Renaat en José zoeken plekje voor Pogacar in eeuwige ranglijst: "En Evenepoel? De 2e beste renner dit jaar"

 zo 13 oktober 2024 08:46
Renaat Schotte en José De Cauwer in Como.

Met een nieuwe triomftocht in de Ronde van Lombardije zette Tadej Pogacar de kroon op een fenomenaal wielerjaar. Dat zag ook ons commentaarduo in Como, Renaat Schotte en José De Cauwer. "Wat is er nog nieuw voor Pogacar?", vragen ze zich af. En ze zoeken een plekje voor de Sloveen tussen de allergrootsten in de wielergeschiedenis.

Renaat: "José wat hebben we vandaag gezien?"


José: "We hebben gezien wat we al een tijdje wisten. Dat Tadej Pogacar in hele goeie doen is en dat het een superwereldkampioen is. We hebben een heel mooie koers gezien met een Remco Evenepoel op zijn plaats. Hij zegt zelf in zijn interview "The best of the rest" en dat was daar tevreden mee."

 

Renaat: "Superlatieven schieten te kort als je het seizoen van Pogacar moet omschrijven. Het adjectief Merckxiaans kan hier gebruikt worden of hoe moeten we dit nu historisch kaderen?"


José: "Historisch mag je het jaar van Pogacar best bij de grote zetten. Ik vond het wel een hele goeie dat hij in zijn interview daar zelf niet op wou antwoorden. "Laat ons daarvoor het einde van mijn carrière afwachten." Dat vond ik eigenlijk wel goed. Hij zegt dat we moeten afwachten tot zijn carrière gedaan is, want hij is nog altijd jong."

Ik denk dat we vooral moeten genieten van deze Pogacar en van het geweldige jaar dat we achter de rug hebben.

José De Cauwer

Renaat: "Ik ga toch de hamvraag stellen: waar plaats je Pogacar nu op de eeuwige ranglijst?"


José: "Ik plaats hem nu al op de tweede plaats, achter Eddy Merckx. Vijf keer Tour, 5 keer Giro, de Vuelta, 3 keer wereldkampioen en dan nog wat zaken erbij. Daarop is het nog even wachten. Op dit moment is hij de beste renner in de wereld."


Renaat: "Wat kan hij nog doen in de rest van zijn carrière?"


José: "Vroeger maakte men lijstjes en nu gaat het over afvinken. Die Ronde van Spanje moet er nog bij komen en er zijn nog wel een paar andere koersen die moeten komen. Remco Evenepoel spreekt over Milaan-Sanremo en ook Pogacar spreekt daarover: moeilijk om te winnen, maar toch proberen."

 

"En zoeken naar nieuwigheden, maar wat is er nog nieuw voor deze kerel? Van nog verder in de aanval trekken, ik denk niet dat dat nog bestaat. Ik denk dat we vooral moeten genieten van deze Pogacar en van het geweldige jaar dat we achter de rug hebben. Je zou bijna geneigd zijn te zeggen: Remco Evenepoel op 3 minuten…"

Als mensen op zoek moeten naar de tweede beste renner, dan komt iedereen uit bij Remco Evenepoel.

José De Cauwer

Renaat: "Dat is inderdaad een wereld van verschil, maar we mogen uiteraard niet vergeten dat Remco Evenepoel ook een geweldige campagne achter de rug heeft."

 
José: "Je laat mij niet uitspreken. Ik ging zeggen: wereldkampioen tijdrijden, dubbel olympisch kampioen. Niemand heeft het ooit gedaan, omdat het bijna niet kon natuurlijk. Maar hij staat er wel mooi naast. En als mensen op zoek moeten naar de tweede beste renner, dan komt iedereen uit bij Evenepoel."


Renaat: "Welke accenten zal Evenepoel volgend jaar leggen? Of moeten we wachten tot de parcoursen voor de grote rondes bekend zijn?"


José: "Dat kunnen we zeggen. Maar ik denk dat Evenepoel nu nog niet bezig is met ik moet volgend jaar de Tour winnen en dat vind ik goed. Hij is wel bezig met de Tour te winnen."

 

"Dat voel je aan het verhaal van ploegleider Klaas Lodewyck die zegt “Ooit zal Remco de Tour winnen”. Daar ben ik het mee eens, er zal een dag komen: parcoursgewijs, moet Pogacar daarvoor thuisblijven. Maar de voorbije Tour heeft ons laten zien dat Evenepoel voldoende in zijn mars heeft om dat te doen."

Gerelateerd:

Uitslag Ronde van Lombardije 2024

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
6:04:58
UAE Team EmiratesUAD
2
Remco Evenepoel
+3:16
Soudal - Quick-StepSOQ
3
Giulio Ciccone
+4:31
Lidl - TrekLTK
4
Ion Izagirre
+4:34
CofidisCOF
5
Enric Mas
+4:34
Movistar TeamMOV
6
Pavel Sivakov
+4:34
UAE Team EmiratesUAD
7
Lennert Van Eetvelt
+4:34
Lotto - DstnyLTD
8
Neilson Powless
+4:58
EF Education - EasyPostEFE
9
David Gaudu
+4:58
Groupama - FDJGFC
10
Xandro Meurisse
+4:58
Alpecin - DeceuninckADC