
Alle media (ook wijzelf) berichten al jarenlang dat de winnaar van Parijs-Camembert zijn gewicht in camembert uitgekeerd krijgt. Maar winnaar Lander Loockx heeft dat verhaal nu tot het rijk der fabelen verwezen. "Ik moest het stellen met 5 kleine doosjes camembert en een fles champagne."
"Mijn gsm ontplofte gisteren bijna. Niet alleen met gelukwensen, maar ook met berichtjes van mensen die een stukje camembert wilden reserveren."
Lander Loockx rekende zich gisteren al rijk na zijn eerste profzege in Parijs-Camembert.
De Belg van Unibet Tietema Rockets dacht dat hij met zijn triomf ook zijn gewicht in camembert had gewonnen.
"Dagenlang waren we er binnen de groep al over aan het grappen", doet Loockx zijn verhaal.
"We hadden vorig jaar al eens 500 kg zalm gewonnen in Noorwegen en nu gingen we vol voor de 70 kg camembert (het gewicht van Loockx)."
Gisteren heb ik mijn stukjes camembert gegeven aan mijn Nederlandse ploegmakkers.
Maar tot zijn grote verbazing was er van die 70 kg camembert geen spoor toen Loockx zijn prijzen ging ophalen.
"Ik kreeg wel 5 kleine doosjes camembert en een fles champagne, die we gisterenavond gekraakt hebben met de ploeg."
"Maar dat verhaal van je gewicht in camembert was blijkbaar een fabeltje."
Loockx laat het niet aan zijn hart komen. "Ik lust zelf geen camembert. Gisteren heb ik mijn stukjes kaas weggegeven aan mijn Nederlandse ploegmakkers, die dat wel konden smaken."

Camembert-doos gevuld met cider
Maar waar komt dat fabeltje dan vandaan dat de winnaar van Parijs-Camembert zijn gewicht in de gelijknamige kaas krijgt?
"Dat is ook voor ons een raadsel", lacht Laurent Aubry, voorzitter van het organisatiecomité van Parijs-Camembert.
"Vroeger kreeg de winnaar wel een grote doos camembert op het podium. Maar die was niet gevuld met kilo's van die kaas. Wel met cider en 2 blokjes camembert."
De voorzitter van de wedstrijd vindt het wel plezant dat de mythe al decennialang meegaat.
"Eerlijk gezegd lijkt het me ook vrij complex om de winnaar zijn gewicht in camembert uit te keren. Daar heb je echt wel heel veel kaas voor nodig, en dat zou ook niet goed zijn voor zijn lijn", lacht Aubry.
"Misschien moet ik dat idee toch maar eens lanceren bij onze partner camembert. Dan wordt de mythe volgend jaar misschien toch realiteit."