Lange periode van onzekerheid als ultieme voordeel: waarom de transfermarkt in België pas 6 september sluit

 za 31 augustus 2024 10:38

Al enkele jaren doet het wenkbrauwen fronsen. Terwijl de topcompetities eind augustus steevast de rolluiken sluiten op de transfermarkt, doet België nog een weekje door. Bizar, rekening houdend met het feit dat de competitie al meer dan een maand op volle toeren draait. De verklaring? Een groot concurrentieel voordeel én Operatie Zero. 

In Engeland en Spanje lag de streep gisteravond om 23.59 uur. Duitsland, Frankrijk en Italië hadden zelfs al enkele uren eerder de voor- en achterdeur op slot gedaan.

 

En dan heb je België. De afgelopen jaren werd de immer interessante Deadline Day op het einde van week 1 in september gehouden. Dit seizoen dus 6 september.

 

Voor de snelle hoofdrekenaar: er zitten 42 dagen tussen de eerste speeldag van de Jupiler Pro League en het sluiten van de transfermarkt.

 

Het huiswerk afhebben bij de competitiestart? Op deze manier een utopie, maar het brengt wel een groot voordeel met zich mee.

Voetbalmakelaar Stijn Francis (r).

België: proper plan B

"Ik denk dat het alleen maar voordelen biedt, eerlijk gezegd", windt voetbalmakelaar Stijn Francis er geen doekjes om. "Het is vervelend dat het huiswerk nog steeds niet af is, maar het biedt enorme opportuniteiten."

 

Want vergeet niet: spelers worden tussen 31 augustus en 6 september lastiggevallen door de lokroep van de topcompetities. De markt is slechts open in één richting, wat de clubs de tijd biedt om buitenkansjes op te pikken.

 

En ook langs de kant van spelers die nog weg willen bij hun club of zonder contract zitten, wordt België zo een aantrekkelijk plan B.

 

"Zo waren er misschien spelers die naast hun transfer grepen en moeten hopen op een aanbieding uit ons land of Turkije - dat blijft transfereren tot 13 september."

De late sluitingsdag zorgt voor meer speculatie tijdens de zomer, wat nadelig is voor een duidelijke transfervisie.

Stijn Francis

In het verleden zagen Belgische clubs zelf nog spelers last minute vertrekken, nu zijn zij de opportunisten van dienst. Al heeft elk voordeel zijn nadeel, natuurlijk.

 

"Het zorgt wel voor meer speculatie tijdens de zomer, wat dan weer nadelig is voor een duidelijke transfervisie", merkt Francis op. Waarom wordt Deadline Day dan toch niet vroeger gevierd?

 

Het antwoord daarop is te traceren naar Operatie Zero anno 2018. Een antiwitwaswet legt sindsdien strenge regels op om crimineel geld een halt toe te roepen.

 

Voetbalclubs moeten zelf nagaan met wie ze zaken doen en of het geld dat ze binnenkrijgen zuiver is. Als transfers verdacht zijn of er verdacht geld bij betrokken is, moeten ze dat aangeven. Clubs en makelaars die in verband worden gebracht met crimineel geld, riskeren geldboetes tot 1 miljoen euro en zelfs celstraffen.


Die controles kosten de clubs natuurlijk wel extra tijd. Tijd die er niet is als je net voor 1 september nog een transfer wil realiseren. Het weekje extra is dus sportief en financieel meer dan welgekomen.

Gerelateerd: