Meerkamper Jente Hauttekeete kan op de valreep toch naar Parijs: "Blij dat ik ben blijven trainen"

 vr 19 juli 2024 09:29
Jente Hauttekeete mag zich alsnog opmaken voor zijn eerste Olympische Spelen.
Jente Hauttekeete mag zich alsnog opmaken voor zijn eerste Olympische Spelen.

Helemaal zeker is het nog niet, maar de olympische koffers van meerkamper Jente Hauttekeete zijn na het forfait van de Canadees Pierce LePage wel al gepakt. "Ik ben blijven trainen voor het geval ik nog opgevist zou worden", zegt de 22-jarige Belg, die eerstdaags een officiële uitnodiging voor Parijs 2024 verwacht.

Na het afsluiten van de olympische ranking op 30 juni zat Jente Hauttekeete op het reservebankje: slechts 24 meerkampers mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs, de jonge Belg was de nummer 25 op de ranglijst. En dus was het sindsdien wachten op een eventuele afzegger.

 

"Ik geloofde er wel nog in", vertelt Hauttekeete aan Sporza. "Ik had hier en daar al opgevangen dat een aantal atleten met een blessure kampen. Daarbij keek ik vooral naar de Fransman Kevin Mayer, die bij een val op de Diamond League-meeting in Parijs een scheurtje in zijn hamstring opgelopen had."

 

Maar de verlossing voor Hauttekeete kwam uit Canada. "Ik zat woensdagavond in de zetel tv te kijken en opende Instagram. Het eerste wat ik zag was een post van Pierce LePage die "See you next year" schreef. In een filmpje vertelde hij dat hij niet kon deelnemen in Parijs door een rugblessure."

Mentaal is het wel even moeilijk geweest, omdat je niet weet waarom je nog traint. maar nu ben ik blij dat ik ben blijven doorzetten.

Jente Hauttekeete

Ook dat was voor Hauttekeete geen enorme verrassing. "Ik had het wel een beetje zien aankomen. Hij had een paar prestaties geleverd die voor hem echt slecht waren. Ik wist dus wel dat hij geblesseerd was, alleen wist ik niet of hij zou kunnen starten in Parijs of niet."

 

Omdat onze landgenoot de eerste reserve is, profiteert hij van de blessure van de Canadees. Hauttekeete verwacht snel de officiële bevestiging. "De Vlaamse Atletiekliga (VAL) had al een dossiertje klaar voor als iemand zou uitvallen, zodat ik meteen opgevist kan worden."

 

"Ik ben ook gewoon blijven trainen. Dat is mentaal wel even moeilijk geweest, omdat je niet zeker weet waarom je het doet. Maar nu ben ik blij dat ik ben blijven doorzetten. Ik besef dat ik nog ervaring mis, maar ik denk dat ik wel al mooie dingen kan tonen in Parijs. En ik ga er ook heel veel kunnen leren", besluit Hauttekeete.

Gerelateerd: