Blufpoker of is dreiging met F1-pensioen de ultieme "f*ck you" van Max Verstappen naar FIA?

 di 24 september 2024 08:05
De FIA is de overkoepelende automobielfederatie en voert een machtsstrijd met het F1-management.
Max Verstappen werd in Singapore op zijn vingers getikt door de FIA vanwege zijn taalgebruik.

"Zo heb ik geen zin meer om door te gaan." In het spelletje blufpoker met de FIA dreigt F1-wereldkampioen Max Verstappen zelfs met stoppen. Zo'n vaart zal het wellicht niet lopen, maar zijn onvrede gaat wel veel verder dan zijn taakstraf. "Het is een optelsom van frustraties."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een compilatie van 1 minuut uit Netflix-serie Drive to Survive, goed voor 52 "f*cks".

 

Toch heeft dat ene vloekwoordje Max Verstappen nu op ramkoers gebracht met de internationale autosportbond FIA. 

 

Net in de week dat de FIA had aangekondigd dat het strenger zou optreden tegen schuttingtaal, vertelde de wereldkampioen in Singapore dat zijn wagen "fucked" is. De Nederlander kreeg prompt een "taakstraf" opgelegd.

 

En dat is niet naar de zin van Verstappen. Als de FIA een signaal wil sturen, dan kan ik dat ook, dacht hij. Op de verplichte persmomenten van de FIA antwoordde de Nederlander zo kort mogelijk op alle vragen.

 

Op de eigen persmomenten van Red Bull barstte hij wel los. "Als je zo wordt behandeld, dan heb ik absoluut geen zin meer om lange antwoorden te geven", zei hij. "Ik weet dat ik moet antwoorden, maar nergens staat hoe lang die antwoorden moeten zijn."

Op een gegeven moment komt er een punt waarop ik zeg: genoeg is genoeg. De Formule 1 gaat ook zonder mij wel door.

Max Verstappen

Verstappen gaat zelfs nog verder: de Nederlander dreigt ermee om de sport te verlaten. "Als ik mezelf niet meer kan zijn en als je met al die domme dingen te maken hebt..."

 

"Ik ben nu in een fase van mijn carrière aangekomen dat je jezelf niet eens meer met al deze dingen wil bezighouden."

 

"Het is gewoon erg vermoeiend. Het is natuurlijk mooi om succes te hebben en om races te winnen, maar als je dat allemaal al hebt bereikt - dus als je races en kampioenschappen hebt gewonnen - dan wil je het ook gewoon leuk hebben."

 

"Als je met al deze domme dingen te maken krijgt, dan is dat voor mij geen manier om door te gaan in de sport."

 

Een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de FIA. "Op een gegeven moment komt er een punt waarop ik zeg: genoeg is genoeg. We zullen zien. De Formule 1 gaat ook zonder mij wel door."

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Optelsom van frustraties"

De drievoudige wereldkampioen in de Formule 1 die stopt door een taakstraf? De FIA zal het vast en zeker niet op zijn geweten willen hebben.

 

Zo'n vaart zal het wellicht niet lopen, denkt ook Frank Woestenburg van F1 Magazine. "Het is bluf van Verstappen", zegt hij. "Hij zegt het niet toevallig op een moment dat het wat minder gaat. Het is een optelsom van frustraties."

 

Verstappen heeft al 3 maanden en 8 Grote Prijzen niet meer gewonnen. "Als hij een aantal races op een rij had gewonnen, dan schuift hij die taakstraf met een glimlach langs de kant."

 

"Nu wekt het meer wrevel en irritatie op", aldus Woestenburg. "Toch is dit geen aanleiding om vroegtijdig de handdoek in de ring te gooien. 

Max kan een jaar vrij nemen voor 2026 en kijken wat het beste team is. Het zou me niet verbazen als hij dat zou doen.

George Russell

Een loos dreigement is het evenwel ook niet. Niet voor het eerst spreekt Verstappen over een vroegtijdig vertrek uit de Formule 1.

 

"Hij vindt bijvoorbeeld dat de kalender te vol is", zegt Woestenburg. "Dat de Formule 1 graag wil uitbreiden naar 25 races in een seizoen, is niet naar zijn zin."

 

Ook de experimenten met de sprintweekends, de straffen, de vele mediaverplichtingen... storen de Nederlander mateloos. 

 

Zo mateloos dat hij een sabbatjaar zou overwegen? Collega George Russell gooide het alvast als suggestie op. "Max kan een jaar vrij nemen voor 2026 en kijken wat het beste team is. Het zou me niet verbazen als hij dat zou doen."

