"Ik heb mijn droom beleefd": recordinternational Jan Vertonghen (37) stopt bij de Rode Duivels

 vr 5 juli 2024 11:24
Vertonghen debuteerde op 2 juni 2007 tegen Portugal, tegen Frankrijk speelde hij maandag zijn laatste interland.

De achtste finale op het EK tegen Frankrijk was de laatste wedstrijd van Jan Vertonghen bij de Rode Duivels. Na 157 interlands, drie WK's en drie EK's houdt de recordinternational het voor bekeken bij België. "Bedankt voor alle herinneringen, ik heb mijn droom beleefd."

Een verrassing is het niet, maar Jan Vertonghen heeft zijn laatste wedstrijd als Rode Duivel achter de rug. Het leek al zo goed als zeker dat de 37-jarige verdediger van Anderlecht op Euro 2024 aan zijn laatste toernooi was begonnen.

 

Op dat EK moest Vertonghen door een blessure nog de eerste groepswedstrijd uitzitten, maar tegen Roemenië nam hij zijn vertrouwde plek in de defensie weer in. Vertonghen toonde zich zoals altijd verbeten, maar kon de Duivels maandag tegen Frankrijk niet behoeden voor een exit in de achtste finales.

 

Die wedstrijd - waarin hij met een owngoal het Belgische lot bezegelde - is nu ook zijn laatste gebleken voor België, zo maakte hij vrijdag bekend. Over zijn toekomst met Anderlecht, deelde Vertonghen nog niets mee.

 

Vertonghen is met 157 interlands de Belgische recordinternational. Op de Europese lijst staat hij daarmee zevende.

Icoon van de Gouden Generatie

Het verhaal van Vertonghen bij België begon op 2 juni 2007 met een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal onder bondscoach René Vandereycken. Onze landgenoot had zich eerder dat seizoen laten opmerken als talentvolle middenvelder bij RKC Waalwijk, aan wie hij verhuurd werd door Ajax.

 

Het was bij de Amsterdammers dat Vertonghen pas echt naam maakte. Bij Ajax werd hij een rijtje naar achteren geschoven en ontpopte hij zich tot defensieleider en kampioenenmaker. Ook bij België werd hij voortaan achteraan uitgespeeld, op linksback of centraal.

 

Vertonghen werd zo een van de vaandeldragers van de Gouden Generatie, met wie hij de halve finale bereikte op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Pas zes jaar later, op het WK 2014 in Brazilië zou die groep Duivels voor het eerst op een groot toernooi staan.

Vertonghen scoorde op het WK 2014 het winnende doelpunt tegen Zuid-Korea in de groepsfase.

Na kwartfinales in Brazilië en op het EK 2016 bereikte de Gouden Generatie zijn hoogtepunt op het WK 2018 in Rusland met brons. Op Euro 2021 volgde opnieuw een kwartfinale, op het WK in Qatar 2022 een pijnlijk dieptepunt met een vroege exit.


Op zijn 37e was Vertonghen op het EK in Duitsland de senior van de groep. De verdediger was er een verlengstuk van coach Tedesco en nam zijn verantwoordelijkheid voor de pers na de vroege nederlaag tegen Slovakije - een wedstrijd waarin hij nota bene niet in actie was gekomen.


In de achtste finale tegen Frankrijk volgde uiteindelijk een einde in mineur, met een ongelukkige owngoal die de Belgen naar de uitgang verwees.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: