Van de Steene blijft "zwaar ontgoocheld" achter na aanrijding: "Je ziet dat hij mij 3 keer richting hekken duwt"

 do 5 september 2024 17:18

Wat een zure manier om uit een medaillestrijd te worden geslagen. Jonas Van de Steene was in zijn wegrit samen met een Zwitser op weg naar een sprint om brons, toen het noodlot toesloeg. De Zwitser raakte met zijn voorwiel de achterkant van Van de Steenes fiets, onze landgenoot werd hard de hekken ingekatapulteerd. "Hij rijdt mij gewoon uit de medailles, dat is super zuur."

Gisteren werd een droomdag voor Jonas Van de Steene. Onze landgenoot griste brons mee in de tijdrit en kon met een gerust gemoed starten aan de wegrit van vandaag.

 

Dat bleek ook al snel: de Belg had geen zin om veel af te wachten en nam risico's met een vroege versnelling. Een groepje van 4 scheurde zich daardoor af. Van de Steene was daarna wel de eerste om af te haken.

 

Maar over halfweg werd de medailledroom van onze landgenoot in de H4-klasse nieuw leven ingeblazen. Ook de Zwitser Fabian Recher moest afhaken voorin, Van de Steene rolde hem op. Samen leken ze een ronde later te kunnen gaan sprinten voor brons.

 

Tot het in een bocht kort voor het ingaan van de slotronde helemaal foutliep, dan toch. Recher plantte zijn voorwiel in de achterkant van de fiets van Van de Steene, de driewieler werd zo compleet onbestuurbaar en onze landgenoot werd de dranghekken ingeslingerd.

 

Al snel werd duidelijk dat het er niet best uitzag. De stukken fiets lagen verspreid over de weg. De Zwitser keek nog even schuldbewust achterom, Van de Steene bleef liggen en gaf even later op. Samen met zijn familie bekeek hij daarna nog eens de pijnlijke beelden.

 

 De conclusie zal duidelijk geweest zijn: een zuur vervolg van een paralympisch avontuur dat gisteren zo mooi begonnen was. Van de Steene krijgt zaterdag wel nog een kans op revanche in de ploegenaflossing.

Van de Steene keek samen met zijn familie naar de beelden op een gsm.

Fiets helemaal kapot

Achteraf stak Van de Steene zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik ben zwaar ontgoocheld", klonk het. "Ik heb niet kunnen strijden voor wat ik waard ben."

 

"Ik werd de hekken ingeduwd", wees hij daarna met een beschuldigende vinger naar Recher. "Op het moment zelf voel ik dat ik mijn grip verlies, op de beelden kan je duidelijk zien dat hij mij drie keer in de richting van de hekken duwt."

 

"Ik kon uiteraard mijn controle niet houden. Hij rijdt mij gewoon uit de medailles, dus dat is super zuur. Ik heb met een supergoed gevoel de wedstrijd niet kunnen afwerken. Gelukkig kan ik mij optrekken aan mijn medaille van gisteren, maar vandaag had ik wel andere plannen."

 

Ook voor de organisatie was onze landgenoot niet mals. "Er lag weer olie op de weg, net als tijdens de verkenning. Het is heel jammer dat de Spelen op zulke wegen gereden moeten worden. Er zijn zo veel externe factoren die de wedstrijden bepalen."

Zaterdag nog de aflossing? Zonder fiets wordt dat moeilijk. Ik denk dat het hier gaat stoppen.

Jonas Van de Steene

Veel frustratie bij Van de Steene, maar gelukkig kwam hij ongeschonden uit het pijnlijke voorval. "Ik heb zelf niets, maar mijn fiets is "in frieten vaneen"", klonk het.

 

"Ach, wat kan ik er nog aan doen? Klacht indienen en hem uit het resultaat laten schrappen, maar daar ben ik zelf niets mee."

 

Zaterdag wacht met de ploegenaflossing wel nog een kans op revanche. "Al wordt dat zonder fiets moeilijk. Ik denk dat het hier gaat stoppen. Mijn fiets was volledig op maat gemaakt voor de Spelen."

 

"Mijn achterwielen zijn afgebroken, de assen ook. Ik ben zelf wonder boven wonder niet overkop gegaan. Ik mankeer ook niets, misschien moeten we ons daar dan maar aan optrekken."

Gerelateerd: