Absolute recordinkomst voor Belgische clubs, toch gaven ze amper uit: op zoek naar de reden achter dat contrast

 za 7 september 2024 00:07
De Belgische clubs cashten deze zomer.

Nooit kleurden de transfercijfers groener. De Belgische eersteklassers verkochten voor een absoluut recordbedrag van 345 miljoen euro aan spelers deze zomer. En daartegenover staan trouwens opvallend lage uitgaven, slechts twee clubs gingen lichtjes in het rood. Hoe valt dat contrast te verklaren? Wij gingen op zoek naar antwoorden.

De boekhouders van veel eersteklassers glunderen.

Is het jou ook opgevallen dat het de voorbije weken lucratieve uitgaande transfers regende bij onze clubs? Een trend die zich weerspiegelt in de cijfers. Onze eersteklassers verkochten deze mercato voor 345 miljoen aan spelers.

 

Dat is een verpulvering van het vorige record uit de zomer van 2019 (229 miljoen).

 

Met die vaststelling zet zich overigens een trend van de voorbije jaren door. Nadat corona voor een (tijdelijke) instorting van de transfermarkt had gezorgd, herstelden de cijfers zich jaar na jaar.

 

Met nu dus een absoluut record.

Transferzomer Inkomsten Uitgaven
2024 345 miljoen 98 miljoen
2023 200 miljoen 168 miljoen
2022 197 miljoen 127 miljoen
2021 137 miljoen 123 miljoen
2020 122 miljoen 73 miljoen
2019 230 miljoen 147 miljoen

Cijfers op basis van het gespecialiseerde Transfermarkt.com plus correcties op basis van eigen info.

In bovenstaande cijfers zitten wel wat 'speciale' dossiers. Zo wordt de recordtransfer van Igor Thiago - al in februari aangekondigd - nu pas meegerekend. En ook de overgang van Mike Trésor naar Burnley komt door afspraken nu pas in de boekhouding.

 

Daartegenover staat bijvoorbeeld ook dat de deal van Mohamed Amoura naar Wolfsburg (voor 17,5 miljoen) nog niét volledig bijgeschreven mag worden.

Contrast met uitgaven

Maar goed, de conclusies blijven dezelfde.


Vooral enkele recorddossiers zorgden trouwens voor dat straffe totaal van 345 miljoen. Met Club-vertrekkers Igor Thiago en Antonio Nusa als absolute uitschieters. Al deden ook Genk, Antwerp, Union en Anderlecht transfers van meer dan 15 miljoen.

De duurste uitgaande transfers deze zomer

Speler Transfer Som
1. Igor Thiago Club > Brentford 33 miljoen
2. Antonio Nusa Club > RB Leipzig 28 miljoen
3. Bilal El Khannouss Genk > Leicester 20,5 miljoen
4. Mike Penders Genk > Chelsea 20 miljoen
5. George Ilenikhena Antwerp > Monaco 18,75 miljoen

Racing Genk kan overigens de fraaiste winstcijfers voorleggen: maar liefst 86 miljoen euro. Te danken aan late toptransfers als Bilal El Khannouss en Mike Penders. En ook in de breedte maakte het schoon schip.

De clubs met de grootste winst

Club Inkomsten Uitgaven Winst
1. Genk 86,10 miljoen 10,95 miljoen 75,15 miljoen
2. Antwerp 39,55 miljoen 7,87 miljoen 31,68 miljoen
3. Club Brugge 56,5 miljoen 28,05 miljoen 28,45 miljoen

Opvallend: tegenover de piek aan inkomsten staat een (voorlopig) laagterecord in uitgaven. Met 98 miljoen gaven onze clubs - de coronazomer niet meegeteld - voor het eerst sinds 2017 weer minder dan honderd miljoen uit.

 

Van de 16 eersteklassers gaven er amper 2 meer geld uit dan er binnenkwam: Dender en Kortrijk. Al bleef ook dat verlies (in voetbaltermen) ook relatief bescheiden.

De clubs met (het grootste) verlies

Club Inkomsten Uitgaven Verlies
1. Kortrijk / 850.000 850.000
2. Dender / 250.000 250.000

Minder grote spilzucht

Veel straffe cijfers, dus. En die komen voor voetbalmakelaar Stijn Francis toch enigszins als een verrassing.

 

"Omdat het een rustige transferperiode is waarin men serieus op het geld lette", merkte hij. "Ook de clubs uit Saudi-Arabië hebben niet enorm veel geld in de markt gepompt, in tegenstelling tot vorig jaar."


Ook in de grootste Europese voetbalcompetities was de spilzucht opvallend laag. Francis ziet daarvoor meerdere redenen.

"In Engeland beginnen de Financial Fair Play-regels stevig door te werken. Vorig jaar zijn er voor het eerst sancties opgelegd - kijk naar de puntenaftrek bij Everton, waardoor er toch heel wat clubs op hun tellen zijn beginnen te letten."

 

"In het verleden dacht men "zo ver zal het wel niet komen", terwijl er nu voorzichtigheid heerst. In Frankrijk hebben de clubs dan weer af te rekenen met de dalende opbrengsten voor tv-rechten."

Het is niet makkelijk om door transfers te doen in een hogere prijsklasse plots ook succesvol te zijn.

Stijn Francis

 Dat de Belgische clubs hun sterkhouders niet tegenhouden om te vertrekken, kan overigens niet los gezien worden van de financiële realiteit bij velen.

Verkopen ze daarom soms niet te snel onder de prijs?

 

"Een aantal clubs moét verkopen, dat is intussen bekend. Het kan zeker dat ze daarom een deel van de transfersom mislopen", aldus Francis.

 

"Anderzijds maakt dat België aantrekkelijk voor spelers: als ze het hier goed doen, weten ze dat ze kunnen vertrekken. Ook voor jongeren is het een springplank. Dus enerzijds brengt die financiële druk ook een zekere aantrekkingskracht met zich mee."

 

Dat onze ploegen wikken en wegen voor ze de portefeuille opentrekken, vindt Francis eveneens logisch.

 

"Enkele zomers geleden pakte Club Brugge nog fel uit met inkomende transfers. Ik denk dat er nu wel lessen uit getrokken zijn. Het is niet makkelijk om door transfers te doen in een hogere prijsklasse plots ook succesvol te zijn."

 

"In combinatie met de financiële voorzichtigheid, gaan clubs nu veel meer op zoek naar vrije spelers en buitenkansjes (getuige: Dennis Praet, red.). Dat het geld uitgeven zonder nadenken is gestopt, vind ik alvast geen slechte evolutie", sluit hij de zomermercato af.

Gerelateerd: