Olympisch vicekampioen Bashir Abdi werd donderdag gefêteerd op het gala van het Vlaamse Sportjuweel. De marathonloper verscheen er met een stevig ingepakte voet, waaraan hij begin deze maand werd geopereerd, maar blikte al ambitieus vooruit naar 2025. "Rotterdam boven het EK in Leuven? Dat was geen gemakkelijke keuze."
2024 was voor Bashir Abdi een bewogen jaar. Na een stressfractuur in het voorjaar, veroverde onze landgenoot zilver op de olympische marathon in Parijs. Maar het jaar fit afsluiten was Abdi niet gegund: hij werd begin deze maand geopereerd na een breuk in zijn middenvoetsbeen.
"Ik ben van de trap gevallen", duidde Abdi op het gala van het Vlaamse Sportjuweel, waar hij donderdag werd uitgeroepen tot laureaat. "Blessures gebeuren vaak op een domme manier."
"Ik ben van lopen aan 20 kilometer per uur naar stappen aan 0 kilometer per uur gegaan. Tegenwoordig duurt alles dus veel langer. Maar er zijn er ergere dingen."
"Volgens de dokter duurt het herstel doorgaans zes weken, en ik ben al twee weken ver. Hopelijk kan ik snel aan alternatieve training beginnen en binnen vier weken mijn loopschoenen weer aanbinden."
Topchrono
Ondertussen blikt Abdi al vooruit naar 2025, waar zijn voorjaar in het teken zal staan van de marathon van Rotterdam. "Ik loop er heel graag, door de sfeer en het vlakke parcours", verklaart Abdi, die al tweemaal won in Rotterdam.
"Ik wil daar absoluut voor een topchrono gaan. Als ik mijn Europees record (dat hij liep in 2021, red.) nog enkele jaren wil behouden, voel ik dat ik nog wat sneller moet gaan."
Ik had heel graag het EK gelopen voor mijn thuispubliek, maar soms moet je een keuze maken. Het was geen gemakkelijke.
De keuze voor Rotterdam betekende wel een forfait voor het EK marathon in Leuven, dat op dezelfde dag plaatsvindt. "Helaas kan ik maar één wedstrijd lopen", aldus Abdi.
"Ik had heel graag het EK gelopen voor mijn thuispubliek, maar soms moet je een keuze maken. Het was geen gemakkelijke."
Centralisatie in Gent? Positief
De voorbije maanden rommelde het in atletiekland door het aangekondigde hervormingsplan van de Vlaamse atletiekfederatie. Die wil de topsportwerking centraliseren in Gent, maar daar hebben niet alle toppers oren naar.
"Er was aanvankelijk veel onduidelijkheid, maar die is ondertussen wel wat opgeklaard", nuanceert Abdi. "Voor mezelf maakt het allemaal niet veel uit: ik train veel in het buitenland, dus ik ga niet zo veel hebben aan het project. Als ik in België ben train ik ook in Gent, waar ik woon."
"Als topsporter wil je de beste omkadering. Als dat in Gent is, is dat zo. Ook in het buitenland werken ze vaak met een centralisatie. Als we dat ook in België doen, lijkt me dat alleen maar positief."