UCI wuift protest van Letland weg: geen diskwalificatie van Van der Poel voor jump op voetpad tijdens WK

 wo 2 oktober 2024 12:46
Letland wilde de diskwalificatie van de Nederlander, dan zou Tom Skuijns het brons hebben.
Het UCI-reglement is duidelijk: een renner mag niet op het voetpad rijden. Dat deed Van der Poel zondag op het WK.

De Letse wielerfederatie heeft een open brief geschreven om haar ongenoegen te uiten dat de UCI op het WK Mathieu van der Poel niet gediskwalificeerd heeft. De Nederlander bracht op het voetpad toeschouwers in gevaar, oordeelde de Letse bond. Volgens het UCI-reglement staat daar diskwalificatie op. Desgevallend was de bronzen medaille naar de Let Tom Skuijns.

Niet alleen de Letse bond, ook alle tv-kijkers hadden gezien dat Mathieu van der Poel op 58 km van de finish even op het voetpad wipte om een aanval in de achtervolgende groep te beantwoorden. Dat duurde maar een 10-tal meter, maar reglement is reglement, denkt de Letse bond.

"Volgens het UCI-reglement 2.12.007, regel 7.6, moet een renner die op het voetpad springt en het publiek of andere renners in gevaar brengt, onmiddellijk gediskwalificeerd worden", schreef de federatie in de open brief.

Een renner die op het voetpad rijdt, wordt volgens het reglement beboet met 200 tot 1.000 Zwiterse frank (213 tot 1.066 euro), merken de Letten op. "Maar Van der Poel kreeg zelfs geen boete."

"Het echte probleem is evenwel dat hij toeschouwers in gevaar bracht, een inbreuk die eerder dit jaar consequent bestraft werd met de diskwalificatie van Marlen Reusser in Gent-Wevelgem, maar ook bijvoorbeeld bij Luke Rowe in de Ronde van Vlaanderen van 2018."

Volgens de open brief reed de Nederlandse kopman bewust op het voetpad om 3 renners voorbij te steken en niet om een val te vermijden.

Het lijkt erop dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen, in het bijzonder wanneer het aankomt op onpopulaire beslissingen.

De Letse wielerfederatie

De Letse bond ging na de wedstrijd verhaal halen bij de UCI-commissarissen. "Een vertegenwoordiger van de Letse federatie probeerde dit wedstrijdfeit te bespreken. Eén koerscommissaris zei dat alle commissarissen de situatie hadden gezien, maar het niet gevaarlijk vonden en ook niet iets dat moest bestraft worden."

"De Letse vertegenwoordiger benadrukte dat de regels voor iedereen gelden, maar de commissaris argumenteerde dat het niet goed zou zijn voor de sport om de reglementen te interpreteren zoals het je uitkomt. Waarop de Letse vertegenwoordiger werd weggestuurd."

De Letse bond vindt dit niet kunnen en kroop daarop in zijn pen met deze brief: "Het lijkt erop dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen, in het bijzonder wanneer het aankomt op onpopulaire beslissingen."

De Letse bond blijft met een pak vragen achter: "We zijn diep bezorgd over deze beslissing. Als Van der Poel op een toeschouwer gebotst was, was dat dan goed of slecht voor onze sport?"

"We willen dat de UCI zijn reglementen consequent toepast om de veiligheid en integriteit van de wielersport te verzekeren. Dit potentiële ongeval mag niet zonder antwoord blijven, gewoon omdat het imagoschade met zich zou meebrengen."

"Wij willen dat de UCI publiekelijk beslissingen van koerscommissarissen uitlegt om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Als we hier geen aandacht aan schenken, creëert dat een groter risico voor de koers in de toekomst. En dat wil niemand."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.