Vandenbempt zag hoe Tedesco voor "gevaarlijk standpunt" koos in zaak-Courtois: "Maar water was zo diep als ravijn"

 do 22 augustus 2024 21:33

Het laatste schot in de open oorlog tussen Thibaut Courtois en Domenico Tedesco lijkt afgevuurd. Onze analist Peter Vandenbempt ziet evenwel dat er alleen maar verliezers achterblijven. "Maar de situatie is nu wel klaar en duidelijk", ziet hij.

Voor Peter Vandenbempt kwam de aankondiging van Thibaut Courtois niet als een verrassing.

 

"Het lag in de lijn der verwachtingen als je ziet wat er de voorbije maanden allemaal is gebeurd", aldus onze commentator. "Zeker na de uitspraken van Tedesco een paar maanden geleden dat hij er alles aan gedaan had om de brokken te lijmen en de post van Courtois met de lange neuzen die erop volgde. Dan weet je dat het water heel diep is, zo diep als een ravijn waardoor het niet meer zou goed komen."

 

Vandenbempt snapt dat de doelman nu open kaart speelt.

 

"Courtois neemt een beetje de vlucht vooruit om volgende week bij de bekendmaking van de selectie voor de Nations League-wedstrijden tegen Israël en Frankrijk niet op de een of andere manier te worden opgeroepen. Er zijn wel nog wat discussies geweest met Frank Vercauteren over zijn positie, maar dat bracht niet veel zoden aan de dijk."

"Vercauteren is een vertrouwenspersoon van Courtois, met wie hij uitstekende samenwerkte bij Racing Genk. Vercauteren probeerde bij het incident in de zomer van 2023 ook de brand te blussen."

 

"Je hebt nu wel het voordeel van de duidelijkheid. Volgende vrijdag en komende maand moeten we nu niet elke keer weer vragen aan Tedesco hoe het zit met Courtois. Nu is de situatie klaar en duidelijk."

"Hij houdt nog een slag om de arm, maar het is nog maar de vraag of Courtois ooit nog terugkeert naar de nationale ploeg."

Dit had allemaal niet hoeven te gebeuren als beide partijen minder koppig waren geweest.

Peter Vandenbempt

Vandenbempt gelooft niet dat deze boodschap extra druk is van Courtois richting de bond om de samenwerking met Tedesco te herbekijken. "Daar heeft het niet veel mee te maken. Ik denk dat hij dat misschien wel wat gehoopt had dat Tedesco het slechte EK niet zou overleven..."

"Maar wie het een beetje volgt, was er redelijk van overtuigd dat Tedesco ook in september nog coach zou zijn. Omdat ze vlak voor het EK zijn contract nog hadden verlengd en een ontslag redelijk veel geld kost. En dan moet je ook nog een nieuwe halen..."


"En de bond wil Tedesco ook nog wel een nieuwe kans geven."

En Vandenbempt stipt nog iets aan: "Je moet ook weten dat de relatie van Thibaut Courtois met de nationale ploeg en bij uitbreiding met de Belgische media en ook een deel van de supporters al niet echt geweldig hartelijk is geweest."
 

"Hij heeft zich altijd miskend gevoeld, deels terecht, maar vaak ook ten onrechte door het publiek, door de media en eigenlijk ook door zijn spelers. Binnen de spelersgroep is hij door de manier waarop hij nu eenmaal is, zijn franc-parler, niet altijd de populairste. En dat heeft hij ook altijd wel aangevoeld."

"Vandaar dat hij naarmate de leeftijd vordert, er een paar kinderen bijkomen en hij in een nieuw huwelijk zit, zich meer en meer begon af te vragen: "Moet ik dat nog wel doen op mijn 32e? Ik heb nog een heel druk programma, ik kan me misschien beter wat ontspannen in de periodes van de nationale ploeg.""  

Doodzonde

Onze analist betreurt hoe het allemaal gelopen is tussen de twee hoofdrolspelers.
"België kan niet meer rekenen op een van de beste keepers ter wereld. Vorige week onderstreepte Courtois nog zijn klasse in de Europese supercup. Het is doodzonde dat je nu in de Nations League, maar vooral over twee jaar op het WK - dan is Courtois nog altijd top - niet kunt rekenen op een uitstekende doelman."

"Ik kan me voorstellen dat het goede EK van Koen Casteels de noodzaak bij Tedesco minder groot maakte om even door het stof te gaan en zijn excuses aan te bieden. Dat vind ik toch een gevaarlijk standpunt."

"Maar nog eens: dit is doodzonde. Dit had allemaal niet hoeven te gebeuren als beide partijen minder koppig waren geweest, een minder groot ego hadden gehad én er minder via het publieke forum gesproken was. Ach, het is nu niet anders."

Gerelateerd: