"FIFA misbruikt zijn macht": Spelersvakbond en competities klagen volle kalender aan bij Europese Commissie

 ma 14 oktober 2024 17:51

Na de vele klaagzangen van spelers en trainers. Op een druk bijgewoonde persconferentie kondigen de landencompetities en de spelersvakbond aan dat ze de strijd aanbinden met de FIFA. De reden: de overvolle kalender met het nieuwe WK voor Clubs als katalysator. "Wij vragen gewoon dat de FIFA zijn telefoon opneemt wanneer we bellen", vertelt Lorin Parys, CEO van de Pro League.

Wat al even in de lucht hing, is vandaag geofficialiseerd.

De Europese spelersvakbond FIFPRO Europe en de organisatie van Europese competities, verzameld in de European Leagues, spannen samen met La Liga bij de Europese Commissie een juridische procedure aan tegen de Wereldvoetbalbond FIFA.

 

Ze klagen de steeds uitdijende kalender aan die door de FIFA aan de spelers wordt opgelegd.

 

Op een persconferentie in Brussel werd maandag door de betrokken partijen meer uitleg gegeven bij de beslissing om gerechtelijke actie te ondernemen.

 

Onder meer de uitbreiding van het WK voor Clubs in 2025 (van 7 naar 32 teams) en die van het WK in 2026 (waaraan 48 landen zullen deelnemen in plaats van 32 in 2022) zijn hen een doorn in het oog. 

De overbelasting van de voetbalkalender is een bedreiging voor de gezondheid van de spelers. 

"De overbelasting van de voetbalkalender is een bedreiging voor de gezondheid van de spelers. Verandering is nodig", klonk het.

 

"Het gedrag van de FIFA is ook een bedreiging voor de economische en sociale stabiliteit van belangrijke nationale competities waar generaties supporters in Europa en wereldwijd van genieten."   

 

Nog volgens de aanklagers misbruikt de FIFA zijn positie om zijn eigen commerciële belangen te promoten ten koste van de sociale partners (spelers en competities).

 

"Onze zaak bij de Europese Commissie is duidelijk: FIFA misbruikt zijn macht om de internationale wedstrijdkalender te bepalen en breidt zijn eigen competities uit, om op die manier de eigen inkomsten te verhogen", onderstreepte de voorzitter van FIFPRO Europe David Terrier.   

 

Ook heel wat (top)spelers deden al eerder hun beklag over het toenemend aantal wedstrijden. Omdat ze steeds vaker moeten opdraven, raken ze sneller vermoeid en geblesseerd.  

Onder meer Rodri, die zich later blesseerde, sprak al over het topic.

Belgische belangen

Ook Lorin Parys was als CEO van de Pro League aanwezig op de persconferentie en stond ons nadien te woord.

"Zonder overleg komt de FIFA enkele weken uit onze kalender plukken, maar dat heeft natuurlijk impact op onze competities en op de spelers. Daarom vragen wij dat de FIFA zijn beslissingsproces herbekijkt. Kortom, we vragen de FIFA om hun telefoon op te nemen wanneer wij bellen", klinkt het.

 

"Ze moeten een stoel bijzetten aan de tafel voor de spelersvakbond en de competities, zodat we samen de kalender kunnen vastleggen en een oplossing zoeken. Er wordt geen gehoor gegeven aan de belangen van beide groepen."

Het is erg dat wij een klacht moeten indienen bij de Europese Commissie om in dialoog te gaan met de FIFA.

Lorin Parys, CEO van de Pro League

Het uitbreiden van het WK voor Clubs was ook voor Parys en de Belgische competitie de druppel die de emmer deed overlopen. "Dat heeft een zeer grote weerslag op de kalender van alle competities, die nu extra onder druk komt te staan."

 

"Het is dan ook erg dat wij vandaag een klacht moeten indienen bij de Europese Commissie om in dialoog te gaan met de FIFA, want voorlopig is het een dovemansgesprek."

 

"Wij erkennen de belangrijke rol van de FIFA als organisator van het wereldwijde voetbal, maar wij merken dat ze met zichzelf en de nationale competities beginnen te botsen door het uitbreiden van de kalender, met het oogmerk meer geld te verdienen."