Spring naar de inhoud

In Tokio zorgde het voor trauma's, in Parijs niet langer een dromenvanger: de covid-contradictie op deze Spelen

In Tokio zorgde het voor trauma's, in Parijs niet langer een dromenvanger: de covid-contradictie op deze Spelen
 wo 24 juli 2024 14:17

Beter voorkomen dan genezen? Dat lijkt op deze Olympische Spelen de aanpak te worden wanneer het over covid gaat. Hoewel het coronaprotocol in Parijs duidelijk aangescherpt is na enkele positieve gevallen, blijft er toch een grote "maar" verbonden aan de maatregelen. 

Even gingen weer alle alarmbellen af.

 

Vandaag viel het nieuws binnen dat enkele Belgische atleten door een positieve covidtest niet konden afreizen naar Parijs. Het BOIC bevestigde dat, maar stelde ook gerust dat "Team Belgium geen positieve gevallen heeft in Parijs of een van de andere satellietdorpen".

En toch heeft het iedereen weer op scherp gesteld.

 

Het BOIC vertelde vandaag in een officiële reactie dat er extra "veiligheidsmaatregelen genomen worden om de gezondheid van de atleten te waarborgen. Dat is uit voorzorg tegen elke vorm van infectie, niet alleen covid", klinkt het.

 

De hoofdarts van het BOIC, Johan Bellemans, geeft alvast meer tekst en uitleg bij die maatregelen.

 

"Ook wij hebben de mondmaskerplicht weer ingevoerd voor atleten en delegatieleden die onze bubbel in het Olympische Dorp binnentreden", legt Bellemans uit. "Zo willen we toch vermijden dat het virus binnengebracht wordt." 

 

En daar blijft het niet bij: "We willen nauwe contacten met buitenlandse atleten ook vermijden en hebben daarom opnieuw een afstandsperimeter van anderhalve meter ingevoerd. Ook binnen onze delegatie."

Alleen: de genomen maatregelen lijken enkel gemaakt om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar wat met het opsporen en de behandeling van de effectieve positieve gevallen?

 

Die grens lijkt deze editie van de Spelen toch wat flou te zijn.

 

In Tokio werden atleten steeds verplicht getest en bij een positief geval ook effectief uit de competitie gezet, in Parijs is er enkel een testplicht wanneer de atleten symptomen vertonen. De asymptomatische gevallen kunnen zo door de mazen van het net glippen.

Maar wij zullen de atleten niet verbieden om deel te nemen aan hun competitie.

Johan Bellemans

En ook een onmiddellijk forfait uit de competitie is niet langer van tel. Hoewel positieve gevallen meteen in speciale isolatiekamers worden geplaatst om ze af te zonderen van de rest van de atleten, zouden ze nog steeds aan hun wedstrijd mogen deelnemen wanneer de symptomen niet te erg zijn.


Een policy die door zo goed als alle landen gehanteerd wordt. Ook bij onze Belgen, legt hoofdarts Bellemans nog eens uit:

"Bij de eerste symptomen van een verkoudheid hebben wij een testplicht. In het geval van een positieve test zijn er ook al isolatiekamers voorzien om de atleet apart te houden van de rest. Wij willen op dat moment vooral de besmetting van andere atleten beperken."


"Maar iemand is niet automatisch uitgesloten van de competitie", maakt Bellemans een belangrijke kanttekening. "Wij zullen de atleten - wanneer de symptomen niet te uitgebreid zijn - dus niet verbieden om deel te nemen. De covid-aantastingen zijn ook veel minder symptomatisch dan twee à drie jaar geleden geworden", klinkt het.

 

En zo lijkt de rigide aanpak van Tokio in Parijs een gedoogbeleid geworden.