Amerikaanse turnster Jordan Chiles wil olympisch brons terug via Zwitsers Hooggerechtshof

 di 17 september 2024 09:59
" "
Het olympisch podium op de grond: Biles, Andrade en Chiles.

Zoals beloofd krijgt het verhaal van de bronzen turnmedaille op de grond bij de vrouwen op de Spelen in Parijs nog een staartje. De Amerikaanse turnster Jordan Chiles, die haar plak na 5 dagen moest afgeven, stapte gisteravond naar het Zwitserse Hooggerechtshof om haar medaille proberen terug te krijgen.

De 23-jarige Chiles werd vorige maand vijfde in de olympische vloerfinale, maar mocht na een herwaardering van haar score finaal toch het brons in ontvangst nemen.

Dat leidde tot veel onbegrip bij de Roemeense delegatie, aangezien hun turnsters Ana Barbosu en Sabrina Maneca-Voinea zo net naast het podium vielen. Barbosu was oorspronkelijk als derde geëindigd en liep al te pronken met de Roemeense vlag in de zaal, toen ze finaal werd teruggeplaatst naar de vierde plaats.

Een verontwaardigd Roemeens Olympisch Comité bracht de zaak voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS) en dat oordeelde dat de herwaardering van de score van Chiles onterecht had plaatsgevonden.

De Amerikaanse delegatie had na de uitspraak van de score 1 minuut om beroep in te tekenen en deed dit pas na 1 minuut en 4 seconden. De herwaardering diende daarom ongeldig te worden verklaard en de bronzen plak zou daarom naar Barbosu moeten gaan.

Een oneerlijke en onrechtvaardige procedure bij het TAS én een ernstig belangenconflict.

Advocaten van Jordan Chiles

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kende het brons opnieuw toe aan Barbosu, maar daarop schoot de Amerikaanse Turnfederatie USA Gymnastics opnieuw in actie. Met nieuw bewijsmateriaal, met beelden die wijzen op een tijdige reclamatie van de score, stapte het naar het TAS, dat de klacht echter naast zich neerlegde.

De advocaten van Chiles beschuldigen het TAS van een "oneerlijke en onrechtvaardige procedure" en spreken ook van een "ernstig belangenconflict", omdat juryvoorzitter Hamid Gharavi jarenlang als adviseur voor Roemenië had gewerkt.

"In het licht van deze onbetwistbare tekortkomingen vraagt Chiles het hooggerechtshof om de score die ze rechtmatig behaalde in de laatste vloertest te herstellen", verklaren haar advocaten.

Gerelateerd: