EK baseball komt in 2025 naar Antwerpen, ook Nederland en Italië gastland

 wo 16 oktober 2024 12:32
" "
De Red Hawks, de nationale baseballploeg van België.

De Red Hawks, onze nationale baseballploeg, kunnen volgend jaar in september in eigen land de groepsfase van het EK afwerken. De Europese bond heeft België, Nederland en Italië aangewezen als noodoplossing om het EK van 2025 te organiseren. Het EK was in Israël gepland, maar door de oorlog gaat die organisatie niet door.

Het is voor het eerst dat de WBSC-Europe een EK in 3 landen houdt. De Groepen A en B spelen in Rotterdam, Groep C in Milaan en Groep D in Borgerhout.

Belgisch bondspreses Ludo Peeters is heel tevreden. Het is van 1967 geleden dat België nog eens een echt EK ontving. "Omdat Israël wegviel en Nederland maar de helft kon overnemen, heeft WBSC-Europe ons gevraagd om een oplossing te vinden."

"Die kans konden we als België niet laten liggen. Een heel EK organiseren is voor ons Belgenlandje niet mogelijk, daarvoor ontbreken de middelen. Maar dit is een golden opportunity, we moeten ook wat risico's durven te nemen. Dat heeft goed uitgepakt."

Na de groepsfase gaan de beste 12 Europese landenteams door naar Rotterdam voor de finalewedstrijden. De plaatsingswedstrijden worden in Borgerhout afgewerkt.

EK 2025 en LA 2028

Voorzitter Yannick Gontier van de Borgerhout Squirrels is enthousiast: "Voor onze club is het super om EK-wedstrijden te mogen hosten op eigen veld." De Squirrels hebben al enige ervaring met het organiseren van Europese toptoernooien.

Ook Sven Hendrickx, ex-speler en -coach van België en momenteel manager van de Red Hawks, schetst het historisch karakter: "Het is van 2011 geleden dat de Red Hawks nog eens een officiële Europese match in België speelden. Dit wordt een enorme exposure voor onze sport en de spelers."

België neemt het EK 2025 als startpunt om vol gas daarna ook de kwalificaties voor de Olympische Spelen aan te vatten. Op de programma van Los Angeles 2028 keert baseball en softball immers terug.