Renaat en José kaarten na over winnend manoeuvre van Tom Pidcock: "Dat is gebruik maken van je skills"

 ma 29 juli 2024 17:48
Renaat Schotte en José De Cauwer

Het moment van een beklijvende olympische mountainbike bij de mannen was het ultiem inhaalmanoeuvre van Tom Pidcock. Ook in de commentaarcabine van Renaat Schotte en José De Cauwer zorgde het voor verwondering: "Het is niet een race-incident, maar een goed uitgekiend manoeuvre."

Renaat Schotte: "Dat race-incident, het is een manoeuvre dat beslist over het kampioenschap, of is dat te kort door de bocht?"

José De Cauwer: "Het manoeuvre beslist uiteindelijk over het kampioenschap, of het de uitslag verandert, dat weet je natuurlijk niet. Maar ik zou het geen race-incident noemen, wel een goed uitgekiend manoeuvre."

 

"Is dat een manoeuvre dat hij doet grotendeels door zijn cyclocrosservaring?"


"Ja, waar we al op aangestuurd hadden naar het einde toe: dat zou wel eens een gevaarlijke strook kunnen zijn voor een Pidcock. Het gebeurt in massasprints, dat renners onderdoor komen. Dat gebeurt nu eenmaal en dat is gebruik maken van je skills en van je mogelijkheden."

 

"En het mooie is dat Koretzky zelf eigenlijk na de wedstrijd, wanneer alles een klein beetje rustiger is geworden, zegt: “Ik heb zelf de fout gemaakt door de deur open te laten”. Hij was al bezig met de sprint te rijden, terwijl Pidcock de sprint daar al ingezet had en Koretzky het moment verloren heeft."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Door dit foutje kwam Pidcock terug:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Kan het ook dat Koretzky refereert aan wat er eerder is gebeurd?"

 

"Het ging vooral over het manoeuvre. Dat manoeuvre is door de UCI twee keer bekeken, en er is geen gevolg aan gegeven. Als er iets was gebeurd, dan was het anders geweest."

"Het was in Frankrijk, met een Fransman. Je weet hoe dat gaat, met de beïnvloeding van buitenaf die er wel was met boegeroep van het publiek. Het publiek, daar kan je niet tegen winnen."

 

"Heb je respect voor die reactie van het publiek?"


"Dat is logisch. De ene roept boe en ziet iets. De hele boel ontploft dan en je gaat erin mee. Als je dat morgen voorlegt, dan is er geen van die mannen die nog boe zal roepen. Dat zijn momentopnames."

Wat er nu is gebeurd, is promotie voor het mountainbike. 

José De Cauwer

"Conclusie: het was razend spannend door de lekke band?"

"Ja inderdaad. Die zal in de toekomst misschien leiden tot het moment dat men zal zeggen: we gaan toch fietswissels toelaten binnen bevoorradingszones. Men is dat mountainbiken aan het veranderen. Maar wat er nu is gebeurd, was promo voor het mountainbike."

 

"Fietswissels, zou dat een paleisrevolutie zijn?"

 

"Voor het traditionele mountainbike wel, maar dat is dit kunstmatig aangelegd parcours ook al. 50 jaar geleden trokken ze van de ene naar de andere plek. Als dat mountainbike is, is dit vloeken in de kerk natuurlijk."

 

"Maar we gaan toch naar dit soort parcours moeten gaan om wedstrijden te organiseren waar vanalles aanwezig is, om dit te doen. Echte mountainbiken en rondtrekken is natuurlijk iets anders."

Tim Pidcock verloor vrij veel tijd met zijn wielwissel.

"De dubbel? Het zou me verbazen"

"Zijn we getuige geweest van het einde van het tijdperk Schurter?"

 

"Ja, dat denk ik wel. In het begin probeerde hij nog even aan te klampen. Hij zat rond de 5e positie en keek alsof hij wist hoe het straks allemaal zou verlopen, maar hij heeft zijn stempel nooit kunnen drukken op dit technisch parcours waar geen seconde rust was."

 

"Bondscoach Filip Meirhaeghe en anderen hadden gezegd dat het een inspanning zou worden van anderhalf uur. Je moet continu alles geven. Voor een 38-jarige is het misschien net te veel. Er is altijd voor sporters zo'n moment waarop je denkt: het zal misschien nog lukken. Dan kom je daar tot de conclusie dat het niet zo is."

"Een woordje over de landgenoten?"

 

"Schuermans is een beetje gehavend naar hier gekomen met een polsproleem. De Froidmont was goed en eindigde op zijn plaats, wel iets verder op afstand."

"Het is de plaats waar ze relatief vaak staan, soms eens rond plek 10 naargelang het parcours. Maar nu zijn ze wel op meer achterstand. Dan zie je dat deze wedstrijd een heel zware was."

 

"Hoe realistisch is historische dubbel met de wegrit voor Pidcock?"

 

"Ik denk dat dat een hele moeilijke wordt. Volgens mij zal er een vorm van ontlading zijn. Hij zal zichzelf wel terug opladen, maar het is kort dag. Pas op, we hebben het gezien met Remco Evenepoel. Hij was in de laatste tijdrit van de Tour ook niet op zijn best, maar hij heeft zich wel formidabel herpakt."

 

"Het kan, het zijn toppers. Het zijn mannen die meer kunnen dan de gemiddelde renners. Het zou me verbazen op dat parcours, een hele lange wedstrijd met heel vele interval. Ik kijk ernaar uit."

Gerelateerd: