Welles-nietesspelletje blijft duren: Jente Hauttekeete zou dan toch niet naar Spelen mogen - "Dit gaat echt te ver"

 wo 24 juli 2024 07:55
Jente Hauttekeete.
Jente Hauttekeete.

Wat zijn de laatste dagen al een rollercoaster geweest voor Jente Hauttekeete. De 22-jarige tienkamper kreeg dit weekend nog het heuglijke bericht dat hij alsnog opgevist was om deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar die droom werd gisteren opnieuw doorprikt. Een welles-nietesspelletje met het IOC als spilfiguur. "Hij wordt tegengehouden door atleten die niks te zoeken hebben in Parijs", klinkt het streng bij topsportcoördinator Rutger Smith.

Het is bang afwachten voor Jente Hauttekeete.

 

De 22-jarige meerkamper kreeg vorige week nog het goede nieuws dat hij alsnog zou mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Hij mocht na het afzeggen van de Canadese regerende wereldkampioen tienkamp Pierce LePage diens plaats innemen als eerste reserve.

 

Maar alles lijkt er plots op dat zijn droom dan toch nog doorprikt zal worden. Omdat World Athletics zijn quotum van atleten al zou overschreden hebben, zou er voor Hauttekeete geen plaats meer zijn in de Franse hoofdstad.

 

De beloftevolle meerkamper kwam zelf met het nieuws naar buiten op sociale media. "Ze willen nu niet langer geblesseerde atleten vervangen, omdat er al 'te veel toegevingen' gemaakt zijn", klinkt het bij de meerkamper, die aangeeft dat World Athletics op die manier zondigt tegen zijn eigen regels.

 

"Er was even euforie, maar nu hoor ik dat het niet eenvoudig zal zijn. Ik had een adrenalinekick op alle trainingen en nu hoor ik dat de kans klein is. Elke dag die stress vraagt ook energie van mijn lichaam."

 

"Het is nog niet officieel, maar ik wacht op een duidelijk antwoord. Ik hoop nog altijd op een positief bericht. De federatie is er ook mee bezig", besluit hij.   

 

Eerder deze maand demonstreerde de 22-jarige Hauttekeete nog dat hij in olympische vorm is door op de Diamond League van Parijs de driekamp te winnen.

Op het EK in Rome begin juni was Hautekeette nog 8e op de tienkamp.

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Achter de beslissing om Hauttekeete dan toch niet te laten deelnemen, schuilt een touwtrekwedstrijd tussen World Athletics en het IOC.

"World Athletics is - ter ergernis van het IOC - veel te ver boven zijn quotaplaatsen voor het volledige atletiektoernooi gegaan", legt Rutger Smith, topsportcoördinator bij Atletiek Vlaanderen, uit.

 

"Dat komt onder andere omdat er plaatsen zijn weggegeven aan de zogenaamde solidariteitsatleten. Dat zijn atleten die niet voldoen aan de juiste selectiecriteria, maar die uit landen komen waar nog niemand gekwalificeerd was voor die discipline. Al zijn dat vaak atleten die daar niks te zoeken hebben."

 

Het probleem: die atleten worden dus - ondanks dat World Athletics dat niet wil - ook meegeteld in de berekening voor de plaatsen. Die onenigheid heeft ervoor gezorgd dat het IOC een stop heeft gezet op nieuwe atleten die afzeggers zouden moeten komen vervangen in Parijs.

Sorry, maar dit is echt niet van deze tijd.

Rutger Smith

Toch laat Smith het hoofd nog niet helemaal zakken. "Ik heb vandaag nog met World Athletics gebeld. Zoals het er nu naar uitziet, zal Jente niet kunnen deelnemen. Maar ze hebben gezegd dat ze zullen blijven proberen om nog iets te forceren."

 

"Ik moet wel zeggen: deze situatie is compleet belachelijk", klinkt het bij Smith. "Een atleet als Jente hoort thuis op de Spelen, maar hij wordt tegengehouden door atleten die daar niks te zoeken hebben. Het IOC wil diversiteit, maar dit gaat toch te ver."

 

"Sorry, maar het is echt niet van deze tijd. Want je kiest niet voor de beste atleten op je Spelen. De gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen, kun je niet meer hardmaken als het over topsport gaat. Dit is heel frustrerend voor atleten en federaties die het wel serieus nemen. Het IOC slaat hier volledig de bal mis."

 

En zo moet Hauttekeete nog in onzekerheid leven tot de deadlinedag op 30 juli.

Gerelateerd: