Joël Smets zag de paniek na crash Liam Everts: "Gelukkig keerde gevoel in zijn ledematen snel terug"

 zo 15 september 2024 16:24
Het seizoen van Liam Everts eindigde in mineur.

De Belgische motorcrosswereld werd zondag opgeschrikt door een zware val van Liam Everts (20). De talentvolle rijder brak in China een nekwervel na een botsing en werd met spoed afgevoerd. "Er is snel beslist dat een stabiliserende operatie nodig is", geeft oud-wereldkampioen Joël Smets een update.

De knappe zege van Lucas Coenen in Shanghai werd zondag helemaal overschaduwd door de zware crash van Liam Everts. Onze landgenoot ging na een ongelukkige botsing met Coenen overkop en liep daarbij een breuk in de nek op.

 

Voormalig wereldkampioen Joël Smets, actief bij het KTM-team van Everts, is aanwezig in Shanghai. Aan Sporza gaf hij duiding bij de toestand van de jonge motorcrosser.


"Liam is eerst naar een gewoon ziekenhuis gebracht, daarna naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar ligt hij op een eigen kamer", vertelt Smets.

 

"Stefan (Everts, de vader van Liam, red.) was op de wedstrijd en was niet ver van de plek waar het gebeurde. Hij was er snel bij en aanvankelijk was er natuurlijk wel wat paniek, dat is logisch. Liam had veel pijn door de breuk."


"In het begin was het gevoel in zijn ledematen even weg, maar gelukkig is dat snel teruggekomen. De medische diensten zijn heel voorzichtig te werk gegaan en hebben hem naar het ziekenhuis afgevoerd. Na scans is een breuk in de C5-nekwervel aan het licht gekomen."

Taalbarrière

Daarna stelde zich de vraag: moet Everts geopereerd worden of niet? "Maar nadat artsen in België en van het KTM-team in Oostenrijk geraadpleegd waren, is er snel beslist dat een ingreep wel nodig is om de breuk te stabiliseren."


Everts wordt maandag geopereerd in China, waar de taalbarrière de zaken er niet op vergemakkelijkt. "De communicatie met de lokale diensten is hier inderdaad een beetje moeilijk", zegt Smets.


"Shanghai is wel een van de meest Europees-getinte en ontwikkelde steden in China. Dat helpt wel. Ook vanuit de internationale motorsportfederatie was er goede begeleiding. In het ziekenhuis is er ook nog wel een tolk ingeroepen."

Einde in mineur

Nu wacht Everts een lange revalidatie. Hoelang die zal duren, is nog erg onduidelijk. "Over Liams herstel is er nog niets gezegd. De eerste bekommernis is nu dat er geen complicaties optreden en dat er niets kan bewegen in zijn nek", klinkt het bij Smets.


"Iedereen weet dat dat een heel fragiele zone is. Hoelang het herstel dan zal duren, dat zal ons nu worst wezen."


Het seizoen van de 20-jarige Everts eindigt zo in mineur. Onze landgenoot stond op één race van het einde vierde in de WK-stand.


"Liam is wat met ups en downs aan het seizoen begonnen, onder meer door een onschuldige duimbreuk. Hij is dan wel nooit echt in de strijd om de wereldtitel geweest, maar hij heeft dit seizoen wel blijk gegeven van progressie ten opzichte van vorig jaar. Het is superjammer dat het nu zo moet eindigen."

Gerelateerd: