Maxime Hordies sluit fantastische carrière af met 4e wereldtitel: "Laatste kilometer gaat me lang bijblijven"

 do 26 september 2024 11:44
Maxime Hordies.

Een 4e wereldtitel als bekroning van een fantastische carrière. Maxime Hordies heeft in Zürich een prachtig einde gemaakt aan zijn loopbaan als G-wielrenner. In een spannende slotfase versloeg de 28-jarige Hordies een Italiaan op het nippertje. "Het was gewoon duwen, duwen, duwen", vertelde Hordies.

Een fenomenaal einde van een geweldige carrière. Maxime Hordies was voor dit wereldkampioenschap al 3 keer wereldkampioen geworden en hij veroverde nog eens 8 andere medailles op WK's en de Paralympische Spelen.

Al werd het Hordies niet makkelijk gemaakt om zijn carrière in schoonheid af te sluiten. Pas in de absolute slotfase maakte de 28-jarige G-wielrenner aanspraak op het goud. Met een remonte in de laatste kilometer veroverde hij een 4e regenboogtrui.

"Ik kan het niet beschrijven, het is ongelooflijk", vertelde Hordies na afloop. "Het was een moeilijke race. Ik ben heel slecht gestart waardoor ik niet meekon met de Italiaan. Maar ik ben blijven vechten om terug te komen en in de laatste ronde is het gelukt."

"De wedstrijd is pas gedaan bij de finish. De laatste kilometer zag ik de Italiaan en dan moet je gewoon duwen, duwen, duwen en geloven dat het kan, en het is gelukt."

Als je alles geeft tot op het einde, dan is alles mogelijk.

Maxime Hordies

Hordies neemt dus afscheid met een 4e wereldtitel in de laatste race van zijn carrière.

"Ik zou niet beter kunnen doen, het is de kers op de taart. Het is de beste manier om de supporters en de familie te bedanken. Ik heb hiervan gedroomd. Mijn tijdrit was niet oké, want ik ben nog moe door de wedstrijden in Parijs."

"Vandaag was ik niet de favoriet. Maar als je alles geeft tot op het einde, dan is alles mogelijk. Dat heb ik vandaag getoond. In die laatste kilometer kreeg ik vleugels. Ik zag hem terugkomen. Ik denk dat ik maar met een of twee meter voor win. Die laatste kilometer gaat me alleszins nog lang bijblijven."

"8 jaar lang elke dag getraind"

Voor Hordies wacht nu een leven zonder topsport, al wil dat niet zeggen dat hij stopt met sporten.

"Ik ben 28 jaar. Topsport is vermoeiend en dat vraagt veel opofferingen. Het leven gaat voort, maar de momenten dat je er niet van geniet, zijn ze weg. Ik heb andere projecten. Ik voel dat mijn lichaam moe is, mentaal is het ook moeilijk."

"Ik heb 8 jaar lang elke dag getraind met de focus om goed te presteren. Ik had het gevoel dat het nu het moment is om te stoppen."

Wat gaat Hordies in zijn pensioen dan doen?

"Ik heb een huis en kinderen, maar ook nog sportieve doelen. Ik wil een triatlon of Ironman doen. Dus eerst ontspannen, maar trainen ga ik nog zeker doen. Anders ga ik te veel bijkomen."

"Maar mijn carrière is compleet. Ik ben trots en blij."

Gerelateerd: