we nog tot vooraan zouden geraken en begon ik er weer in te geloven. Maar het licht ging zachtjes uit bij mij. De laatste keer op de Kemmel was ik slecht. De benen wilden niet meer mee."

  Rituitslag Gent - Wevelgem

  naamresultaatploeg
  1
  Wout van Aert
  5:45:11
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Giacomo Nizzolo
  +0
  Team Qhubeka - ASSOSTQA
  3
  Matteo Trentin
  +0
  UAE Team EmiratesUAD
  4
  Sonny Colbrelli
  +0
  Bahrain VictoriousTBV
  5
  Michael Matthews
  +0
  Team BikeExchangeBEX
  6
  Stefan Küng
  +0
  Groupama - FDJGFC
  7
  Nathan Van Hooydonck
  +3
  Jumbo - VismaTJV
  8
  Dylan van Baarle
  +52
  INEOS GrenadiersIGD
  9
  Anthony Turgis
  +54
  Total Direct EnergieTDE
  10
  Gianni Vermeersch
  +1:25
  Alpecin - FenixAFC

  Fase per fase

  15:59

  Top 10

  1. Van Aert
  2. Nizzolo
  3. Trentin
  4. Colbrelli
  5. Matthews
  6. Küng
  7. Van Hooydonck
  8. Van Baarle
  9. Turgis
  10. G. Vermeersch

  15:58

  Van Baarle klopt Turgis in de sprint om plaats 8, Gianni Vermeersch raapt in de groep erachter de laatste plek in de top 10 op.

  15:58
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  15:57

  Van Aert wint!

  Küng zet de sprint als eerste in. Van Aert wacht niet langer en gaat de sprint van ver aan. In de verte juicht zijn ploegmaat Van Hooydonck al. Hij wint met ruime voorsprong, voor Nizzolo.

  15:57

  We zitten al in de zone met de hekken, zonder pootjes.

  15:56

  Küng versnelt, maar raakt zelfs niet voorbij Van Hooydonck

  15:55

  Getelefoneerde aanval Küng

  Stefan Küng heeft zijn telefoon bovengehaald voor hij zijn aanval deed. Nizzolo had de oproep ontvangen, want hij zat meteen in zijn wiel. Zo draagt de aanval tot niets. Van Hooydonck controleert nu de boel. Dan toch een sprint?

  15:55

  Achter de 7 leiders rijdt nu een duo, met Turgis en Van Baarle. Zij lijken een zekerheid voor plaats 8 en 9. De rest van de achtervolgers volgt op een half minuutje.

  15:54

  Laatste 3 kilometer

  We hebben het ommetje vanwege de brand achter de rug en zitten weer op het originele parcours. We zitten in de laatste 3 kilometer. Lang mogen de aanvallers nu niet meer wachten.

  15:51

  Krampen voor Matthews

  Matthews heeft zich achteraan gezet om schijnbaar wat krampen uit zijn dijen te schudden. Hij zou niet de eerste zijn die plots de man met de hamer tegenkomt in de finale van Gent-Wevelgem.

  15:49

  Voorlopig blijven ze vredig bij elkaar. Er heeft nog niemand aan een aanval gedacht. Misschien pakt Van Hooydonck nog uit met een prik?

  15:49

  Het zou straf zijn mocht de eerste aanval lukken. Normaal gezien niet.

  José De Cauwer
  15:47

  De kleinere, kronkelende wegen in het centrum van Menen hebben plaats moeten maken voor bredere straten. Dat nodigt niet echt uit om aan te vallen.

  15:46

  Je krijgt het gevoel dat het tempo vooraan toch wat gedrukt wordt en dat het kaartspel om te beginnen pokeren wordt bovengehaald. Wie heeft er nog een aas in de mouw zitten?

  15:45

  Zal die parcourswijziging straks nog een rol spelen in de finale?

  Renaat Schotte
  15:45
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  15:43

  Bennett wordt voorbijgesneld door Turgis, die nog altijd uit de greep blijft van de achtervolgers.

  15:42

  7 leiders

  Voor we de finale ingaan nog eens de namen van de 7 leiders: Van Aert, Van Hooydonck, Trentin, Matthews, Colbrelli, Nizzolo en Küng.