 

"Hij wikt en weegt zijn toekomst", beaamt Woestenburg. "Hij heeft nog een doorlopend contract, maar hij heeft genoeg clausules om eronderuit te komen."

 

"Ik denk niet dat hij de handdoek zal gooien, maar als Red Bull sportief moeite blijft hebben om zeges te boeken, dan zal Verstappen vroeg of laat de kont tegen de krib gooien."

 

"Dat moment is nog niet aangebroken. Verstappen wil eerst nog de wereldtitel binnenhalen. Maar als je volgend jaar weer moeizaam gaat en er is nog steeds geruzie achter de schermen bij Red Bull, dan zijn Aston Martin en Mercedes logische alternatieven."

(lees voort onder foto)

Levenslange taakstraffen

Dan rest nog de vraag: wat hoopt de FIA te bereiken met zijn beslissing? 

 

"Ze zijn absoluut aan het overdrijven", is Frank Woestenburg stellig. "Er wordt te zwaar getild aan de uitspraak van Verstappen. Hij beledigde niemand, hij beschreef gewoon de staat van zijn eigen auto."

Het is trouwens niet voor het eerst dat de FIA last heeft van profileringsdrang. Voorzitter Mohammed Ben Sulayem veroorzaakte vorig jaar al wrevel toen hij langs neus en lippen zei dat de F1 "nood had aan extra teams".

Nu maakte de FIA-voorzitter duidelijk dat F1-rijders op hun taalgebruik moeten letten, omdat het "geen rappers zijn". Een uitspraak die dan weer bij Lewis Hamilton in het verkeerde keelgat schoot, omdat het een "racistische ondertoon" had. 

 

Verstappen krijgt alvast steun van zijn collega's en ook de vakbond GDPA is het oneens met de beslissing. "Hoeveel levenslange taakstraffen zou Günther Steiner wel niet hebben moeten krijgen voor het zeggen van het F-woord?", zei voorzitter Alexander Wurz.

 

"Hij werd erom verheerlijkt en Netflix zond het zonder problemen wereldwijd uit”, verwees hij naar de voormalige teambaas van Haas.

 

Woestenburg sluit er zich bij aan. "De FIA wil een signaal afgeven. Maar dan zouden ze beter ook eens kritisch kijken naar het Formula One Management, dat deze fragmenten ook vaak uitzendt."

 

"De vraag is alleen of dit de juiste manier is van de FIA. Ze hebben hun hand overspeeld en verspelen veel goodwill. Verstappen is een uithangbord, maar nu leggen ze hem voor niets met zijn hoofd op het hakblok."

 

Rollen er koppen? De messen worden alvast geslepen.

Gerelateerd:
WK Formule 1 2024
DatumGrote PrijsWinnaarKlassement
02/03
Grote Prijs van Bahrein
Max Verstappen
Max Verstappen
09/03
Grote Prijs van Saudi-Arabië
Max Verstappen
Max Verstappen
24/03
Grote Prijs van Australië
Carlos Sainz
Max Verstappen
april 2024
07/04
Grote Prijs van Japan
Max Verstappen
Max Verstappen
21/04
Grote Prijs van China
Max Verstappen
Max Verstappen
mei 2024
05/05
Grote Prijs van Miami
Lando Norris
Max Verstappen
19/05
Grote Prijs van Emilia-Romagna
Max Verstappen
Max Verstappen
26/05
Grote Prijs van Monaco
Charles Leclerc
Max Verstappen
juni 2024
09/06
Grote Prijs van Canada
Max Verstappen
Max Verstappen
23/06
Grote Prijs van Spanje
Max Verstappen
Max Verstappen
30/06
Grote Prijs van Oostenrijk
George Russell
Max Verstappen
juli 2024
07/07
Grote Prijs van Groot-Brittannië
Lewis Hamilton
Max Verstappen
21/07
Grote Prijs van Hongarije
Oscar Piastri
Max Verstappen
28/07
Grote Prijs van België
Lewis Hamilton
Max Verstappen
augustus 2024
25/08
Grote Prijs van Nederland
Lando Norris
Max Verstappen
september 2024
01/09
Grote Prijs van Italië
Charles Leclerc
Max Verstappen
15/09
Grote Prijs van Azerbeidzjan
Oscar Piastri
Max Verstappen
22/09
Grote Prijs van Singapore
Lando Norris
Max Verstappen
oktober 2024
20/10
Grote Prijs van de Verenigde Staten
21:00
27/10
Grote Prijs van Mexico
21:00
november 2024
03/11
Grote Prijs van São Paulo
18:00
24/11
Grote Prijs van Las Vegas
07:00
december 2024
01/12
Grote Prijs van Qatar
17:00
08/12
Grote Prijs van Abu Dhabi
14:00