Liam Everts na nekbreuk terug in België: "Hoop dat Lucas Coenen beseft dat hij met mijn leven heeft gespeeld"

 vr 20 september 2024 13:57
Een vermoeide Everts stond vrijdag de pers te woord.

Vijf dagen nadat Liam Everts bij een zware val in Shanghai een nekwervel heeft gebroken, is de jonge motorcrosser terug in België. Everts deed vrijdag voor het eerst zijn verhaal en toonde zich opvallend scherp voor collega Lucas Coenen, met wie hij zondag botste. "Hij gaat er te licht over, voor hetzelfde geld was ik er niet meer."

Vorig weekend tijdens de GP van China hield de motorcrosswereld even zijn hart vast. Liam Everts kwam zwaar ten val na een ongelukkige botsing met Lucas Coenen en bleef liggen. Onze landgenoot brak zijn nekwervel en was even het gevoel in zijn ledematen kwijt.


Everts werd niet veel later succesvol geopereerd in China. Na enkele zware dagen in Shanghai landde hij donderdag op Belgische bodem. Vrijdag deed Everts in een nekbrace voor het eerst zijn relaas over de bewuste val.


"Het was geen zware val, maar gewoon heel ongelukkig", blikt hij terug. "Het kan in elke wedstrijd gebeuren. Ik ben heel ongelukkig met mijn hoofd in de grond terechtgekomen. Ik herinner me alles nog, ik ben nooit "weg" geweest."

De eerste vijf uren waren verschrikkelijk. De paniek was groot. Meteen na de val wilde iemand mijn helm afdoen, maar ik riep dat dat niet mocht.

Liam Everts

Meteen na de val bleef Everts roerloos liggen. De jonge motorcrosser had even geen gevoel in zijn ledematen. "Dan begin je aan van alles te denken, de ergste scenario's. Gelukkig kwam na enkele minuten mijn gevoel stilletjes weer terug. Maar pas veel uren later, toen ik wist dat ik dat gevoel niet terug zou verliezen, was ik wat gerust."


Na zijn val was de chaos groot, getuigt Everts. "De eerste vijf uren waren verschrikkelijk. De paniek was groot. Meteen na de val snelden mensen me ter hulp. Iemand wilde meteen mijn helm afdoen, maar ik riep dat dat niet mocht. Gelukkig was mijn papa snel bij mij, hij zei ook dat iedereen van me moest afblijven."


"Daarna zijn we naar twee ziekenhuizen gereden, die er niet al te best uitzagen. Maar gelukkig heb ik via het team een goede tolk gekregen en zijn we naar een internationale afdeling gebracht. Daar was een topspecialist aanwezig, dat is mijn geluk geweest."

Geen bestraffing

Lucas Coenen, die Everts onvrijwillig ten val bracht, betuigde eerder al zijn spijt en noemde het een race-incident. "Maar waar trek je de lijn?", vraagt Everts zich af.

 

"Of het nu een race-incident was of niet, daar ga ik mijn mening niet over geven. Maar mijn mening is wel dat alles wat Lucas in die race in de weg stond, opzij moest. Ik hoop dat hij beseft dat hij daar wel met mijn leven heeft gespeeld."

 

"Ik ben er nog goed vanaf gekomen, maar voor hetzelfde geld zat ik hier niet. We hebben al contact gehad via sms, maar ik vind dat hij er licht over gaat. Ik weet dat hij dit niet met opzet deed, maar dat verandert niets aan mijn situatie."

 

"Het is jammer dat deze risico's aan onze sport verbonden zijn, maar dit had volgens mij wel kunnen voorkomen worden. Er is ook niets van bestraffing gekomen. Er moet tegen dit soort incidenten strenger opgetreden worden."

Ik weet dat Lucas dit niet met opzet deed, maar dat verandert niets aan mijn situatie.

Liam Everts

Nu wacht Everts een lange revalidatie. De boodschap voor de komende weken is alvast duidelijk: rusten.


"Ik mag nu twee weken niets doen. Ik moet rusten, stilliggen. Maar ik bekijk de breuk nu gewoon zoals een andere breuk. In die fase ben ik nu mentaal, da's heel positief. Pas daarna kan ik aan het fysieke denken. Maar ik kijk er wel al naar uit om terug te motorcrossen."

Lucas Coenen focust op WK

Lucas Coenen en zijn entourage laten in een reactie aan onze redactie weten dat ze niet wensen te reageren op de uitspraken van Liam Everts. De jonge Belg focus zicht op de slotmanche van het WK, volgende week in Spanje, waar hij nog kans maakt op de titel in de MX2-klasse.

Gerelateerd: