"Al mijn zorgen liggen eindelijk achter mij": badmintonster Lianne Tan net op tijd klaar voor haar 4e Spelen

 vr 19 juli 2024 12:52
Lianne Tan mag voor de vierde keer naar de Olympische Spelen.

Lianne Tan kent, net zoals Julien Carraggi, haar poule voor het olympisch badmintontoernooi, dat op 27 juli start. De 33-jarige badmintonster kreeg een stevige loting voorgeschoteld in Parijs, waar ze voor de vierde keer deelneemt aan de Olympische Spelen.

Voor Lianne Tan wacht een "zeer moeilijke poule", zo vertelt ze zelf. De Belgische nummer 1 staat op de 57e plaats op de wereldranglijst.

 

In een groep met drie moet ze het opnemen tegen twee speelsters die de Wereldranglijst al aanvoerden: de Taiwanese Tzu Ying Tai (BWF 3) en de Thaise Ratchanok Intanon (BWF 21).

 

"Ik was het eerste niet-reekshoofd dat uit de pot kwam. Het straffe is dat zij, net als ik, voor de vierde keer meedoen aan de Spelen. We zijn dus met z'n vieren", lacht Tan. De Canadese Michelle Li (BWF 31) is de vierde badmintonster die haar vierde Spelen zal afwerken.

Spelen om te overleven

De dertienvoudig Belgisch kampioene zit in groep E. Enkel de groepswinnares van elke groep stoot door. "Het zal moeilijk worden om de groep te overleven, maar ik kijk verder dan het resultaat", zegt Tan.

 

"Ook de manier waarop telt. Ik ben niet tevreden om er alleen maar bij te zijn. Ik zou erg teleurgesteld zijn als ik me niet had gekwalificeerd. Het goede is dat al mijn zorgen achter me liggen. Sinds mei-juni heb ik me volledig op mijn sport kunnen concentreren."

Nu liggen al mijn zorgen, van welke aard dan ook, achter me.

Lianne Tan

Tan werd bijna een jaar lang geplaagd door een hamstringblessure. Ze wil nu enerzijds genieten van de Olympische Spelen, maar anderzijds ook op een goed niveau presteren. Een evenwicht dat ze ook moet zoeken tussen haar job als tandarts en topsport.

 

"Ik probeer een goede balans te vinden", vertelt Tan. "Ik heb het voordeel dat ik zelfstandige ben en kan kiezen wanneer ik werk. Tot de Spelen concentreer ik me op de sport. Ik doe alleen noodgevallen, maar dat zijn er niet veel."

 

Tan heeft veel afgezien door haar hamstringblessure, zowel lichamelijk als mentaal. "Nu liggen al mijn zorgen, van welke aard dan ook, achter me."

 

In Londen 2012, Rio 2016 en Tokio 2020 kwam Tan niet verder dan de groepsfase.

programma Lianne Tan (Paris 2024)
28/07 Lianne Tan - Tzu Ying Tai groepsfase 0-2 (15-21, 14-21)
30/07 Lianne Tan - Ratchanok Intanon groepsfase 0-2 (8-21, 14-21)
stand groep E
    M W V sets
1. Tai Tzu Ying (Tai) 1 1 0 2-0
2. Ratchanok Intanon (Tha) 1 1 0 2-0
3. Lianne Tan 2 0 2 0-4