Remco Evenepoel verklapt de prioriteiten op zijn steeds kleinere bucketlist: "Dat ene verhaal moet afgeschreven worden"

 ma 12 augustus 2024 15:44

Zet u schrap voor een zoveelste wow-moment rond Remco Evenepoel. Op de huldiging in Brussel wacht de dubbele olympische kampioen ongetwijfeld het luidste applaus. Vooraf maakte het fenomeen eerst nog tijd voor een interview, waarin hij duidelijkheid schept rond de prioriteiten op zijn bucketlist. "Het zou meer voldoening geven om de Tour of Giro te winnen dan de Ronde."

Ruim twee jaar geleden vulde hij de Grote Markt al eens. In oktober 2022 verzamelden duizenden fans in Brussel om wereldkampioen Remco Evenepoel te eren.

 

Straks zal de locatie dezelfde zijn, maar het applaus wellicht nóg luider na twee olympische titels.

 

"Of ik geschrokken ben van hoeveel het hier teweegbracht? Eigenlijk wel", vertelt Evenepoel enkele uren voor hij het balkon zou betreden.

 

"Vooral omdat ik een maand puur in de bubbel van de Tour zat en dan ging de focus op de twee olympische events. Het was gek om daarna te zien hoe extreem alles hier beleefd is."

De voorbije weken gaf Evenepoel - nog altijd maar 24 - zijn reeds indrukwekkende palmares een eeuwige gouden rand met zijn olympische titels. Had hij vijf jaar geleden, toen hij begon aan zijn profcarrière, gedacht om al zo ver te staan?

 

"Zeker niet", schudt Evenepoel het hoofd.

 

"Hier en daar een paar doelen afgevinkt misschien. Maar iets zoals dit staat ver boven mijn verwachtingen. Er zijn al veel dingen gebeurd die ik nog niet had durven dromen. Zoals op mijn 22e mijn eerste grote ronde winnen, wereldkampioen worden en een monument op mijn naam schrijven."

Het is duidelijk dat je een grote ronde niet wint in een tijdrit van 30 kilometer, maar wel op cols van meer dan een uur. 

Remco Evenepoel

Het maakt dat de bucketlist van alleswinnaar Evenepoel al opvallend klein is geworden. Wat blijft er eigenlijk nog over op zijn lijstje?

 

"De Giro en de Tour wil ik er echt graag bij hebben", klinkt het meteen. "Zeker na mijn derde plaats heb ik nu het gevoel dat het er zeker in zit. Ik heb best nog wat jaren te gaan, maar voor mij is het duidelijk geworden dat ik die richting in wil gaan."

 

En dus wil de olympische kampioen zich in de toekomst ook meer richten op het echte klimwerk dan op het tijdrijden.

 

"Want het is duidelijk dat je een grote ronde niet wint in een tijdrit van 30 kilometer, maar wel op cols van meer dan een uur. Kijk, ik ga geen drastische veranderingen doorvoeren, hé. Maar misschien wel een kilootje lichter worden om beter te kunnen presteren op de hoge cols."

 

"Zeker nu ik toch een soort van punt achter mijn tijdritpalmares heb gezet, is dat een switch die gemaakt kan worden. Al wil dat absoluut niet zeggen dat ik nu de grote afspraken in het tijdrijden ga skippen. Straks rij ik sowieso het WK in Zürich en het EK in eigen land."

Grote ronde boven Vlaanderen

Zo'n twee weken geleden liet Patrick Lefevere het ballonnetje op dat hij zijn goudhaantje "Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen wil laten ontdekken".

 

Evenepoel grijnst wanneer we hem die uitspraak voorleggen: "Ik had niet verwacht dat dat eruit zou komen. Ach, we kennen Patrick allemaal - hij kan soms een open boek zijn."

 

"Sanremo en Vlaanderen liggen vrij vroeg op het seizoen. Die twee in combinatie met de Tour kan misschien wel, maar niet met de Giro. En ik ben niet van plan om mijn voorbereiding op een grote ronde aan te passen voor een klassieker."

 

"Ik wil vooral realistische doelen stellen. Mannen van het niveau Mathieu van der Poel zijn in het Vlaamse klassiekerwerk nog steeds beter dan ik. Ach, we zien wel. Ik ga sowieso eens aan de start staan, maar volgend jaar? Dat weet ik nog niet."

Lombardije is de enige wedstrijd die ik moet winnen om een verhaal af te schrijven en een groot punt op het einde van dat boek te zetten.

Remco Evenepoel

Ook rond de grote rondes ligt er richting volgend seizoen nog niks vast bij Evenepoel.

 

"De Giro én de Tour? Allebei is moeilijk. (lacht) Tenzij je Pogacar bent, maar voor mij is dat nog te hoog gegrepen. We gaan de parcoursen afwachten, er is geen druk. En eerst zijn er dit jaar nog enkele koersen, hé."

En daarin start Evenepoel (uiteraard) niet zonder ambitie.

 

"Ik wil graag mijn wereldtitel in het tijdrijden verlengen. En met het parcours van de wegrit is het niet meer dan logisch dat ik ook daar een goed resultaat wil behalen."

 

"Tot slot ga ik nog Lombardije rijden. Ik hoop daar goed te zijn en niet te vallen zoals vorig jaar, zodat ik die koers ook eens op mijn palmares kan toevoegen. Dat is de enige wedstrijd die ik moet winnen om een verhaal af te schrijven en een groot punt op het einde van dat boek te zetten (Evenepoel maakte er in 2020 een zware val, red.). Dat leeft wel bij mij."

Gerelateerd: