Voor één keer was Real Madrid wit(heet) van woede. Maandag maakte de Koninklijke een ongezien statement door collectief af te zeggen voor de Ballon d'Or, toen bleek dat de hoofdprijs naar Rodri ging. Waarom reageerde de Spaanse landskampioen zo fel? En was die reactie terecht? Michael Van Vaerenbergh, kenner van het Spaanse voetbal, geeft duiding.
De Ballon d'Or is een jaarlijkse garantie op felle discussies, maar zeker deze editie doet het nodige stof opwaaien. En dan voornamelijk in Madrid.
Maar is de keuze voor Rodri boven Real-vedetten als Vinicius, Carvajal en Bellingham dan zó onbegrijpelijk?
"Natuurlijk niet", vindt La Liga-kenner Michael Van Vaerenbergh. "Want de Spanjaard is de motor van het beste club- én landenelftal. Persoonlijk had ik deze Gouden Bal ook wel eerder aan Vinicius of Bellingham gegeven. Op basis van persoonlijke smaak en wat ze vorig seizoen presteerden. Vinicius had een enorme impact en Bellingham draaide een uniek debuutseizoen in een ongewone rol bij de grootste club ter wereld."
Volgens Van Vaerenbergh gaf één specifiek stemcriterium - dat van klasse en fair play - misschien een doorslaggevende rol in het hoofd van de stemmende journalisten.
"Want velen zien Vinicius als een nukkig baasje dat provoceert en zeikt tegen de ref. Alleen wordt dat volgens mij fel overdreven. Als je kijkt hoeveel racistische bagger de Braziliaan over zich heen krijgt, vind ik het logisch dat hij soms kattig uit de hoek komt."
"Met de bescheiden Rodri had hij wel iemand tegenover zich die tot de EK-viering (Rodri veroorzaakte een diplomatieke rel door te zingen dat Gibraltar van Spanje is, red.) een onkreukbaar imago had."
Real Madrid is de grootste club ter wereld, maar toonde nu wel de mentaliteit van een kleine club.
Van Vaerenbergh betreurt wel dat de Spaanse landskampioen voor de drastische maatregel koos om het gala collectief te boycotten.
"Ik vind het niet echt passen bij de ongeschonden reputatie van Real", vindt hij. "Zij zijn de Koninklijke, het afgelikte product dat altijd wint zonder er veel woorden aan vuil te maken. Ze zijn de grootste club ter wereld, maar hebben nu wel de mentaliteit van een kleine club getoond."
"Weet je, volgens mij heeft ook de timing iets te maken met de afzegging. Stel dat het gala vóór de pijnlijke nederlaag in de Clasico (0-4, red.) had plaatsgevonden, was er wellicht minder emotioneel gereageerd. Ongetwijfeld zal een gewiekste meneer als Florentino Perez hier wel garen bij spinnen en het gebruiken als brandstof voor de toekomst."
De onvrede valt volgens Van Vaerenbergh trouwens ook te linken aan de slechte relatie tussen de Champions League-winnaar en de UEFA, die de Ballon d'Or mee organiseert.
"Perez en UEFA-voorzitter Ceferin liggen al een tijdje met elkaar in de clinch door de ruzie rond de Super League. Dat PSG-president Al-Khelaïfi wél dicht bij Ceferin staat, is een doorn in het oog van Real."
"Ach, ik vind het spijtig dat je nu overal complottheorieën ziet opduiken. Alsof de UEFA 100 journalisten in de zak zou stoppen. Als het WK in Qatar in de zomer georganiseerd werd, had Rodri misschien al eerder een Gouden Bal op de schouw kunnen zetten."