Lotte Kopecky blijft zichzelf verbazen: "Ik voelde zelfs dat ik nog wat over had"

 wo 11 september 2024 17:18

Ze kwam, ze zag en ze blies iedereen omver. Lotte Kopecky heeft zich met een ruime overschot van 43 seconden tot Europees kampioene tijdrijden gekroond. En daar zag ze onderweg niet eens té hard voor af. "Op een of andere manier was het een heel fijne tijdrit", lachte ze achteraf.

Lotte Kopecky heeft haar kleerkast nog maar eens bijgevuld. Net nu ze haar regenboogtrui moet afstaan, heeft ze al een nieuw exemplaar beet: de Europese sterrentrui in het tijdrijden.

 

"Een eerste Europese titel en dan nog in eigen land", glunderde ze achteraf. "Het was nochtans nog wel wat leren hoe ik een tijdrit van 30 kilometer best kon indelen." Maar dat kunstje had ze overduidelijk onder de knie.

 

Het toont nog maar eens hoe groot de stappen zijn die Kopecky blijft zetten. "Niet veel mensen zullen dit een tijd geleden gedacht hebben, maar ik ben enorm blij met de weg die ik heb afgelegd en de sprongen die ik blijf maken."

 

"Ik hoop dat ik die lijn kan blijven doortrekken. Ik ben er zelf soms nog verbaasd over."

 

Al hoeft dat eigenlijk niet, want overal waar Kopecky tegenwoordig start, hoort ze bij de topfavorieten. Nu dus ook in het tijdrijden. "Deze titel is voor mij ook de bevestiging dat ik de juiste keuze gemaakt heb door hier de tijdrit te rijden en te passen voor de wegrit", vond ze zelf.

Overschot

Onderweg had onze landgenote ook al snel door dat het wel eens bingo zou kunnen zijn. "Ik vertrok heel goed en zat zelfs wat boven mijn schema. Aan het eerste tussenpunt had ik 2 seconden voorsprong op Ellen van Dijk.

 

"Het gevoel zat op dat moment echt nog goed. Aan het tweede tussenpunt was ik dan ook nog eens verder uitgelopen. Op dat moment moest ik de bochten zo risicoloos mogelijk nemen en alles geven op de tussenstukken."

 

"Met de vermogens die ik leverde, wist ik dat 15 seconden voorsprong wel voldoende zou zijn."

 

Kon ze dan ook al snel beginnen te genieten onderweg? "Dat is misschien een groot woord. Maar het was wel heel leuk. En ik denk dat ik ook Arne Wallays moet bedanken."


"Hij heeft zowel op de Olympische Spelen als hier op het EK mijn paceplan opgesteld. Dat was een heel realistisch plan, maar het is ook leuk om te voelen dat die nummers makkelijk haalbaar zijn."


"Ik voelde zelfs vaak dat ik nog wat over had. Op een of andere manier was het een heel fijne tijdrit, waarin ik gewoon de vermogens kon rijden die vooropgesteld waren."

Op het WK primeert de wegrit nog steeds.

Lotte Kopecky

Kopecky zal door haar kersverse Europese titel ook op het WK tussen de grote kanonnen gebombardeerd worden. "Maar daar primeert de wegrit toch nog steeds", was ze duidelijk. "Daar ligt misschien wel weer een mooie kans."

 

"Al vat ik de tijdrit sowieso ook wel met ambitie aan. En tegelijk ook zonder druk. Het zou mooi zijn als ik daar op het podium beland. Maar als dat niet lukt, dan is het ook zo."

 

"Volgende week vertrekken we al, dus nu ga ik de intensiteit nog wat opkrikken en proberen om de juiste prikkels mee te krijgen. Dan ben ik klaar voor het WK."

Gerelateerd: