Einde carrière: nieuwe hamstringblessure houdt Jonathan Borlée van 5e Olympische Spelen

 vr 5 juli 2024 21:10
Jonathan Borlée

Slecht nieuws voor Jonathan Borlée. Een blessure aan zijn hamstrings houdt de atleet van de Olympische Spelen in Parijs. Borlée, die al jaren sukkelt met blessures, heeft meteen het einde van zijn carrière aangekondigd.

Jonathan Borlée (36) maakte het slechte nieuws zelf bekend op Instagram. De 400 meter-loper was bezig aan een race tegen de tijd om fit te geraken voor de Olympische Spelen in Parijs, maar een nieuwe blessure heeft hem genekt.

 

"Slecht nieuws, een hamstringblessure houdt me weg van de Olympische Spelen", schrijft Borlée. "Het is een enorme ontgoocheling na alle opofferingen en hard werk. Dit betekent het einde van mijn atletiekavontuur."

 

Belgische sportliefhebbers leerden Jonathan Borlée kennen tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008. Hij miste als 20-jarige maar net een finaleplaats en samen met onder meer zijn tweelingbroer Kevin werd hij 4e op de 4x400 meter.

 

Samen met zijn broer was hij jarenlang een van de toppers op de veeleisende 400 meter. In 2012 zette hij het Belgische record op 44"43, een tijd die pas dit jaar door Alexander Doom van de tabellen werd gelopen.

 

Maar waar hij met de Belgian Tornados het eremetaal opstapelde, bleef de individuele medaille op een groot kampioenschap uit. Na gemiste kansen op het EK en de Olympische Spelen van 2012 pakte Jonathan in 2018 toch nog brons op het EK.

 

De laatste jaren werd hij vaak geplaagd door blessures en kon hij zelden nog zijn snelheid van weleer etaleren. Hij moest sowieso op een bijzonder milde deliberatie van Belgian Athletics rekenen met het oog op de Spelen, want hij had geen enkele chrono op zijn naam dit jaar.

 

Hij droomde nog van een plaats bij de aflossingsploeg om nog een keer te schitteren, maar een hamstringblessure gooit nu definitief roet in het eten.

Indrukwekkende erelijst op de 4x400 meter

De carrière van Jonathan Borlée kwam in een stroomversnelling tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking, toen hij individueel net niet de finale haalde en 4e werd op de 4x400 meter.

 

Sindsdien bouwde hij een van de meest indrukwekkende erelijsten op in de Belgische atletiek, met drie Europese estafettetitels outdoor (2012, 2016 en 2018) en twee indoor (2015 en 2019), een zilveren medaille (2010) en een bronzen medaille (2018) op het WK indoor, een zilveren medaille (2022, deelname aan de reeksen) en een bronzen medaille (2010) op het EK outdoor, en nog een bronzen medaille (2011) op het EK indoor.

 

Op individueel niveau veroverde hij brons op de 400 meter tijdens het EK van 2018 in Berlijn. Hij had ook twaalf jaar lang het Belgische record op de 400 meter (44"43) in handen, tussen de Olympische Spelen van Londen 2012 en het recente EK in Rome waar Alexander Doom triomfeerde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:
Bert en Bavo gaan Olympisch
Bavo en Bert bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Parijs met Belgische topsporters. Samen leren ze de atleet én zijn of haar discipline kennen. Bloed, veel zweet en tranen verzekerd.
9 afleveringen