Spring naar de inhoud

Is Club Brugge op weg naar "volledige dominantie" door CL-geld? "Verdeel gigantische premie onder alle Belgische profclubs"

Is Club Brugge op weg naar "volledige dominantie" door CL-geld? "Verdeel gigantische premie onder alle Belgische profclubs"
 wo 19 februari 2025 16:57

11 miljoen euro mag Club Brugge op de rekening bijschrijven na de kwalificatie voor de 1/8e finales van de Champions League. Dat brengt het totaal dit seizoen op iets meer dan 60 miljoen "Europees geld". Voorzitter Bart Verhaeghe is daar naar eigen zeggen niet mee bezig, maar sporteconoom Wim Lagae vindt het wel een verontrustende evolutie.

Grote vreugde bij voorzitter-eigenaar Bart Verhaeghe na de stuntavond van Club Brugge op Atalanta. Misschien ook wel omdat hij de kassa nog wat meer ziet rinkelen?

"Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig", zegt Verhaeghe bij Sporza. "Het is heel belangrijk dat we die middelen kunnen verzamelen, maar wij beheren Club Brugge als een bedrijf. Dat betekent dat we niet naar 1 seizoen kijken, maar dat we 3, 4, 5 seizoenen vooruit kijken."

 

"De schaarse middelen die we hebben, proberen we goed en spaarzaam te besteden. Op die manier hebben we met Club altijd winst kunnen maken. Ook in de moeilijke jaren, zoals tijdens Covid."

 

Verhaeghe weet dat het niet elk jaar zo'n vetpot is waaruit de club kan graaien. "Vorig jaar hebben we de Conference League gespeeld. Dat moet je financieel ook zien te overleven. Dat kan enkel met een duurzaam beleid."

Sporteconoom: "Verdeel die premies over alle Belgische clubs"

Bart Verhaeghe noemt het in zijn interview "schaarse middelen", maar sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven) ziet dat toch anders.

 

"Anderlecht heeft een jaarbudget van 106 miljoen euro, Genk 92 miljoen, Union zelfs maar 68. Club Brugge daarentegen doet het met 165 miljoen. Dat is een hemelsbreed verschil", zegt hij in de podcast Het Kwartier.

 

"De kloof met die ploegen gaat alleen maar toenemen en de kans is groot dat dit zich zal vertalen in volledige dominantie de komende seizoenen."

 

De Belgische vertegenwoordigers in Europa betalen evenwel al jaarlijks een solidariteitsbijdrage aan de clubs die niet Europees spelen. Een regel die de UEFA opgelegd heeft voor alle Europese competities.

 

Maar volgens Lagae volstaat dat niet. "Die gigantische Europese premie voelt ontwrichtend aan tegenover de andere topclubs."

 

"Ik vind dat er meer herverdeling moet zijn van die gigantische Europese premie. Daar ligt ook een taak voor de UEFA. Kies niet alleen voor een "winner takes it all"-premie, maar laat ook de andere, kleinere, clubs een graantje meepikken als die topclub het goed doet."

 

"Het is belangrijk voor de competitiekracht in België dat ook de andere clubs kunnen meeprofiteren van het (financiële) succes."

Laat ook de andere clubs een graantje meepikken als een topclub het goed doet.

Wim Lagae (KU Leuven)

Lagae hintte al op een versmachtende dominantie die deze situatie kan teweeg brengen. "Want Club heeft bewezen dat het die extra Europese miljoenen goed kan investeren: in nieuwe spelers, in de jeugdopleiding en in infrastructuur."

 

"Op die manier leggen ze een basis om voor een langere periode aan de top te blijven in België."

 

"Toch mag je niet uit het oog verliezen dat voetbal onvoorspelbaar blijft", besluit Lagae. "Er spelen veel toevalligheden."

 

Denken we maar aan de vorige keer dat Club Brugge de 1/8e finales bereikte van de Champions League. Ook toen werd een jarenlange suprematie voorspeld. Maar enkele weken later won niet Club maar Antwerp de titel. Moeten de andere clubs - hallo, Racing Genk? - zich daar dan maar aan vastklampen?

De paus is ziek: wat beweegt er in het Vaticaan? En de goudpot van Club Brugge
De gezondheid van Paus Franciscus is slecht. Wat zet dat in beweging in de gangen van het Vaticaan? Club Brugge schept een emmer geld in de Champions League: wat is de impact op het Belgische voetbal? En bij 1 op de 20 coronapatiënten met reukverlies blijven die geuren jaren na hun besmetting weg. Dat is vervelend en kan zelfs gevaarlijk zijn. Waarom is reukzin zo belangrijk?
woensdag 19/0214 min

Gerelateerd: