ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
11180
2
Alexander Zverev
7075
3
Carlos Alcaraz
6690
4
Novak Djokovic
5560
5
Daniil Medvedev
5475
6
Andrey Rublev
4645
7
Taylor Fritz
4060
8
Hubert Hurkacz
4060
9
Casper Ruud
4010
10
Grigor Dimitrov
3965

Geen Goffin in Antwerpen, Daviscup-youngsters Collignon en Blockx krijgen wildcard

 di 17 september 2024 12:38
" "
Zizou Bergs is bekendste Belg in Antwerpen volgende maand.

David Goffin zal in de negende editie van de European Open geen gooi doen naar een eerste titel in Antwerpen. Toernooidirecteur Dick Norman kondigde vanochtend "verrast en ontgoocheld" de afwezigheid aan van de beste Belg op de ATP-ranking. Zizou Bergs (ATP-73) is zo de Belgische vaandeldrager. De jonge Belgen Raphael Collignon en Alexander Blockx krijgen een wildcard.

Van 13 tot en met 20 oktober zoekt de European Open in de Lotto Arena een opvolger voor de Kazak Aleksander Boeblik, die vorig jaar het Franse talent Arthur Fils klopte.

Bij zijn deelname in de eerste editie in 2016 bereikte David Goffin als eerste reekshoofd de halve finale, daarna waren er nog 2 kwartfinales, vorig seizoen ging hij er in de tweede ronde uit. Het is de derde keer in 9 jaar dat Goffin niet meedoet in het grootste tennistoernooi op Belgische bodem, gedoteerd met 690.000 euro.

Goffin, die na een uitstekende Amerikaanse campagne opklom naar de 64e plaats op de ATP-ranking, geeft de voorkeur aan het ATP-toernooi van Stockholm in Zweden, dat net als Antwerpen het label ATP-250 draagt.
 

Toernooibaas Norman kon zijn ontgoocheling niet verbergen. "We hebben begrepen dat David naar Stockholm gaat", zegt Norman. "Een vreemde beslissing, die ons ontgoochelt. Vorig jaar hebben we hem nog geholpen toen hij door een moeilijke periode ging. Heeft hij dan geen sponsors of fans waarvoor hij in eigen land wil spelen?"

Norman rekent nu voor eigen volk op de 3 Belgen die de voorbije week het mooie weer maakten in de Daviscup.
 

De 25-jarige Bergs (ATP-73) is rechtstreeks geplaatst op de hoofdtabel, de komst van de publiekslieveling was al bekend. De 22-jarige Collignon (ATP-191) en de 19-jarige Blockx (ATP-254) krijgen een uitnodiging. "Hun prestaties in Bologna hebben ons overtuigd", klinkt het bij Norman.

Vorig jaar hebben we Goffin nog geholpen, toen hij door een moeilijke periode ging. Heeft hij dan geen sponsors of fans voor wie hij in eigen land wil spelen?

Toernooidirecteur Dick Norman

Tsitsipassen en toekomstige wereldtoppers

"De 3 Belgen zouden normaal op dinsdagavond (15/10) op het speelschema staan. De reekshoofden komen vanaf donderdag in actie."

Wie ook een wildcard kreeg, is de Fransman Richard Gasquet (ATP-122). De 38-jarige is aan zijn afscheidsweken bezig op het circuit, hij won de eerste editie in 2016.

Eerder raakte al bekend dat de Canadees Félix Auger-Aliassime (ATP-21), die in 2022 de beste was in de Lotto Arena, de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-12) en zijn broer Petros naar de Scheldestad zullen afzakken. De broers verdedigen in Antwerpen ook hun dubbeltitel van vorig jaar.

Tsitispas is de affichetrekker: "De Griek is een charismatische speler waarvoor heel wat publiek naar de Lotto Arena zal afzakken", stelt Norman.

De rest van het veld bestaat vooral uit jong talent. "60 procent van de spelers op onze affiche is jonger dan 25 jaar", rekent Norman. "Je ziet dat een hele generatie, van Nadal en Murray tot Wawrinka, afscheid aan het nemen is en een nieuwe generatie opstaat."

"Mensen kunnen hier toekomstige wereldtoppers aan het werk zien. Jannik Sinner won hier bijvoorbeeld 3 jaar geleden en is nu de nummer een van de wereld."