Nina Sterckx na teleurstellende Spelen: "-49 kg, dat gaan we niet meer doen"

 vr 9 augustus 2024 09:39
Nina Sterckx kon bij geen van haar 3 pogingen 86 kg heffen en kreeg een nulscore.

In Paris by Night blikte Élodie Ouédraogo samen met Nina Sterckx terug op haar ontgoochelende Olympische Spelen. "Ik had voor het eerst het gevoel dat heel België achter mij stond", gaf Sterckx toe.

Nina Sterckx werd gisteren overmand door emoties tijdens haar olympische competitie in het gewichtheffen. Na drie nulpogingen op 86 kg gaf ze op voor de rest van de competitie.

 

"Het is de eerste keer dat ik een wedstrijd deed waarbij ik het gevoel heb dat ik zelf niks had kunnen veranderen. Er is mij iets overkomen dat ik niet op voorhand kon inschatten."

 

"Ik doe gewichtheffen. Er komt nooit iemand naar mij kijken. Dat was zo'n verschil. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt, duizenden mensen die mijn naam scanderen. Ik had voor het eerst het gevoel dat heel België achter mij stond."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

-11 kg op 3,5 maanden

Sterckx nam deel aan de categorie tot -49 kg, waarvoor ze op 3,5 maanden tijd 11 kg moest afvallen. "Ik ben heel lang niet mezelf geweest. Ik had nergens nog energie voor, waardoor ik de dingen die ik leuk vind om te doen en die mij typeren als persoon even aan de kant moest zetten."

 

"Ik mocht voornamelijk kip en groenten eten, maar het zijn vooral de volumes die naar beneden gaan. Ik wil niet over hoeveelheden spreken, omdat ik niet wil dat mensen mij gaan nadoen zonder erover na te denken."

Ik wil niet over hoeveelheden spreken, omdat ik niet wil dat mensen mijn dieet nadoen zonder erover na te denken.

Gewichthefster Nina Sterckx

Sterckx is vooral benieuwd naar hoe de volgende Spelen in Los Angeles er zullen uitzien voor haar sport.


"In Rio hadden we tien gewichtsklassen met veel meer atleten, in Tokio hadden we er maar zeven, en nu krijgen we er maar vijf. Het is een enorm gevecht geweest om op de Spelen te raken. Velen hebben het niet gehaald, zelfs wereldkampioenen. Dat is echt bizar om over na te denken."


"Maar ik heb er absoluut nog zin in. Ik hoop wel dat het aantal gewichtsklassen weer omhooggaat en dat het iets meer in mijn voordeel is, want -49 kg, dat gaan we niet nog eens doen. Ik ben te groot voor deze categorie, die is niet voor mij gemaakt."