WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9785
2
Aryna Sabalenka
9716
31
Coco Gauff
5973
41
Jessica Pegula
5785
5
Elena Rybakina
5373
6
Jasmine Paolini
5323
7
Zheng Qinwen
4430
8
Emma Navarro
3698
9
Danielle Collins
3176
102
Beatriz Haddad Maia
3146

BJK Cup - Wim Fissette bekampt China zonder Mertens of Minnen, 1e selectie voor Vandromme (16)

 vr 18 oktober 2024 15:32
België speelt op 16 en 17 november in Guangzhou.
Hanne Vandewinkel (l) is het hoogst geplaatst als 216e van de wereld. Daarnaast staan Costoulas en Benoit. Dit was hun duel in de VS.

Kapitein Wim Fissette heeft zijn selectie voor de barrages van de Belgische tennisvrouwen in de Billie Jean King Cup bekendgemaakt. België trekt volgende maand naar China opnieuw zonder de Belgische toppers Elise Mertens (WTA-28) en Greet Minnen (WTA-95). België speelt voor het behoud in de Wereldgroep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fissette rekent op Hanne Vandewinkel (WTA-216), Marie Benoit (WTA-220), Sofia Costoulas (WTA-283), Ysaline Bonaventure (WTA-915) en Jeline Vandromme (WTA-1.414/9e bij junioren)

"We kozen bewust voor een mix van jong talent en ervaring", reageert Fissette, kersvers coach van de Poolse Iga Swiatek, in het persbericht van Tennis Belgium.

In april verloor België in de VS, toen ook zonder Mertens en Minnen. Vandewinkel (20) en Costoulas (19) speelden er allebei wel een beresterke enkelpartij. 

"Hanne en Sofia hebben in de VS bewezen dat ze onder druk kunnen presteren en groeien in een teamomgeving, wat belangrijk is in deze competitie", licht Fissette toe.

Ysaline (Bonaventure) is er weer bij na een jaar afwezigheid. Ze is volop aan het trainen en staat bekend om haar inzet en strijdlust als ze voor België speelt.

Kapitein Wim Fissette

Opvallende naam in de selectie is Jeline Vandromme, 9e op de wereldranglijst in het enkelspel bij de junioren. Zij staat voor haar debuut bij Team Belgium.

"Ze is een ontzettend talentvolle speelster met een veelbelovende toekomst en we willen haar nu al laten kennismaken met het unieke gevoel van een landencompetitie." 

Vandromme won dit jaar de prestigieuze Astrid Bowl in Charleroi, in 2023 won ze de Masters U16 in Monaco. Momenteel staat ze in de halve finales van de ITF World Tennis Tour Junior Finals in China.

"Om deze jonge garde te ondersteunen, hebben we opnieuw Marie (29) in het team, die een uitstekend seizoen achter de rug heeft", gaat Fissette verder.

"Daarnaast is Ysaline (30) na een jaar afwezigheid opnieuw bij de ploeg. Ysaline is volop aan het trainen en staat bekend om haar inzet en strijdlust als ze voor België speelt. Die mentaliteit zullen we zeker kunnen gebruiken tegen een sterke tegenstander als China."

"We reizen dus af met een jonge en gedreven ploeg. Hoewel we weten dat China een zware tegenstander is, gaan we strijden voor elk punt."

Behoud

In de barrages strijden de Belgische vrouwen voor het behoud in de Wereldgroep. De duels hebben plaats op 16 en 17 november in Guangzhou. Er wordt gespeeld in een best-of-5-systeem (4 enkelduels en 1 dubbel).

De winnaar van de ontmoeting tegen China plaatst zich opnieuw voor de kwalificatieronde van de Wereldgroep van volgend jaar. De verliezer zakt af naar zijn regionale zone in Groep 1.

Het wordt de tweede confrontatie voor de Belgische vrouwen met China. De eerste dateert van 2007, toen ook in de play-offs voor de Wereldgroep. China haalde het destijds in Knokke, op gravel, met 4-1.

De Belgische vrouwen staan op de huidige Billie Jean King Cup-ranking 17e, China is 23e.

Gerelateerd: