Belgian Cats maken zich op voor kwartfinale tegen Spanje: "Druk zal groot zijn om beter te doen dan Tokio"

 wo 7 augustus 2024 06:48
Christophe Vandegoor en Hanne Mestdagh
Onze commentatoren Christophe Vandegoor en Hanne Mestdagh blikken vooruit op de kwartfinales.

Vanmiddag om 14.30 uur kijken de Belgian Cats Spanje in de ogen. Kunnen Emma Meesseman en co. zich plaatsen voor de halve finales op de Olympische Spelen? Onze commentatoren Christophe Vandegoor en Hanne Mestdagh blikken vooruit op de heruitgave van de EK-finale.

Waar ligt de sleutel van de wedstrijd?

 

Vandegoor: "Het is een open deur intrappen, maar de sleutel ligt eerst en vooral bij Emma Meesseman. Zij zal ongetwijfeld opnieuw op hoog niveau presteren. Dat is meteen ook de achilleshiel: het mag niet alleen Emma zijn. Er moeten meerdere speelsters opstaan, zoals Ramette dat deed tegen Japan. Je moet kunnen rekenen op 4 à 5 speelsters die vlot gaan scoren."

 

Voor wie moeten de Cats opletten?

 

Mestdagh: "Vooral de genaturaliseerde Megan Gustafson. Zij zal ongetwijfeld starten tegenover Kyara Linskens. Gustafson is een harde werkster, die makkelijk scoort en veel rebounds pakt. Alba Torrens? Haar impact is kleiner geworden, maar ze heeft nog altijd veel ervaring."

 

Vorig jaar in de EK-finale was Kyara Linskens de MVP. Staat ze ook nu op tegen Spanje?

 

Vandegoor: "Voorlopig zit ze niet supergoed in het toernooi. Het kan beter. Ze zou nog veel meer impact kunnen hebben, maar voorlopig komt het er niet uit. Hopelijk kan ze haar karretje aanhaken bij Emma Meesseman en tegen Spanje eens een vlammende prestatie neerzetten."

Ik verwacht een heel agressief Spanje. De Cats mogen hun start absoluut niet missen.

Hanne Mestdagh

Julie Vanloo zoekt ook nog wat naar de juiste afstand van achter de driepuntlijn.

 

Mestdagh: "Dat gevaar hebben we wel nodig. Zeker als Spanje met 2 of 3 gaat verdedigen op Emma, dan moet je klaar zijn achter die driepuntlijn. Voorlopig vallen ze voor Julie niet zoals we gewoon zijn, maar dit is een nieuwe match. Tegen Spanje kan het wel het geval zijn."

 

Hoe doet België het in de breedte tot nu toe?

 

Vandegoor: "Ik vind dat Becky Massey het tot nu toe heel goed gedaan heeft. Lisowa begon moeizaam aan het toernooi, maar leek er tegen Japan door te komen. De rotatie van de bondscoach blijft wel beperkt tot 8 à 9 speelsters. Een Mununga bleef bijvoorbeeld op de bank. Tegen Spanje zullen we een collectieve prestatie nodig hebben, ook van de bank. Iedereen zal boven zichzelf moeten uitstijgen."

 

Mestdagh: "Elise Ramette is ook gegroeid in het toernooi. Haar eerste match was moeilijk, maar de match tegen Japan zal haar vleugels gegeven hebben. Het hoeft niet te stoppen voor haar. Ze moet voortbouwen op die match tegen Japan en met dat vertrouwen in de kwartfinales staan."

Er zal bij de Belgian Cats zeker extra stress zijn, omdat ze absoluut beter willen doen dan in Tokio.

Christophe Vandegoor

Spanje is een uitgekookte ploeg. Wat mag er straks vooral niet gebeuren?

 

Vandegoor: "Niet met de mentaliteit op het veld staan zoals tegen Duitsland. Dat is gelukkig maar bij één keer gebleven, maar het was wel bijna de doodsteek. België moet gewoon zijn eigen spel spelen, zelf het tempo bepalen, met veel ball movement. Hopen dat de shots vallen. En ook hopen dat Emma bevestigt dat zij hier de beste speelster van het toernooi is."

 

"Ik besef dat dat al veel dingen zijn. Als dat allemaal samenvalt, sta je al heel ver. De druk om beter te doen dan in Tokio zal wel heel groot zijn. Ze staan nog maar in de kwartfinales, dat is het minste wat verwacht werd. Nu zal er toch wat extra stress zijn om beter te doen."

 

Mestdagh: "Ik denk dat het een close game wordt. Ik verwacht dat Spanje heel agressief aan de wedstrijd zal beginnen. De Belgian Cats zullen klaar moeten zijn. Ze mogen hun start absoluut niet missen."

Gerelateerd:

belgian cats op olympische spelen 2024

match om brons
België Australië 81-85
halve finales
Frankrijk België 81-75
kwartfinale
Spanje België 66-79
groep C
Duitsland België 83-69
Verenigde Staten Japan 102-76
Japan Duitsland 64-75
België Verenigde Staten 74-87
Japan België 58-85
Duitsland Verenigde Staten 68-87
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 3 0 +58 4
2. Duitsland 3 2 1 +6 4
3. België 3 1 2 0 4
4. Japan 3 0 3 -64 2

De groepsfase wordt gespeeld in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel. De top 2 van de 3 poules plaatst zich voor de kwartfinales, samen met de beste 2 nummers 3.