Jean-Marie Dedecker emotioneel nadat hij Matthias Casse "in de hel" zag belanden: "Ik heb er zó mee te doen"

 di 30 juli 2024 18:10

Tranen in Parijs, maar ook in Middelkerke. Heel wat ex-judoka's keken op het Olympic Festival samen naar de kampen van Matthias Casse, die onverwacht naast de medailles greep. Voormalig bondscoach Jean-Marie Dedecker: "Hier leef je 20 jaar naartoe... Ik heb er zó mee te doen."

Veel zweethandjes in Middelkerke - en dat lag heus niet aan de warme zomerdag. Honderden fans en heel wat ex-judoka's keken op het Olympic Festival in spanning naar de kampen van Matthias Casse.


Een eerste keer viel de teleurstelling over de mensenmassa nadat de Belg onderuit was gegaan in de kwartfinale, na de verloren kamp om brons volgde een tweede domper.

 

Ex-judoka Jean-Marie Dedecker werd zelfs emotioneel toen hij Casse terneergeslagen zag afdruipen zonder medaille.

 

"Een vierde plaats is vergeten in de geschiedenis", besefte de burgemeester van Middelkerke. "De wereld valt op het hoofd van die jongen. Je komt om de hemel te beklimmen, maar eindigt in de hel."

 

"Je moet die jongen nu een tijdje gerust laten en hem weer op zichzelf laten komen. Want dat is zó moeilijk. In het judo leef je 20 jaar naar zo'n moment toe - het is echt een levenswijze. Ik heb er zó mee te doen."

Het is niet zoals in het voetbal of de koers dat je iedere week iets hebt. Bij judoka is het maar eens om de 4 jaar.

Jean-Marie Dedecker

"Bovendien hebben wij niet veel, hé. Het is niet zoals in het voetbal of de koers dat je iedere week iets hebt. Bij een judoka is het maar eens om de 4 jaar. En dan sta je daar met lege handen... Ondanks dat terechte verwachtingspatroon. Het was jammer genoeg Matthias zijn dag niet."

 

Dedecker beseft dat het nu zwaar wordt voor Casse om zich opnieuw op te laden. "Ik heb het zoveel meegemaakt als bondscoach. Ik hoop dat Matthias zich herpakt. Dat zal volgens mij ook gebeuren. Judoka's zijn samoerai, strijders. Maar dit moest zijn moment de gloire worden en hij heeft het gemist."

Gerelateerd: