Vreemd manoeuvre met grote gevolgen: deze "debiele actie" levert Nederlands duo declassering op in ploegkoers

 zo 11 augustus 2024 09:11

Een moment van concentratieverlies of een smerige actie? Jan-Willem van Schip veroorzaakte in de puntenkoers een valpartij nadat hij (onbewust?) een kopper uitdeelde aan Oliver Wood. "Echt een debiele actie", oordeelde Thijs Zonneveld. Ook de jury greep achteraf in: het Nederlandse duo werd gedeclasseerd.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"Dit is echt een debiele actie van Van Schip."

 

Het oordeel van wielerjournalist Thijs Zonneveld is niet mals voor de actie van zijn landgenoot Jan-Willem van Schip. Aan hoge snelheid komt hij met zijn helm in contact met die van de Brit Oliver Wood.

 

Wat volgde: een stevige val en einde hoop op een goed resultaat voor de Britten in de puntenkoers. Dus rest de vraag: was de kopstoot een bewuste actie?

 

"Op dat moment rijdt Jan-Willem aan 60 km per uur, de Brit rijdt de helft zo snel", biedt Belgische baanwielrenner Jules Hesters nuance. "Zijn inhaalactie, met neerwaartse stuurbeweging, is standaard. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

 

Een onderbouwde redenering die de jury niet volgde: het Nederlandse duo Jan-Willem van Schip/Yoeri Havik - dat als zevende eindigde - werden geschrapt uit de uitslag van de ploegkoers na "strafbaar gedrag". Van Schip moet ook een boete van ongeveer 1.000 euro ophoesten.

 

Ter info: Daardoor schuiven de Belgen Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche, die op de elfde stek waren geëindigd, in de einduitslag op naar de tiende plaats.

Ik voelde me een crash test dummy.

Oliver Wood

Een magere troost voor Woods zelf, die ook niet begreep waarom die actie nodig was. "Ik voelde me een crash test dummy", hijgt hij na. "Ik heb echt geen idee wat zijn bedoeling was. Van Schip raakte me zo hard, maar ik ben oké. Het is niet mijn eerste tuimeling."

 

Ook Sir Chris Hoy, die commentaar voorzag bij de BBC, is de mening toegedaan dat het "duidelijk" de fout van de Nederlander was.

 

"Van Schip heeft die bocht verkeerd ingeschat. Hij deelde absoluut een tik met zijn hoofd uit. Het zou me niet verbazen mocht Wood er nog een lichte hersenschudding aan overhouden."

 

"Zijn lichaam verwacht het ook niet om op zo'n moment nog een klap te incasseren", besluit de Britse commentator. "Ik had echt met hem te doen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: