Voor vorst, voor vrijheid en voor het Belgische taekwondo. Sarah Chaari schreef vrijdagavond geschiedenis met de allereerste medaille voor ons land. En zo hoopt het Taekwondo hand in hand met zijn vaandeldraagster voor eens en voor altijd uit de schaduw van de sportwereld te treden. "Dit is van onschatbare waarde van ons", klinkt het vanuit het wereldje.
Even terug naar de vooravond van vrijdag.
Amper enkele uren na de ontgoocheling van de verloren halve finale kampte Sarah Chaari zich in de kleine finale naar historisch brons in het taekwondo. En dat als 19-jarige debutant.
"Het was echt heel sterk hoe ze de knop kon omdraaien", zag ook haar olympische voorganger Jaouad Achab.
"Pas op, ik keek naar haar aangezicht toen ze begon aan het cruciale duel en dacht meteen: "oei". Mentaal was het echt niet gemakkelijk voor haar, maar ze is zeer sterk in haar hoofd."
Er was dus al een mooie generatie-opbouw aan de gang, maar nu heeft de sport eindelijk zijn historisch moment gekregen.
En zo schreef Chaari geschiedenis in Parijs. Voor zichzelf, maar ook voor de Belgische Taekwondo in zijn geheel.
"Dat was echt super super belangrijk", glimlacht ook Achab.
"Er is sinds 2010 al een generatie bezig met de sport in België op de kaart te zetten. Raheleh Asemani, Indra Craen, ikzelf en vele anderen hebben vanaf 2010 allemaal geprobeerd om die olympische medaille binnen te halen."
In Rio haalde zowel Asemani als Achab nog een vijfde plaats.
"Er was dus al een mooie generatie-opbouw aan de gang, maar nu heeft de sport eindelijk zijn historische moment gekregen. We hadden wel al heel wat medailles op EK's en WK's, maar die absolute olympische topprestatie ontbrak nog."
Chaari-effect
Krijgen we binnenkort dan ook een Chaari-effect voor het taekwondo? Zoals Kopecky en Derwael eerder al voor een boost hebben gezorgd in hun sport.
"Het is inderdaad belangrijk wat we nu zullen doen. Deze prestatie heeft vele mensen ongetwijfeld geïnspireerd. Kijk, Chaari heeft voortgebouwd op ons, nu moeten wij voortbouwen op wat zij heeft gepresteerd."
"Dit hadden we echt nodig. Ik geloof dan ook oprecht dat dit een enorme boost zal geven en een impact zal hebben op onze sport."
De fundamenten lijken er alvast te liggen. Achab heeft zelf twee taekwondo-clubs, mede-olympiër Si Mohamed Ketbi richtte ook net zijn school op, net als vele anderen van de generatie-Achab.
"Dit zal ervoor zorgen dat we de toekomst van het taekwondo nóg beter en beter zullen kunnen maken."
Er was dus al een mooie generatie-opbouw aan de gang, maar nu heeft de sport eindelijk zijn historisch moment gekregen.
Ook Jelle Vicca, ex-taekwondoïn en onze cocommentator tijdens de Spelen, schat de invloed van deze eerste Belgische medaille op de Spelen hoog in.
"Dit is van onschatbare waarde in een discipline die niet zo veel media-aandacht krijgt. Het summum voor de sport. Dit is fantastisch", jubelt hij.
De eerste van velen voor Chaari? "Ze kan zeker nog enkele jaren mee, natuurlijk. Ze is pas 19 jaar en ze vertelde in haar interviews ook al dat ze nog voor heel wat moois wil zorgen. Dat belooft!"