Bert en Bavo gingen wheelen met Peter Genyn en Johannes Balbaert: "Het is een enorme uitlaatklep"

 wo 28 augustus 2024 10:57

De Paralympische Spelen loeren om de hoek, dus vonden Bert en Bavo het hoog tijd om nog enkele sporten uit te testen. Deze week waagde het duo zich aan een rolstoelrace met Peter Genyn en Johannes Balbaert. Al bleek de rolstoel bij Bavo niet altijd even makkelijk te temmen.

Wie beter dan Peter Genyn om de kneepjes van het wheelen te leren?

 

Onze landgenoot staat straks voor zijn 5e Spelen en sleepte al 4 medailles in de wacht, waarvan 3 gouden stuks. In Parijs wil hij opnieuw scoren. "Ik ga voor een medaille", is hij eerlijk bij Bert en Bavo.

 

"Maar welke kleur? Dat zal uiteraard afhangen van de vorm van de dag. Dat moeten we nog zien."

 

Plezier zal hij er hoe dan ook aan beleven. "Want dit is een echte uitlaatklep", steekt hij zijn liefde voor de sport niet weg.

 

En hij is niet de enige die in het wheelen een uitlaatklep vond. Voor de spoedcursus rolstoelracen bracht Genyn namelijk nog een ander Belgisch talent mee. Johannes Balbaert is er niet bij in Parijs, hij mikt wel op LA in 2028.

 

"Maar we zitten niet in dezelfde categorie", legt Genyn al snel uit. "Ik behoor tot de T51. Dat is voor mensen die geen buik- of beenspieren meer hebben. Mijn handen zijn ook verlamd en mijn triceps werkt voor een derde."

 

Johannes maakt op zijn beurt deel uit van de T53: geen buik- of beenspieren, wel perfecte armen en schouders. "Iemand van 60 kilogram laat je ook niet tegen iemand van 120 kilogram vechten, hé."

Jullie hebben veel meer talent dan de meesten die het proberen.

Peter Genyn

Op de piste nemen beide wheelers elk een van de nieuwelingen onder hun hoede.

 

En de spoedcursus lijkt bij Bavo ook meteen zijn vruchten af te werpen. Maar niet veel later leert hij op de harde manier hoe moeilijk de rolstoel te controleren is.

 

"Als je moe bent, mag je het ook zeggen, hé", klinkt het met een lach terwijl Bavo achterover ligt met zijn knieën in de lucht.

 

Al maakt de lach al snel plaats voor een compliment. "Jullie hebben veel meer talent dan de meesten die het proberen", straalt Genyn na de race van Bert en Bavo.

 

Al rest nu alleen nog de vraag: wie van de twee kroonde zich tot beste wheeler in die race? Bekijk het avontuur van het olijke duo via VRT MAX.

Bert en Bavo gaan Olympisch
Bavo en Bert bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Parijs met Belgische topsporters. Samen leren ze de atleet én zijn of haar discipline kennen. Bloed, veel zweet en tranen verzekerd.
Gerelateerd: