Van Zandweghe en Vyvey voelen tank leeglopen en gaan naar B-finale van lichte dubbeltwee: “Moeten trots zijn"

 wo 31 juli 2024 11:22
Van Zandweghe en Vyvey naar de B-finale.

Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey hebben niet voor een kleine stunt kunnen zorgen met een plek in de A-finale van de lichte dubbeltwee. Het Belgische duo kwam halfweg de race goed opzetten, maar voelde de tank leeglopen en eindigde als 5e in hun halve finale. Zo moeten ze vrijdag opdraven in de B-finale, die nog steeds uitzicht geeft op de top 8.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Dromen van de absolute eindstrijd in Parijs. Dat deden Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey in hun lichte dubbeltwee.

 

Dan moest het Belgische duo wel in de top 3 eindigen van hun halve finale. Niet vanzelfsprekend, met sterke landen als Ierland en Zwitserland naast onze landgenoten.

 

De Belgen staan niet bekend voor hun sterke start, dus ook in hun halve finale kozen ze voor een goede opdeling. Alleen: na 500 meter lagen Van Zandweghe en Vyvey nog laatste.

 

Met een korte tussensprint rolden ze wel de Argentijnen op. De Fransen en de Tsjechen moesten de volgende prooien worden, maar zij hadden nog een flink eindschot in de armen en benen.

 

Die overschot kenden de Belgische roeiers niet. Ze voelden de tank leeglopen en moesten vrede nemen met plek 5 met een tijd van 6'30"49. Topfavoriet Ierland roeide onbedreigd naar de overwinning in 6'21"88.

 

Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey moeten zich nu opmaken voor de B-finale op vrijdag. Als ze daar in de top 2 eindigen, pakken ze alsnog een olympisch diploma.

“Onze beste wedstrijd ooit als duo, daar moeten we gewoon trots op zijn”

Na de wedstrijd was het duo voornamelijk trots op hun beste prestatie ooit. Al was de baan waar ze in lagen wel niet ideaal. 

 

"We lagen wat buiten het gevecht, dat maakt het natuurlijk moeilijk om in te schatten waar je ligt. Maar op zich hadden we wel nog een klein beetje overzicht. We wisten op zich wel waar we lagen, maar op het einde ging het licht uit, het was net te veel", vertelde het duo eerlijk.

We kijken allebei uit naar een croissant vrijdagmiddag.

Niels Van Zandweghe

Lang bleven Van Zandweghe en Vyvey wel niet bij de pakken zitten.


"Ons doel was top 8 en dat doel ligt nog steeds binnen handbereik. We kijken al uit naar vrijdag", klonk het vastberaden. 


"We blijven gewoon in ons stramien om ons voor te bereiden. Op de rollen kruipen, morgen nog twee baantjes roeien en ondertussen nog onze 100.000e portie witte rijst naar binnenspelen om weer op krachten te komen."

 

"We kijken allebei uit naar een lekkere croissant vrijdagmiddag, die hebben we zeker en vast verdiend."

programma Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe (Paris 2024)
zondag 28 juli lichte dubbel twee reeksen 9e in 6'45"07
maandag 29 juli lichte dubbel twee herkansingen  1e in herkansing in 6'42"99
woensdag 31 juli lichte dubbel twee
halve finales naar B-finale in 6'30"49
vrijdag 2 augustus lichte dubbel twee B-finale 9e in 6'20"28
Gerelateerd: