GOUD! Rolstoelsprinter Maxime Carabin maakt op magistrale wijze favorietenrol waar op de 400 meter - "Magnifiek"

 vr 30 augustus 2024 19:22
Carabin viert zijn gouden plak.

Wat een droomdebuut voor Maxime Carabin. De Belgische rolstoelsprinter zorgde meteen voor een tweede Belgische medaille op de Paralympische Spelen in Parijs. Hij knalde in de finale van de 400 meter naar goud. Vooraf werd hij naar voren geschoven als topfavoriet, maar dat deerde onze landgenoot duidelijk niet. Hij was heer en meester in zijn uitgeregende medaillerace.

Maxime Carabin heeft zijn favorietenrol helemaal waargemaakt.


Onze landgenoot ging voor "niets minder dan goud" in Parijs en op zijn eerste dag als paralympische debutant heeft hij die wens al meteen in vervulling laten gaan. 


Op de 400 meter in de T52-klasse katapulteerde de Belg zich al snel naar de koppositie. En die eerste plaats zou hij na een sterke race nooit meer afstaan. Zijn grootste concurrent Sato Tomoki hield hij ruim een seconde achter zich.

 

"Mijn eerste Spelen, mijn eerste finale en meteen een eerste medaille. Dit is echt magnifiek", blies onze landgenoot met een grote glimlach uit.

Zoiets heb ik nog nooit gevoeld. De atmosfeer was echt top.

Maxime Carabin

Carabin haalde het uiteindelijk met een tijd van 55"10 in uitgeregende en glibberige omstandigheden. 

 

"Het waren inderdaad geen gemakkelijke omstandigheden. Het was niet altijd even simpel om alles onder controle te houden door de gladde piste, maar we hadden het deze voormiddag al eens meegemaakt en ik was al goed aangepast aan het weer", klonk het bij Carabin.

 

Dat is een understatement. Deze voormiddag verbijsterde hij al in de reeksen. In dergelijke omstandigheden gaf hij er meteen zijn visitekaartje af en tekende hij meteen voor een paralympisch record: 54"48.

En dat voor heel wat uitgelaten en meegereisde fans. "Eerlijk, de atmosfeer was echt top", glunderde hij. "Al die supporters geven je toch een boost. Zoiets heb ik nog nooit gevoeld. Je kunt als atleet nóg harder gaan."


Na het zilver van Ewoud Vromant op de individuele achtervolging is het al de tweede Belgische medaille op de Paralympische Spelen. 


En Carabin zou zijn én de Belgische teller nog wat extra kunnen aandikken. Onze landgenoot komt ook nog eens in actie op de 100 meter en is er opnieuw bij de favorieten. 

"Ik eet alles wat ik vind en feest met mijn familie"

Ook na de medailleceremonie genoot Carabin nog na. "Ik ben heel trots. Dit is het bewijs van 4 jaar hard werk."

 

Zijn gouden plak kreeg hij van de Belgische prinses Astrid. "Dat maakt het nog mooier. Wie hadden ze beter kunnen vragen voor een Belgische medaille?"

 

En nu gaat de focus richting de 100 meter, of misschien nog niet meteen. "Ik ga eten, feesten met mijn familie en daarna slapen om te recuperen. Volgende week ga ik alles geven."

programma Maxime Carabin (Paris 2024)
vrijdag 30 augustus 400 meter reeksen 54"48 (1e - naar finale)
  400 meter finale 🥇 55"10 (1e - GOUD)
donderdag 5 september 100 meter reeksen 1e in 16"21 - naar finale
vrijdag 6 september 100 meter finale 🥇 1e-GOUD
Gerelateerd: