Victor Schelstraete bokst straks zijn eerste kamp, maar wat is olympisch boksen eigenlijk?

 zo 28 juli 2024 13:36
Victor Schelstraete.

Sinds 1920 zijn er geen Olympische Spelen zonder boksen. Ook in Parijs staat de vechtsport op het olympisch programma. Drie Belgen strijden mee om de medailles: Oshin Derieuw, Victor Schelstraete en Vasile Usturoi. Dat doen ze in het olympisch boksen, dat verschilt met profboksen. 

Competitie

Geen mannen als Tyson Fury en Oleksandr Usyk in het olympisch boksen. Het zijn de 'amateurs' die vechten om de medailles, al kunnen profboksers zich ook wel kwalificeren. 

 

Een belangrijk verschil is dat er in het amateurboksen helmen mogen worden gebruikt. Tot de Olympische Spelen in Londen (2012) waren die zelfs verplicht. 

 

Bij de vrouwen bestaat een wedstrijd uit 4 ronden van 2 minuten. De mannen vechten maar 3 ronden, die dan wel 3 minuten duren. 

 

Een jury kiest per ronde een winnaar. Die krijgt 10 punten, de tegenstander 9 punten. De scores van de jury worden opgeteld en de bokser met de meeste punten, wint. 

 

Het amateurboksen is ook iets technischer. Zo is er slechts zelden een knock-out op olympisch niveau door het korte format. 

Oshin Derieuw plaatste zich voor de Olympische Spelen tijdens de Europese Spelen.

Wie, wanneer, waar in Parijs?

Net als bij de andere vechtsporten is er een onderverdeling op basis van de gewichtscategorieën. Zo zijn er aan het eind 13 olympische bokskampioenen in Parijs. 

 

De mannen zijn onderverdeeld in 7 gewichtsklasses, van -51 kg tot +92 kg. Bij de vrouwen zijn er 6 categorieën, van -50 kg tot -75 kg. 

 

3 Belgische boksers hebben zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Oshin Derieuw (-66 kg), Victor Schelstraete (-92 kg) en Vasile Usturoi (-57 kg) maken hun olympisch debuut. 

 

Het bokstoernooi start op 27 juli en eindigt op 10 augustus. De meeste wedstrijden vinden plaats in de Paris Nord Villepinte, omgedoopt tot de North Paris Arena tijdens de Spelen. 

 

In de laatste 5 dagen verhuist het bokscircus naar de terreinen van Roland Garros, waar het tennistoernooi dan afgelopen zal zijn. 

Planning boksen op Olympische Spelen
28 juli - 7 augustus voorrondes -57 kilogram (m) (met Vasile Usturoi)
  voorrondes -92 kilogram (m) (met Victor Schelstraete)
  voorrondes -66 kilogram (v) (met Oshin Derieuw)
vrijdag 9 augustus finale -92 kilogram (m) (evt met Victor Schelstraete)
  finale -66 kilogram (v) (evt met Oshin Derieuw)
zaterdag 10 augustus finale -57 kilogram (m) (met Vasile Usturoi)

Tips van Belgische olympiër

Bert De Backer en Bavo Mortier werden enkele maanden geleden omgedompeld in de bokswereld door Victor Schelstraete. Hij leerde hen tips en tricks: 

  • Adem in het tempo dat je slaat om krachten te sparen. 
  • Zet druk op je achterste voet om naar voren te gaan, en omgekeerd. 
  • Maak je niet te breed en laat zo weinig mogelijk ruimte tussen lichaam en armen.
  • Draai met de voeten bij het uitdelen van een linkse of rechtse hoek. 

 

Wil je meer weten over termen als jab, cross, block en barry? Kijk dan naar de volledige aflevering van Bert en Bavo gaan olympisch.  

Gerelateerd: